Manitou’s hoop in bange dagen: de Mattoc

Laten we eerlijk zijn, de hoogtij dagen van Manitou lijken inmiddels al een eeuwigheid achter ons en het is de meest recente jaren ook redelijk stil. In 2005 kocht de Hayes Bicycle Group de toch wel noodlijdende vork- en demperfabrikant op om het weer tot een gezond merk te maken. De eerste twee jaren werden gebruikt om het leegbloeden te stoppen en om het service apparaat terug op orde te brengen. Hayes windt er ook geen doekjes om dat het lijk in de kast dat Manitou was, niet bepaald een fijne aanblik had bij consumenten en de industrie. Achter de schermen werkte men dan ook hard aan een voorzichtige wederopstanding. Niet meteen 100 nieuwe vorken, het is namelijk te lastig om zoveel nieuws in eens of in korte tijd te ontwikkelen en qua kwaliteit op orde te houden.

Vandaag trok Manitou op de EuroBike echter het doek af van het eerste product dat volledig nieuw ontwikkeld is en waarmee de terugkeer van het merk vorm gegeven moet worden. Immers, zoals ze zelf tijdens de presentatie ook zeiden: “Now it’s 2014… and riders everywhere have been waiting for a long time…”

Manitou_Mattoc01

De Mattoc is een vork bestemd voor het internationaal meest populaire segment momenteel; all-mountain. De vork is voorzien van 34 mm binnenpoten en komt met 140, 150 en 160 mm veerweg voor 26″ en 27,5″ wielen. Een versie met 170 mm veerweg voor 26″ wielen zal ook leverbaar zijn. Het verstellen van de veerweg kan intern simpelweg door het toevoegen of uitnemen van spacers.

De Mattoc zal vanaf december dit jaar leverbaar zijn in een Pro, Expert en Comp variant, waarbij de Pro en Expert versies de lichtsten zijn met de taps toelopende buitenpoten en een hol geboorde vorkkroon. De Pro versie is ook nog eens voorzien van een lichtere demper cartridge. Alle Mattoc vorken worden geleverd met Manitou’s bekende, snelwerkende QR15 Hexlock steekas.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)
Mattoc_Overview

Dorado-derived…
Over de interne delen gesproken; de enige vork uit Manitou’s stal die in de voorbije jaren een vaste schare fans wist te behouden is de Dorado. De technieken die in de Dorado zorgde voor een ‘bottomless feel’ zijn dan ook gebruikt voor deze Mattoc. Vrij vertaald naar de Mattoc heeft dit nu de titel ‘HBO’ (Hydraulic Bottom Out) meegekregen. Met deze extern instelbare functie op de Expert en Pro modellen is de weerstand tegen doorslaan bij een grote drop in te stellen, onafhankelijk van de demper setup, luchtdruk of rijdergewicht.

Ook de Dual Chamber Air Spring die we uit de Dorado kennen, wordt toegepast in de nieuwe Mattoc. De luchtveer geeft de vork een lichte progressieve veercurve. “This allows the fork to be most sensitive thru high speed bumps without sacrificing midstroke control.”, aldus de Manitou engineers.

De vorken zijn verder uitgevoerd met een shim-gebaseerde compressie demper, MC2 genaamd. De MC2, dat staat voor Multi Control Compression. Dit is een compressiedemper waarbij de low-speed en high-speed demping onafhankelijk van elkaar instelbaar zijn. De low-speed verstelling is daarbij ook via de MILO remote hendel vanaf het stuur te bedienen. De rebound demper is een licht geëvolueerde TPC demper die we uit Manitou’s verleden kennen.

Men heeft overigens bewust gekozen voor een demper constructie met een open olie-bad. Dit type demper is veel onderhoudsvriendelijker aangezien er geen complexe ontluchtingsprocedures nodig zijn. Om luchtbellen in de olie tegen te gaan is er wel een schuimring in de demper geplaatst die er tegelijkertijd voor zorgt dat de olie direct op druk gezet wordt zodra de vork in zijn veerweg wordt gedrukt.

Met de Mattoc hoopt Manitou eindelijk weer een stevige plek op te nemen in de mountainbike-scene en gaat hiermee rechtstreeks de strijd aan met de Fox 34 serie vorken en de nieuwe Pike van RockShox. Exacte prijzen zijn nog niet bekend, maar ons werd een richtprijs gegeven van $850 voor het Pro model. De vorken zullen vanaf medio december dit jaar uitgeleverd worden via de aftermarket kanalen. Verwacht de vork echter niet eerder dan half tot eind 2014 op complete fietsen, omdat daar de specificaties nu al van vast liggen en ingepland zijn.

Meer informatie: www.manitoumtb.com

JB

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments