MTB museum: Van nichemarkt naar arbeidsmarkt

Je hebt een droom… en daadkracht. Dus je verbouwt eigenhandig een oud Arnhems schoolgebouw tot mountainbike museum. Maar hoe exploiteer je iets dat zó in een niche zit? Initiatiefnemer Jeroen van Roekel gaf in ons vorige artikel over het museum al aan waar hij heen wil: “Deze plek wordt naast een museum vooral een trefplek.”

Op 11 en 12 april gaf het mountainbikebike museum een goed bezochte sneak preview van wat in juli officieel open gaat. Er was een treffen, een onderdelenmarkt, ritjes en er waren twee lokalen geopend. Onderstaande foto’s geven een indruk van al het lekkers. Het belangrijkste nieuws vernamen we echter pas toen we in gesprek raakten:

Het MTB museum wordt naast een museum ook een Bezoekerscentrum. En een leerwerkplek.

MTBMuseum06Staal, alu, carbon, titanium. En een hoop unobtanium.

“Alsof het zo heeft moeten zijn.” Dat cliché kwam in ons op toen we hoorden wat er sinds december allemaal in gang is gezet. Jeroen kwam via vrienden in contact met Daniëlle Siebum van 2Match Re-integratiebureau. Er ontstond een bijzondere samenwerking. Jeroen van Roekel bracht zijn museum onder in een stichting. Zijn pand -met zowel een woon, als maatschappelijke bestemming- is nu in samenwerking met gemeente Arnhem aangemerkt als Bezoekerscentrum. Daardoor zullen ook niet-fietsers makkelijk binnenlopen voor een hapje of een drankje.

MTBMuseum02Merk: Läiti. Ontwerp: M.C. Escher.

En, misschien wel het mooiste: Binnenkort starten de eerste mensen met een arbeidsreïntegratietraject in het museum. In deze inspirerende omgeving gaan jongeren maatschappelijke en technische vaardigheden opdoen, waarmee ze zichzelf klaar maken voor de arbeidsmarkt.

MTBMuseum04De collectie is onwaarschijnlijk divers.

Wauw. Velozine feliciteert Jeroen en zijn samenwerkingspartners van harte met dit resultaat en kijkt uit de opening.

Tot slot: op 17 mei organiseert het mountainbikemuseum een Stumpjumperdag. Details volgen!

MTBMuseum01Stichting opgericht. Samenwerking met gemeente Arnhem én een reïntegratiebureau beklonken. Tijd voor taart!

Vooruit, omdat we fan zijn: bonusfoto’s!

MTBMuseum05Muddy Fox naast 1e generatie FSR

MTBMuseum09lekkers op de onderdelenmarkt

MTBMuseum07Kwijlen maakt dorstig. Gelukkig is er vanaf nu ook van alles te koop.

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Jeroen van den Brand

Posted in Mountainbike museum, Nieuws and tagged , , , , .