Focus 2014 – Exit 26″, nieuwe fully en diverse updates

Ik hoef geen agenda te hebben of enige notie van de seizoenen om te weten dat de EuroBike er aan zit te komen. Aan de vullingsgraad van de redactionele email inbox is dat ook behoorlijk goed af te lezen.

Vandaag vielen de laatste nieuwtjes van Focus bij ons op de digitale deurmat. Focus heeft voor 2014 op een brede schaal diverse vernieuwingen. We pikken er het meest opvallende tussen uit.

Om maar meteen met een duidelijke quote uit het persbericht in huis te vallen:

Een van de hoofdthema’s binnen het off-road-segment is de wielmaat en de vraag welke maat de standaard wordt. FOCUS heeft wat dat betreft een duidelijke keuze gemaakt: vanaf de modelreeks 2014 wordt de 26″ bike geleidelijk door de 27,5″ vervangen. Zo wordt binnen het het XC/marathon-segment (Raven- en Black Forest-platformen) al volledig afgezien van 26″.

 

Een duidelijk statement van de Duitse firma. Eén die ongetwijfeld de aankomende EuroBike redelijk wat navolging zal krijgen. Eerlijkheidshalve is het eigenlijk nu al amper nieuws te noemen. Wat misschien meer nieuwswaardig is, is Focus’ nieuwste offroad speeltje; de SAM.

SAM
Nee, dat is niet de naam van de ontwerper van de fiets, maar een afkorting voor “Super All Mountain”. Iets met een supermarkt en bergen dus. Met 160 mm veerweg voor- en achteraan in combinatie met 27,5″ wielen zijn de SAM modellen Focus’ invulling van een momenteel sterk groeiend marktsegment.

Het geheel nieuw ontworpen frame is opgetrokken uit aluminium. Alle kabels zijn intern weggewerkt en daarvoor is een speciale invoer voorzien in de tapse balhoofdsbuis. Geheel naar hedendaagse standaard is ook de leiding voor een dropper zadelpen intern weg te werken, is er een ISCG05 kettinggeleidermontage voorzien en wordt er gebruik gemaakt van een 142×12 steekas achteraan. De scharnierpunten van de achterbrug zijn allemaal uitgevoerd met dubbel industrielagers en op de achterbrug is een montage voor een voorderailleur voorzien. Daarmee is de fiets dus naast een 1×11 ook geschikt voor een setup met twee bladen op het crankstel.

SAM_Headtube01
Alle kabels binnendoor vanaf het balhoofd

Voor 2014 introduceert Focus 3 versies; de SAM 1.0, 2.0 en 3.0, waarbij de 2.0 en 3.0 uitgerust zijn met Magura’s nieuwe achterdemper die tot dusver aardig onder de radar is gebleven…

SAM 1.0
Focus_SAM10

 • Rock Shox Pike RC Dual Position Air 160 mm/120 mm
 • Rock Shox Monarch Plus RC3 HV achterdemper
 • SRAM XX1 aandrijving
 • Avid X.0 Trail schijfremmen
 • Schwalbe Hans Dampf “TrailStar” banden
 • Reynolds MTN AM Carbon wielen

SAM 2.0

 • Fox 34 Talas 27.5 CTD Evolution vork met 120-160 mm veerweg
 • Magura TS RC achterdemper
 • Shimano XT 2×10 aandrijving
 • Shimano XT schijfremmen
 • Schwalbe Hans Dampf “TrailStar” banden
 • Reynolds MTN AM 650b alloy wielen

SAM 3.0

 • Fox 34 FLOAT 27.5 CTD Evolution vork met 160 mm veerweg
 • Magura TS RL achterdemper
 • Shimano SLX aandrijving
 • Magura MT2 schijfremmen
 • Schwalbe Hans Dampf “TrailStar” banden
 • Wielset bestaande uit Mavic EN321 velgen en Shimano SLX naven

Focus_SAM14

Nieuw frame voor de Black Forest
De Black Forest 29R modellen krijgen voor 2014 een nieuw aluminium frame. Met dit nieuwe frame is wat gewicht bespaard, al is 1700 gram gemiddeld tussen de kleinste en grootste framemaat natuurlijk niet superlicht. Laten we het degelijk Duits noemen… De vormgeving is lichtjes geïnspireerd door de carbon Raven modellen, waarmee het frame wat meer uitgesproken is dan zijn voorganger. Zowel de 1.0, 2.0 als de 3.0 uitvoeringen zullen dit nieuwe frame hebben.

BlackForest10

Schijfremcrossers
Met het Amerikaanse Rapha-Focus team heeft Focus een sterk uithangbord in de cyclocross-wereld. Ze rijden weliswaar op internationaal niveau nauwelijks vooraan, maar de flamboyante Jeremy Powers heeft Focus toch enigszins op de het netvlies weten te zetten van de Amerikaanse fietsliefhebbers.

Afgelopen jaar reden Jeremy en zijn teamgenoten af en toe al eens met een Mares CX voorzien van schijfremmen. Voor 2014 is het disc-only bij Focus voor zowel de carbonnen CX als aluminium AX modellen.

De AX modellen krijgen daarbij eveneens een nieuw frame, waarbij eveneens alle kabels intern zijn weggewerkt. Om de brede inzetbaarheid van de cyclocrossers te vergroten zijn ze ook voorzien van oogjes voor de montage van spatborden en bagagedragers.

De hieronder afgebeelde Mares AX 1.0 is het topmodel in de reeks met het aluminium frame, voorzien van SRAM’s Rival groepset en S700 hydraulische schijfremmen. De kleurstelling volgt het bonte patroon van de Rapha-Focus teamfietsen.

FocusMaresEX10

Op dit moment zijn er nog geen prijzen of exacte levertijden bekend van de nieuwe modellen.

Bron: www.focus-bikes.com

JB

Posted in Nieuws.