Komend weekend: Olympische Spelen Mountainbike

Terwijl de BMXers drukdoende zijn met het afwerken van hun Olympisch programma en dat niet geheel onverdienstelijk doen, maken de cross country mountainbike dames en heren zich klaar voor de strijd om het Goud, Zilver en Brons aankomend weekend op het parcours in het Hadleigh Country Park.

De dames starten op zaterdag 11 augustus om 13.30 uur. De heren mogen op de dag er na, zondag 12 augustus om 14.30 uur aan de bak. Beide Nederlandse tijd. De NOS zendt de dames en heren wedstrijd volgens de website uit. Hopelijk ook werkelijk vanaf het startschot tot de finish.

Over het 4,7 kilometer lange parcours is, net als in Peking, al veel te doen geweest. Olympisch titelverdediger Absalon noemde het een uitgesproken fitness-rondje. Het zou inderdaad niet mountainbike-waardig zijn volgens sommigen en er is ’teveel aangelegd’. Maar dat gaat eigenlijk ook op voor de vetste vaste mountainbike routes die we kennen en daar klaagt ook niemand over. Gezien de tempo van de heren en dames in het voorbije seizoen waar we kortere wedstrijden te zien kregen, zal het hoe dan ook een zware opgave worden voor elke deelnemer, maar hopelijk krijgen we ook een echt attractieve wedstrijden te zien.

http://www.youtube-nocookie.com/watch?v=W9PlLuwvBlM

De winnares van het zilver in Peking, Maja Wloszczowska, zullen we helaas niet aan de start zien. Zij brak onlangs haar voet en zag haar Olympische aspiratie daarmee vervliegen. Zou het Gunn-Rita Dahle Flesja lukken om nog eens een podium te pakken? Haar prestaties dit Wereld Beker seizoen logen er niet om. De kersverse moeder is sterk terug gekomen naar haar zwangerschapsverlof en gaf dit jaar meermaals de jonkies fietsles. De Engelsen lijken echter in de fietsdiscipline alles te domineren. Dat hoeven we bij de mountainbike heren niet direct te verwachten, maar bij de dames staat de recentelijk sterk rijdende Annie Last aan de start en die zou, met het thuisvoordeel in het achterhoofd, nog best wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

De volledige startlijst van de dames wedstrijd op zaterdag 11 augustus: klik

Bij de heren zijn er veel kandidaten voor het eremetaal, waarbij Absalon zeker een poging zal doen om voor de derde keer op rij een greep te doen naar het Goud. Wie gaat hem er van af houden? Jaroslav Kulhavy, of een van de 3 sterke Zwitsers, Ralph Näf, Florian Vogel of Nino Schurter? En outsiders als cyclocrosser Sven Nys? Vind hij in Hadleigh Country Park een parcours op zijn maat? Vanuit Nederland kijken we uit naar de verrichtingen van Rudi van Houts. Hij blesseerde in Juli nog zijn enkel, maar is voldoende hersteld om aanstaande zondag op topniveau mee te draaien.

Ow, en dan is er nog die tweede deelnemer. Michael Vingerling. Wie? Michael Vingerling, u kent hem wel. Niet? Dat kan kloppen, althans, niet als mountainbiker. Toch staat hij op de startlijst. Vingerling is een baanwielrenner die via het Nederlandse ticket voor het mountainbiken aan de Spelen deel mag nemen, onder het motto “Ieder zijn Olympische droom!”, aangezien er geen andere Nederlandse mountainbiker aan de criteria wist te voldoen om het ticket op te eisen. Eenzelfde geval is bekend in Duitsland. Dus in plaats van 50 deelnemers zullen er maar 48 ook daadwerkelijk wegrijden bij het startschot komende zondag.

De volledige startlijst van de heren wedstrijd op zondag 12 augustus: klik

Meer informatie: www.london2012.com/cycling-mountain-bike

JB

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Matthijs
Matthijs
11 jaren geleden

Het parcours doet wel wat klinisch aan, ja. Geeft juist ook wel weer een OS-gevoel. Alles, ook het parcours, is tot in de puntjes verzorgd… Vergelijk de ww-kanoslalom, dat was ook een bevreemdend onberispelijk aangelegde venue. Ik vind dat wel mooi voor de sfeer: die ene, grootste wedstrijd eens in de vier jaar, in sacrale omstandigheden. Mijn inschatting is dat het zelfs bij de dames een behoorlijk gesloten wedstrijd wordt met steeds 3-4 echte kandidaten voor goud en nog een flink aantal extra voor de medailles. Pendrell, Bresset, Dahle en misschien Kalientieva bij de dames, Schurter, Absalon, Kulhavy en misschien… Lees meer »

Matthijs
Matthijs
11 jaren geleden

Over de OS en mtb nog even: ik zag net Roger Rinderknecht, die rijdt op een halve mtb! Hydraulische schijfrem achter en een veeeel langere wielbasis dan wie dan ook om em heen. En misschien ook een wat breder stuur, maar dat was niet helemaal te zien op tv…

Mark
Editor
Mark
11 jaren geleden
Reply to  Matthijs

Eigenlijk nooit op gelet, maar een hoop carbon bmx frames!
Wat betreft de XC race is Nino favoriet bij mij.

Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden

Haters zullen haten…
Dit parcours heeft alles wat je nodig hebt: Een rock garden, een drop, en baby changing facilities. Wat kun je je verder nog wensen?

Matthijs
Matthijs
11 jaren geleden
Reply to  Lars

Ik dacht dat de baby changing facilities wel wat ver van het parcours liggen, dus over dat parcours valt misschien toch nog wel wat te zeggen, Lars…