Definitieve UCI mountainbike wereldbeker 2023: Géén Valkenburg

Geen wereldbeker mountainbike in Valkenburg in 2023 maar in 2024?

In augustus verraste de UCI met de voorlopige kalender voor de wereldbeker mountainbike 2023. Naast talloze vernieuwingen aan het hele concept van de wereldbeker, was het andere opvallende nieuws dat de crosscountry wereldbeker de aftrap zou hebben in Valkenburg. Inderdaad, zou. Gisteren heeft de UCI de definitieve kalender bekend gemaakt, waarbij Valkenburg is geschrapt.

2023 UCI World Cup Mountainbike – Wereldbeker mountainbike 2023, zonder Valkenburg

Wereldbeker 2023: alles wordt anders

2023 markeert een jaar met volop veranderingen voor de wereldbeker mountainbike. In alle opzichten zal er véél veranderen. De eerste signalen dat de wereldbeker op de schop zou gaan, kregen we begin 2022 al. De UCI kondigde aan de uitzendrechten aan Discovery Sports – of eigenlijk moedermaatschappij Warner Brothers Discovery (WBD) – toe te willen kennen voor tenminste 8 jaar. Maar bij alleen uitzendrechten bleef het niet. Tijdens de officiële bekendmaking in juni 2022 werd het duidelijk dat WBD niet alleen voor de uitzendingen zorg draagt, maar óók in samenwerking met de Enduro Sports Organisation (ESO) voor de algehele organisatie van de wereldbeker.

Short track, crosscountry, downhill, enduro, marathon én e-biking

Tot dusver bestond de wereldbeker mountainbike uit een combinatie van crosscountry- (XCO) en downhillwedstrijden (DHI). Fourcross maakte er ook ooit deel van uit, maar het spektakelstuk werd geschrapt. Daarvoor kwam de crosscountry short track (XCC) voor de in de plaats. Vanaf 2023 zal de wereldbeker echter veel meer omvatten. Zo is de Enduro World Series (EWS) voortaan opgenomen in de wereldbeker. En het enduro-wedstrijdformat bestaat uit ‘reguliere’ endurowedstrijden (EDR) én endurowedstrijden met e-mountainbikes (EDR-E). Daarnaast is voortaan de crosscountrymarathon (XCM) óók een onderdeel van de wereldbeker mountainbike vanaf 2023.

Op de eerste twee wereldbekerwedstrijden na, zijn alle wereldbekerweekenden nu multidisciplinair. Daarbij wordt de eerste ronde van de crosscountrymarathon-wereldbeker verreden tijdens de derde enduromanche in het Italiaanse Finale Ligure.

Mountainbike wereldbeker 2023 – XCO XCC DHI Enduro – World Cup

Géén wereldbeker in Valkenburg… in 2023

Voor Laaglanders was het nieuws dat de wereldbeker crosscountry mountainbike in het Nederlandse Valkenburg op 5 en 7 mei de aftrap kreeg, een grote en aangename verrassing. Deze openingsronde in eigen land verving daarmee de wereldbekermanche in Albstadt, die al enige jaren een vaste waarde was op de kalender. Met het definitief worden van de kalender is echter óók de wedstrijd in Valkenburg geschrapt. Er komt ook niets voor in de plaats, dus de eerste wereldbeker vindt plaats op 12 tot 14 mei in het Tsjechische Nové Mĕsto Na Moravĕ.

Over de reden van het schrappen van Valkenburg lezen we niets in het persbericht van de UCI. Geruchten dat het geheel wat ambitieus was, hingen echter al even in de lucht. Het doorschuiven naar 2024 echter óók. Officiële uitspraken daarover zijn er niet, dus vooralsnog blijft dit speculeren en/of hopen, zo u wilt.

Mountainbiken achter betaalmuur?

Als we dan niet dichtbij huis in Valkenburg de wereldbeker kunnen volgen én we niet op pad willen, hoe kunnen we de wedstrijden dan volgen? Daarover blijft het helaas nog steeds gissen. Ja, Discovery Sports gaat de uitzendingen verzorgen, maar hoe en waar we het kunnen zien? Daarover heeft noch de UCI, noch Discovery Sports of moedermaatschappij Warner Brothers Discovery nog geen enkele uitspraak gedaan.

Eén van de kernpunten van de UCI om voor WBD te kiezen, was dat deze grote partij allerlei vernieuwingen wilt aanbieden rondom de uitzendingen van de wereldbeker mountainbike. Gegeven de populariteit van de gratis uitzendingen van Red Bull tot dusver, valt het te bedenken dat in elk geval een deel van de wedstrijden eveneens gratis te volgen zijn. Dat kan via een lineair televisiekanaal zoals EuroSport. Parallel is het zéér goed denkbaar dat extra uitgebreide reportages, analyses en interviews juist via de talloze betaaldiensten onder de paraplu van WBD beschikbaar komen. Kanalen als Discovery+, EuroSport, GCN en GMBN. Maar zonder enige vorm van inhoudelijke communicatie over dit onderwerp, blijft dit alles nog gissen en wordt er beroep gedaan op je geduld. Mogelijk dus tot vlak voor de mountainbike wereldbeker 2023 van start gaat in het Australische Maydena.

Wordt – hopelijk snel – vervolgd…

Bron (en volledige persbericht): uci.org

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments