Traditionele kunst: najaarsexpositie bij Cyclenation, Arnhem

Kan iets al na twee keer een traditie zijn? Wij vinden van wel, als je wielerzaak nog geen twee jaar bestaat, en je wel voor het tweede najaar op rij een mooie kunstexpositie in je winkel organiseert.

Hoe dan ook, na de prachtige expo van themannexttogod in 2012, heeft Jasper van fietswinkel Cyclenation ook dit jaar een koppeling weten te vinden tussen fietsen en kunst. Hij heeft werk hangen van kunstenares Malou Claire.

Expo-Malou-Claire-bij-CycleNation-720x1024

Als je op je eerste indruk afgaat,  is dit werk behoorlijk anders dan het werk van Themannexttogod. Beiden gaan over wielrennen, maar zowel stijl, techniek als inhoud zijn  anders. En toch past ook dit werk naar onze mening goed bij de sfeer in de winkel.

Malou claire Wolf's layer
Wolf’s Layer

Over inhoud gesproken. Malou’s artist’ statement is ongeveer de volgende:

In haar werk Cycling paintings laat Malou Claire wielrenners zien zoals je ze normaal gesproken niet ziet. We kennen de wielrenners vooral als helden in de spotlights. Maar wat gebeurt er als ze van het podium afstappen? Malou Claire toont de sporthelden op hun meest kwetsbare, private momenten, buiten het zicht van het grote publiek. De wielrenners kunnen zo gezien worden als archetypes voor relaties tussen het individueel en het collectief. Het kijken naar haar werk wekt  gevoelens van herkenning, identificatie en, mogelijk, empathie op.

Opvallend: Malou Claire heeft vroeger ook soldaten afgebeeld. Zij ziet veel overeenkomsten tussen het leger en wielrennen.

malou-claire-faces-ii
Faces, part II. Is het toeval, of herkennen we in de tweede van links de wereldkampioen onder de leugenaars?

Ons advies:

Laat je verrassen door Malou’s werk door te gaan kijken in Arnhem! Dat kan nog tot en met 21 december 2013. Op dinsdag tot en met vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur en op zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur. Je museumjaarkaart mag je thuislaten, want de toegang in gratis. Het enige financiële risico dat je loopt is dat  je met wat mooie spulletjes naar huis gaat…

Meer informatie: www.cyclenation.nl

Tekst: Lars Vogelenzang

Bron: Cyclenation
Beeldmateriaal: Cyclenation, Malou Claire, Vincent van Eijk

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments