Diverse mountainbikevignetten voor 2024 nu digitaal verkrijgbaar

Utrechtse Heuvelrug en Natuurmonumenten gaan digitaal

Met november al een eindje op weg komt stilaan het einde van 2023 in zicht. En met een nieuw jaar aan de horizon wordt het tijd je routevignetten te vernieuwen. Met ingang van het nieuwe jaar zijn er een paar wijzigingen. Zo wordt voor de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug overgeschakeld op een digitaal vignet. En ook bij Natuurmonumenten is een digitaal mountainbikevignet een optie naast de ‘ouderwetse’ sticker.

Met ruim 268 mountainbikeroutes is Nederland wat mountainbikeroutes betreft niet bepaald onderbedeeld. Veel van die routes liggen op privaat grondgebied, waarbij de grondeigenaar en/of -beheerder toestemming geeft voor de aanleg en gebruik van de mountainbikeroute. Het aanleggen gebeurd vervolgens veelal door vrijwilligers. Maar dat zij hun werk vrijwillig doen wil niet zeggen dat het aanleggen én onderhouden van een route niets kost.

Om die reden heb je op een aantal mountainbikeroutes in Nederland een vignet nodig. En op plekken waar géén verplicht vignet geldt, wordt soms toch gevraagd om een bijdrage. Met de opbrengsten van de vignetten worden onderhoudskosten gedekt. Soms draag je daarmee óók bij aan de natuurontwikkeling en -instandhouding. En bij sommige routes is het geld van de vignetten of vrijwillige bijdrage ook hard nodig om rechtsgang te bekostigen. Want helaas staan mountainbikeroutes vaak op gespannen voet met de inzichten van enkele natuurbeschermers.

MTB-vignetten voor 2024 veelal nu al verkrijgbaar

Eén vignet, dekkend voor héél Nederland bestaat helaas niet. Zeker gezien het aantal vignetten dat we inmiddels in Nederland hebben, lijkt dat zeer handig. Of op zijn minst zeer wenselijk. In de praktijk is dat echter helaas niet zo gemakkelijk uit te voeren. Hoe dat precies zit, leggen we je hier uit.

Als je dus op veel verschillende plekken in Nederland op mountainbikeroutes wilt rijden, dan zul je dus ook in 2024 meerdere mountainbikevignetten moeten aanschaffen. Voor veel van verplichte en niet verplichte vignetten geldt overigens dat je ze nu al kunt krijgen. Sommigen zijn ook nu al geldig, waardoor je nu ook al kunt biken als je geen vignet voor 2023 in je bezit hebben.

mtb route Rijk van Nijmegen – mountainbike vignet vergunning 2024 mountainbikevignetten

Ook het niet verplichte vignet voor 2024 voor de mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen is vanaf nu verkrijgbaar, zo meldt de stichting ons:

“Het zal je niet ontgaan zijn dat onze vrijwilligers hun beste beentje voor zetten om de routes zo goed mogelijk te onderhouden. Helaas krijgen we geen subsidie voor onderhoud en ondanks de superfijne steun van onze route sponsoren Trek, Shimano, en Giant kunnen wij niet alle kosten dekken. Al helemaal niet als we ook het MTB-ers belang moeten en willen verdedigen bij de rechter.”

Rechtszaak: Begin dit jaar is de rechtszaak aangespannen door Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) tegen onze MTB routes door de VNC verloren. Dat was mede dankzij jouw steun waardoor wij een in deze zaken gespecialiseerde advocaat konden inzetten. Daarna heeft Dirkmaat aangegeven door te gaan via de Stichting Das en Boom.”

Vignet. Ons nieuwe (vrijwillige) 2024 jaarvignet is nu verkrijgbaar. Door aankoop of een donatie steun je ons met onderhoud en uitbreiding van de routes en ook in de nog lopende rechtszaak tegen ons Bikepark Mook. En wat verder nog moge volgen…”

Meer informatie over de rechtszaak rondom de routes in het Rijk van Nijmegen lees je hier.

Digitaal MTB-vignet bij Utrechtse Heuvelrug en Natuurmonumenten

Routebeheerders snappen echter ook dat het verkrijgen van een vignet zo eenvoudig mogelijk moet zijn. Bij het routenetwerk van MTB Utrechtse Heuvelrug schakelt men vanaf 1 december 2023 over op een digitaal mountainbikevignet. Bovendien is het nieuwe digitale vignet persoonlijk. Je bestelt hem online, waarna je hem in je Google of Apple Wallet-app opslaat en dus via je telefoon kunt tonen wanneer er om gevraagd wordt. Je kunt meerdere mountainbikevignetten in de Wallet-app opslaan. Dus ook wanneer je voor je fietsende kinderen een vignet aanschaft, kun je die dus digitaal meenemen in jouw telefoon.

Bij Natuurmonumenten blijft het fysieke vignet bestaan. Daarnaast is er nu ook de optie om een digitaal exemplaar aan te schaffen. Het fysieke exemplaar kost 16,50 euro, terwijl het digitale mtb-vignet van Natuurmonumenten 15 euro kost. De kosten zijn iets lager wanneer je al lid bent van Natuurmonumenten.

Mountainbikevignetten 2024 – MTB Vignet Utrechtse Heuvelrug – MTB Vergunning Natuurmonumenten 2024 digitaal

Overzicht verplichte en niet-verplichte vignetten mountainbikeroutes in Nederland

We hebben een zo volledig mogelijk overzicht voor je gemaakt met alle verplichte en niet-verplichte vignetten voor mountainbikeroutes in Nederland. In dit overzicht vind je ook routes die géén vignet of vergunning voeren, maar zeker gebaat zijn bij een vrijwillige bijdrage.

Het overzicht vind je hier.

Mountainbikeroutes – MTB Vignetten 2024 – Overzicht mtb vergunning

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments