Test | USWE MTB Hydro 3 rugzak: (Geen) aap op je schouders

Wat doe je als je het niet meer redt met twee bidons? Of paden rijdt waar de drinkmogelijkheden door het ruwe terrein sterk beperkt zijn? Juist, de inmiddels door velen verfoeide waterrugzak meenemen! Maar wat nou als je alle vermeende minpunten daarvan wegneemt? Dát is precies wat USWE met de MTB Hydro 3 bereikt. Het is een lichte, minimalistische rugzak die vooral één doel dient: zo onopvallend en comfortabel mogelijk een flinke slok water mee nemen.

USWE MTB Hydro 3 rugzak action

‘No Dacing Monkey’ heet het unieke harnas-concept van de Zweedse rugzakken-fabrikant USWE.

Geen dansende aap

Het Zweedse USWE staat al enkele jaren bekend om diverse (water)rugzakken met een uniek vierpunts-harnas. ‘NDM’ (No Dancing Monkey) genoemd door het bedrijf zelf, is het idee hiervan dat je zónder meerdere borst- en buikriemen de rugzak stabiel op je rug draagt. Geen 2-4 kg bolletje dat op je rug ronddanst terwijl je over een sprong vliegt… of in je nek landt in een steile sectie bergaf.

De MTB Hydro 3 rugzak is misschien wel het meest duidelijke voorbeeld van de ontwerpfilosofie van USWE. Hij zit vooral bijzonder hoog, tussen de schouders. Samen met die vierpuntsgordel, in plaats van schouder-, borst- en buikriemen zoals bij praktisch elke andere rugzak, komt dit de stabiliteit enorm ten goede. Een ander belangrijk voordeel is dat hiermee de onderrug niet meer bedekt wordt. Enerzijds scheelt dit weer wat belasting en zweet. Anderzijds heb je hierdoor de zakken van je shirt vrij.

USWE MTB Hydro 3 rugzak

USWE MTB Hydro 3 rugzak

Praktische details: een grote, makkelijk te gebruiken gesp, van voren veel reflectie en een rugpaneel dat goed ventileert

Voor crosscountry- en gravelsegment

USWE noemt de MTB Hydro 3 een “superlichte en minimalistische” rugzak voor het crosscountry- en gravelsegment. Er zijn immers genoeg tochten, marathons of gravelritten te bedenken, waar je het tussen posten niet gaat redden met twee bidons. Al helemaal niet in warm weer! Zélfs in eigen land kan je, zonder al te veel je best te doen, 2-3u zonder water rondzwerven. Deze rugzak moet dat mogelijk maken zonder alle nadelen en zonder ‘overtollige’ ruimte of gewicht. Het uitgangspunt lijkt te zijn dat je als gravel- of crosscountryrijder tóch al allerlei essentiële artikelen op je fiets stalde.

USWE MTB Hydro 3 rugzak action

De Hydro 3 – zonder het extra opbergvak eerder de Hydro 2! – zit hoog op je rug en érg stabiel. Zowel op de MTB als op een fiets met krom stuur merk je van ruim 2 kg wat nauwelijks wat.

Hydrapak Waterzak

Het hoofdvak biedt zodoende eigenlijk enkel ruimte voor de waterreservoir zelf. Laatstgenoemde is van Hydrapak, een leverancier die inmiddels het gros van alle waterreservoirs op de markt lijkt te produceren. Je ziet ze bijvoorbeeld ook terug bij andere merken tassen als Evoc en Osprey. Ik heb er zelf al jaren goede ervaringen mee. Hun modellen drinken moeiteloos leeg en zijn makkelijk te vullen en schoon te maken door de grote opening. Net als andere klanten voegt USWE er een eigen draai aan, zijnde de rode slang. Wellicht dat de kleur lichtdoorlating en uiteindelijk algenaangroei scheelt…

USWE MTB Hydro 3 rugzak

De reservoirs en slangen van Hydrapak bestaan in verschillende gedaante’s; deze is makkelijk te ontkoppelen en heeft een handige maatverdeling

Opbergruimte

Achterop de MTB Hydro 3 zit een 1 L vak voor klein materiaal. Hier kan je nét een binnenband, CO2-patroon en wat gereedschap in kwijt. De ruimte is beperkt, dus je 6″ telefoon in beschermhoes erbij proppen wordt wat lastig. Vul je het waterreservoir en het achtervak beide tot de limiet, dan trekken ze samen de rugzak een beetje bol. In die situatie kan je echter de opbergruimte van de rugzak loskoppelen(!) en op je fiets monteren als een frametasje. Dit scheelt natuurlijk ook weer gewicht op je rug. Best slim!

Gegeven het predikaat “minimalistisch” zouden zeeën aan opbergruimte de plank ook mis slaan. Wie normaliter enkel met een bidon rijdt heeft immers al andere oplossingen voor gereedschap en reservemateriaal. Eten neem je eventueel in de zakken van je shirt mee. De hoge plaatsing van de USWE zorgt er namelijk ook voor dat die zakken goed bereikbaar blijven.

USWE MTB Hydro 3 rugzak action

Draagcomfort en ventilatie

De vierpuntsgordel van de USWE MTB Hydro 3 bestaat voor een deel uit maaswerk gevuld met stevig schuim. De rest is dik, elastisch band. Dat laatste zorgt voor een strakke pasvorm en extra stabiliteit. Het valt natuurlijk wel te bezien hoe de elasticiteit behouden blijft over de jaren heen. De gordel sluit met één erg makkelijk te bedienen gesp. De lengte van afzonderlijke banden is boven- en onderaan af te stellen met klittenband. Onderin zijn ook twee extra ringen in de gordel voorzien voor betere afstelling. Hiermee kunnen de onderste riemen een heel stuk strakker gezet worden, zonder stukken flappend klittenband in de wind.

“De stabiele ophanging en plek tussen de schouderbladen maken het gewicht beduidend minder hinderlijk dan bij klassieke rugzakken. Op pad blijft bij sprongen, gestuiter en flinke gewichtsverplaatsingen het geheel ook goed op z’n plek.”

Met 2 L water in het reservoir ziet de MTB Hydro 3 er overvuld uit. Op je rug merk je daar echter bijzonder weinig van. De stabiele ophanging en plek tussen de schouderbladen maken het gewicht beduidend minder hinderlijk dan bij klassieke rugzakken. Op pad blijft bij sprongen, gestuiter en flinke gewichtsverplaatsingen het geheel ook goed op z’n plek. De No Dacing Monkey marketingslogan wordt in die zin wel echt waargemaakt.

USWE MTB Hydro 3 rugzak

USWE MTB Hydro 3 rugzak action

Propvol wordt het een beetje een bommetje, maar junior kan altijd losgekoppeld worden als je last hebt van het gewicht of de vorm

De ventilatie is goed in orde, mede geholpen door de korte lengte en de kanalen op het rugpaneel. Door het unieke, typische USWE-ontwerp, maakt de MTB Hydro 3 slechts op een klein oppervlak echt contact met je rug. Dit is beduidend minder dan bij de ‘normale’ rugzakken die ik regelmatig gebruik. De dichtste concurrentie neigt meer richting hardloopvest met dito opslagruimte maar ook zachtere, slappere stof die meer tegen je rug zit. De USWE zorgt voor minder contact met het lijf en hierdoor voert zweet beter af én gaat er minder lichaamswarmte naar het waterreservoir. Ben je iemand die zoals ik bijna altijd in baggy kleding rijdt, dan zorgt de vierpuntsophanging er wél voor dat je shirt op meer plekken tegen je bovenlichaam wordt gedrukt. Vergeleken met een klassieke rugzak blijft mijn rug weliswaar droger, maar ventileren mijn oksels ietsje minder.

Drinkcomfort

De meegeleverde slang van het Hydrapak reservoir is wat lang. Maar, dat is beter dan te kort natuurlijk. Met mijn 1,80+ m heb ik toch de neiging er een decimeter af te snijden. Het handigst is de slang over linker- of rechterschouder leggen. Dan heb je in de praktijk de meeste ruimte om ‘m naar je toe trekken tijdens het rijden. Onder je oksel door kan ook, maar dan moet je ietsje naar beneden kijken om te drinken. ’t Ligt een beetje aan de fiets en zit of dit handig is.

USWE MTB Hydro 3 rugzak action

De slang is ruim lang genoeg om over je schouder óf onder je oksel te leiden; ik wissel beide af en zodoende hangt ‘ie nu wat los. Inkorten kan altijd!

Opbergen van genoemde slang kan middels een clipje op de voorkant van de gordel, naast de gesp. Er zijn er twee: een linker en een rechter. De clipjes hadden van mij wel ietsje steviger gemogen worden. Ze laten ook net ietsje te veel verdraaiing van de slang toe. Dit is dan ook het enige minpunt dat ik bij de USWE MTB Hydro 3 kan bedenken. Een betere oplossing zou een magnetisch clipje zijn, zoals onder andere Osprey en Evoc gebruiken. Verder vind ik het door pasvorm en plaatsing lastig te voelen of het water (bijna) op is. Mijn ervaring is bij een snelle blik in de tas dat er eerder meer dan minder over blijkt. Dus een minpunt is dit in mijn geval geenszins.

Conclusie

Veel rijders zien een rugzak vaak minder zitten omdat die groot, zwaar en warm is. De MTB Hydro 3 van USWE is dat geen van allen. Het is een minimalistisch ontwerp met eigenlijk één doel: het meenemen van véél water. De innovatieve ophanging en hoge plaatsing op de rug helpen zowel stabiliteit en het draagcomfort te verhogen. Het NDM-concept doet dan ook precies wat op de verpakking staat. Ook andere, kleinere irritaties die je bij andere rugzakken tegenkomt zoals flapperende losse riempjes, heeft USWE volledig weg weten te nemen. Zodoende merk je eigenlijk niet eens dat je 2 kg tussen je schouderbladen hebt hangen. Vergeleken met de concurrentie is de USWE ook opvallend stabiel, zeer goed geventileerd én is de watercapaciteit zeer groot.

De Hydro 3 is een ideale oplossing voor wie vooral een hoop meer water mee wil nemen. Of: wie niet makkelijk een bidon kwijt kan in het frame. De combinatie met een zadel- of frametasje voor zwaar gereedschap of extra proviand is makkelijk gemaakt. Maar het is ook een ideale oplossing voor wie houdt van dikke, ruwe trails, waar het pakken van bidon vaak lastig is. Al helemaal met een full-face helm op. Bovendien past de Hydro 3 prima over een rugprotector heen.

Specificaties USWE MTB Hydro 3L

  • Volume: 3 l;
  • Waterreservoir: Hydrapak 2,0 l;
  • Gewicht: 429 gram (exclusief waterreservoir);
  • Prijs: € 129,00.

Meer informatie: uswe.com
Distributie Nederland: sportimport.de

Tekst & foto’s: Eric Wictor

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments