Terugblik: Gulbergen 6 & 24 uurs wedstrijd – De toekomst?

Afgelopen weekend vond op landgoed De Gulberg in Nuenen voor de 4e keer de Gulbergen24 plaats. Een 24 uurs race op, over en rond de Gulbergen, het lokale hoogste punt bestaande uit een tot natuurpark omgetoverde vuilstortplaats. Op het programma stond ook een 6 uurs wedstrijd waarbij het startschot op zaterdag 27 september om 13.00 uur samen viel met die van de 24 uurs wedstrijd.

Ook bij deze 6 en 24 uurs wedstrijd kon er gereden worden in teams of solo en met ruim 700 deelnemers aan de start kunnen we gerust spreken van enig animo! Enige chaos was dan ook deel van het wedstrijdbegin. Er zijn teams die een snelle starter inzetten om alvast een leuke voorsprong bij elkaar te trappen, terwijl er ook solorijders zijn die wat meer behouden van start gaan. Ondanks die verschillen in tempo beseft iedereen ook wel dat de wedstrijd niet gewonnen wordt bij de eerste bocht en elkaar inhalen op het parcours op de Gulbergen is niet enorm lastig.

6 uurs wedstrijd
Het mooie aan dit soort wedstrijden is dat je geen licentie nodig hebt om deel te nemen en dat de uitdaging ook groot genoeg is voor profrijders om ook rondes te komen trappen. Zo stonden Rudi van Houts en Bart Brentjens aan de start om uit te maken wie in die 6 uur de meeste kilometers weg wist te trappen. Brentjens wilde zijn titel van vorig jaar prolongeren. Het was uiteindelijk Van Houts die de meeste kilometers maakte en met bijna een volle ronde voorsprong na 6 uur als winnaar over de streep kwam. Bij de teams was het het team van CS Clean Systems 2 die de titel pakte. Bij de solo dames (waar geen speciale klassering voor was), was het Kim de Haan die met de eer ging strijken.

Gulbergen2401
Gerard de Bruijn met in zijn wiel de latere winnaar van de 24 uur: Jos Engelen

24 uurs wedstrijd
Terwijl de 6 uurs wedstrijd finishte, had menig deelnemer nog 18 uur voor de boeg… Van de solodeelnemers was het meervoudig winnaar Jos Engelen die ook deze 4e keer om 13.00 uur op zondagmiddag als winnaar van zijn fiets afstapte. Daarmee heeft hij dus alle editie van de Gulbergen 24h op zijn naam staan, een unieke prestatie! Het geheim van Engelen: gewoon niet stoppen, nergens voor. “Het is gewoon mijnen bult” grapt de lokale rijder na afloop. Daarbij gebruikt hij (zoals zo velen) 2 fietsen. 1 met licht voor ’s avonds en 1 zonder. Tijdens de schemer wisselt hij op een manier die niet zo misstaan bij een cyclocrosswedstrijd. Met 4 ronden achterstand op Engelen werd de Duitser Michael Grobe tweede, gevolgd door Sven Henze. Bij de teams deelnemende in de funklasse was het Rubino/Ons Dorp die de neuzen voorop hadden. 600 Km in 24 uur is een geweldige prestatie.

Klimtijdrit
Tijdens de 24 uurs wedstrijd was er nog een unieke evenement voorzien: de Rudi van Houts klimtijdrit die in de avond werd verreden. Het formaat was eenvoudig: Ben jij sneller dan Rudi in een klim? De organisatie slaagde er in de tijdrit goed in beeld te brengen door een aantal camera’s langs het parcours neer te zetten. Bezoekers konden het spektakel volgen op een groot scherm nabij de finish-zone. Niemand wist de klimtijd van 1.35 min van Van Houts te verbreken. Liwald Doornbos kwam met 1 minuut en 40 seconden nog het dichtste bij.

Gulbergen2403

De steutel?
24 uurs wedstrijden in Nederland lijken gestaag in opmars. Dat terwijl bikefestivals amper van de grond lijken te komen en dat de wedstrijdscene slechts klein is en al jaren niet echt naar een stijgende populariteit aankijkt. Met het vallen van het doek voor de Bergrace serie is er nog minder aanbod voor hen die graag eens racen maar niet per se een wedstrijdlicentie willen. De 6 en 24 uurs evenementen lijken een brug te slaan.

Gulbergen2404

Het wedstrijdelement biedt een grote uitdaging en verbroedert meer dan welk evenement ook. Het is een perfect format voor teams (ook solorijders hebben vaak een ondersteuningsteam), wat een extra dimensie geeft aan de prestatie én beleving. De tijdsduur is een formidabele uitdaging bij de 6 uurs en zeker de 24 uurs wedstrijden. Daarbij gaat het niet zo zeer om pure snelheid maar vooral ook om uithoudingsvermogen. Daarmee is het ook goed bereikbaar voor velen die verder geen wedstrijdervaring hebben of niet per definitie Strava-strebers zijn.

Tel daarbij op dat er vertier (nodig) is voor het hele team en ondersteuning en je hebt de elementen al van een festival. Zeker wanneer de barbecue aangestoken wordt! Zodoende hebben dit soort evenementen alles in zich: verbroedering, uitdaging en relaxte dagbesteding. Dat blijkt dus meer toegankelijk dan de nationale (licentie)wedstrijden en is het logischerwijs meer aantrekkelijk voor publiek dan een massa-toertocht zoals een Bart Brentjens Challenge. Ligt hier misschien de sleutel voor een bredere sportbeleving van onze sport?

Voor uitslagen en meer informatie: www.smpnuenen.nl

Tekst: Dennis Jöris, Jeroen van den Brand
Foto’s: Dennis Jöris

Posted in Events.