Van Cape Epic naar… Snow Epic!

Na onze eigen deelname aan de 2014 Cape Epic dachten we dat het niet heel veel gekker kon. We zaten er naast. Het team achter één van s’ werelds meest bekende MTB etappewedstrijden wil van Zuid Afrika uitbreiden naar de Alpen. Op fatbikes. Ja, u leest het goed. Van 14 tot 18 januari zal de Snow Epic plaats vinden in het idyllisch alpendorpje Engelberg, Zwitserland.

Tijdens de drie wedstrijddagen zullen rijders vijf etappe’s af moeten leggen op de fiets. Donderdag staan een relatief vlakke ronde van 30 km en een dual-slalom (wie kent dat nog?) op het programma, waarbij de finales van laatstgenoemde wedstrijd ’s avonds, in het donker worden gereden. Vrijdag zit er één ‘berg’ in het menu, waarbij klim en afdaling apart getimed worden met een verzorgingspost (en stop) ertussen. De slotetappe op zaterdag bestaat uit iets soortgelijks, en omvat tevens speciaal voor de wedstrijd gebouwde stukken parcours. Wie niet onder de indruk is van de kilometers wordt er tijdens de etappes ongetwijfeld aan herinnerd dat 1000 hm per dag in de sneeuw een serieuze inspanning gaat vergen.

Snow_Epic_1

Gevraagd naar hoe ze überhaupt ooit op dit idee zijn gekomen, zei Cape Epic organisator Kevin Vermaak: “We zijn al jaren op zoek naar iets als aanvulling op de Cape Epic. Toen we met de Absa Cape Epic begonnen was ons doel de voornaamste mountainbike etappewedstrijd te creëren. Dat is ons gelukt.” Inderdaad: de Cape Epic is sinds de eerste editie in 2004 uitgegroeid tot de meest gecoverde wedstrijd in onze sport, en staat als UCI hors categorie evenement naast de drie grote rondes op de weg. “We wilden niet nog een etappewedstrijd in Zuid Afrika of elders opzetten, zonder dat het een geheel eigen karakter zou hebben. We wilden iets ‘cools’ doen, iets dat een geheel nieuwe ervaring belooft” zegt Vermaakt. “Met de Snow Epic denk ik dat dat ons is gelukt”.

De ingeving voor de Snow Epic kwam deels van Herman Coertze, ondernemer en eigenaar van het Meerndal Wine Estate (etappeoord en een grote sponsor binnen de Absa Cape Epic). Coertze heeft al jaren een sterke band met de Absa Cape Epic en trainde onder andere in Engelberg op ’n fatbike, als voorbereiding op de 2014 wedstrijd in Zuid Afrika.

Snow_Epic_2

Het aantal open inschrijvingen is wel beperkt, en de inschrijving opent op 30 september dus schrijf die datum in je agenda! Voor deelnemers en supporters is er de keus uit een aantal packages (all inclusive, self-catering en supporter). Liften, bevoorrading en het slotdiner zijn hierbij uiteraard inbegrepen. Sta je te springen om je in te schrijven maar heb je geen fatbike? Geen nood: via de organisatie zijn ook nog 50 fatbikes te huur.

Meer info op www.snow-epic.com

Foto’s: Cape Epic

ELW

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis
Dennis
9 jaren geleden

Is dit ook een qualifier voor Iditarod in Alaska (http://iditarodtrailinvitational.com) of gaat deze daarmee wedijveren?