Special | Mountainbike Museum kerstmarkt met Giovanna Bonazzi

Downhilllegende onthult ‘haar’ recordfiets en opent een nieuw lokaal

17 december had het Mountainbike Museum zijn jaarlijkse kerstmarkt. En dit keer groter dan ooit en met een bijzondere gast: downhillster Giovanna Bonazzi, die in 1995 met een snelheid van 142 kilometer per uur een wereldsnelheidsrecord van-een-skipiste-raggen neerzette. Zij opende een nieuw lokaal.

Tekst, foto’s & video: Lars Vogelenzang

Mountainbike Museum Kerstmarkt 2023

De Kerstmarkt, gehouden op 17 december in het Mountainbike Museum, kwam dit jaar tot stand in samenwerking met Marcel van der Hurk van Old Skool Bikeparts. Hij richtte ooit BeOne Bikes op als onderdeel van Batavus en was ook ooit Wereldbekermechaniciën bij Marzocchi. Het plan om samen met Jeroen van Roekel van het museum een gezamenlijke grote kerstmarkt te organiseren bestond al voor corona. Maar pas nu kon het gerealiseerd worden. En met succes! Het was lekker druk in het museum. Het hele plein stond vol met stands en vele retrofreaks uit Nederland en Duitsland waren present.

Maar er was nog meer dan de kerstmarkt alleen! We geven je een indruk in beeld, en met mooie verhalen. Want deze dag was alleen mogelijk door langlopende contacten in de mountainbikewereld!

Met de groeten van Paul!

Wat zijn dát nou?

Zo, die heeft de buit binnen.

Wat een mooie kleurencombi

En zie dat tandblad glimmen!

Met retro-ervaring!

Onthulling van de Giovanna Kästle recordbike.

Deze Kästle is misschien ‘maar’ een replica, toch zit er een mooi verhaal achter. Evert Boshuis, oprichter van het Rijwielpaleis in Bilthoven was vroeger importeur van Kästle en had ook een Kästle mountainbiketeam. Op één of andere manier kreeg hij één van de replica’s van de recordbike van Giovanna Bonazzi in handen. En in plaats van hem aan de muur te hangen, liet hij teamlid Dick Boshuis er op rijden, al dan niet zonder kappen.

Jeroen van Roekel kreeg hem jaren later op een bijzondere manier in handen. Evert hield een grote zolderopruiming en zei tegen Jeroen: “Als jij met deze fiets hier van de trap naar beneden rijdt, dan mag je hem hebben.” En zoiets hoef je Jeroen geen twee keer te zeggen… De replica stond al langer in het museum, maar het was tijd om hem nog beter op te bouwen.

Giovanna Bonazzi downhillbike record

De replica van de recordbike van Giovanna Bonazzi

Van links naar rechts: Jeroen, Dick Boshuis, Giovanna Bonazzi, Evert Boshuis en Marcel van der Hurk

Gesigneerde foto, en twee van Giovanna’s skinsuits.

Hoe komt een Italiaanse Downhillster in Arnhem terecht?

Het bezoek van de Italiaanse downhilllegende is ook te danken aan Marcel. Giovanna Bonazzi en hij kennen elkaar uit de tijd dat zij racer en hij mechaniciën was. In het begin sprak ze nauwelijks Engels, maar langzaam leerden ze elkaar kennen. Ze troffen elkaar weer op de Vintage Bike Masters in Davos, 2023. Dat was hét moment waarop hij haar strikte om langs te komen.

Giovanna maakte tijdens haar bezoek overal foto’s van, was echt enthousiast en trof ook allerlei bekenden uit haar raceverleden. Een professionele fotograaf bijvoorbeeld, die haar foto’s van haar toonde die ze zelf nog nooit had gezien. Ook ik sprak nog even met haar. Na haar racing days, heeft ze de sport op een tweede manier ontdekt. Genieten stond voorop. Zo ging ze BMX’en omdat haar dochter dat ook deed en ze geen zin had om langs de baan te gaan wachten. En ook nu fietst ze nog veel, zij het dan vooral op de e-mtb. En haar zoon rijdt vooral slopestyle en wil daar wellicht op een influencer-achtige manier zijn werk van maken. “Daar moest ik echt aan wennen”, aldus Giovanna, “maar inmiddels begrijp ik het. Het gaat niet alleen om wedstrijden. Wat hij doet trekt mensen echt de sport in, omdat het zoveel plezier uitstraalt. En daar gaat het om!”

Nog een primeur: een 1983 Schauff

In understated blauw stond er nog een primeur te glimmen in het museum. Een Schauff mountainbike uit 1983. Nu is Schauff misschien niet direct een merk waar je bikerhart sneller van gaat kloppen… maar dan onderschat je het merk! Het merk bestaat al sinds 1938 en heeft stiekem altijd best veel gepionierd. Zo was Schauff de eerste Duitse Shimano-importeur en hadden ze al in ’83 een productie-mountainbike! Jan Schauff, derde generatie eigenaar, trok een nieuw 1983 frame uit zijn eigen collectie, herlakte hem en bouwde hem op met nieuwe originele onderdelen en bracht hem zelf naar het museum!

Geplaatst in Specials en getagd met .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments