De BOA: Geen constrictor maar handhaver en gastheer

De BOA? Dat is toch een sluiting voor een schoen, en vernoemd naar die slang? Klopt, maar dat is niet het onderwerp van dit verhaal. Waarschijnlijk blijf je dan nog met twee vragen achter na het lezen van de titel van dit artikel. Ten eerste: wat is een BOA dan nog meer? En ten tweede, nadat je de betekenis van BOA op het internet hebt opgezocht, waarom lees je hierover op een mountainbike website?

Wij mountainbikers zijn een stel avonturiers. Dat zit in onze natuur. Overal en altijd vrij rondfietsen klinkt heel avontuurlijk en misschien is het dat ook wel. Er is echter één nadeel: het mag niet. Correctie, het mag niet overal. Sommige delen van natuurgebieden zijn kwetsbaar qua flora en fauna en om die reden voor niemand of slechts voor bepaalde groepen toegankelijk. Daarnaast staat flink scheuren over smalle paadjes die ook druk bewandeld worden vaak garant voor een hoop gezeik. Iedereen heeft het zelf wel eens ervaren, of kent verhalen waar uit blijkt dat het ook niet altijd even leuk is voor jou als biker én de overige gebruikers. De natuur moeten we delen,en om het voor elke gebruiker zo plezierig mogelijk te houden hebben we wat basisregels nodig. Mountainbikeroutes zijn daar een voortvloeisel van. Met het toenemend aantal recreanten in de natuur, zijn ze een middel om de diversiteit aan recreanten gezamenlijk te laten genieten in plaats van elkaar in de weg te zitten.

Wat heeft dit alles met de BOA te maken? Simpel; als hij/zij je staande houdt, is dat omdat je je begeeft in een gebied waar je niet mag komen. Soms wist je dat niet, soms wist je het wel. En ja, bij een overtreding kan de BOA een boete uitschrijven. Maar, in tegenstelling tot haast een algemene publieke perceptie is dat beslist niet hun kerntaak. Om een beter beeld te krijgen van de BOA heeft recreatie midden Nederland een video uitgebracht waarin BOA John Houtveen vertelt over zijn functie.

Wij bevelen echter aan om vooral ook niet tegen de rijrichting in te rijden (@0:55). Niet omdat de BOA in de buurt is, maar vooral omdat de paadjes tegenwoordig smal zijn en de sturen breed…

 

De mountainbiker aan het einde van het filmpje vertelt het eigenlijk al: je bent niet alleen in het bos. En de BOA? Die wil je natuurlijk niet om een voor jou ongunstige reden tegenkomen in het bos. Mocht dat toch zo zijn zul je de hand in eigen boezem moeten steken, want blijkbaar heb je je dan slecht geïnformeerd over het gebied waar je fietst.

Daarom de volgende tips voordat je met je mountainbike een natuurgebied in duikt:

  • Wees goed geïnformeerd over het gebied waar je wil gaan fietsen. Op welke paden mag je wel of niet fietsen?;
  • Als er een vignet-plicht is, koop deze dan ook! Wat je betaalt komt rechtstreeks ten goede van het onderhoud van de route’s;
  • Pas de regels van de buitencode toe;
  • Geniet van de natuur, maar besef dat het een complex levend systeem is en geef het dus de tijd zich te herstellen: #trailrespect. Daarmee heb niet alleen jij, maar ook anderen langdurig plezier van die prachtige mountainbikesport.
Posted in Nieuws, Spots and tagged , , , , , , , , , , , , .
  • Rob van Esseveld

    Prima verhaal, mooi filmpje!