24 en 25 juni: Oldschool racen op het World Cup parcours van 1991!

Hel van Groesbeek Festival: Open wedstrijd over 75, 105 en 150 minuten

Nadat in april dit jaar De Hel van Groesbeek marathon werd verreden, vindt op zaterdag 24 en zondag 25 juni het Hel van Groesbeek Festival plaats. Dat hele weekend staat in het teken van cross country racen op een uitdagend parcours dat de lijnen volgt van de Grundig Mountainbike World Cup gehouden in … 1991!

Ja, Nederland had in het verleden zowaar wereldbekerwedstrijden! Dit parcours was uitgezet in het natuurgebied tussen de Oude Kleefsebaan en de Zevenheuvelenweg nabij Groesbeek.

Je leest het goed. De World Cup in Groesbeek...

Neerlands eerste Nationale Kampioen op zijn 'thuisrondje' in Groesbeek: Jim van Overbeek

Open Klasse: toegankelijk voor iedereen

Altijd al eens een wedstrijd willen proberen?
Op zondag 25 juni worden er verspreid over hele dag 3 wedstrijden verreden met een lengte van 75, 105 en 150 minuten. Voor deze wedstrijden heb je géén wedstrijdlicentie of een basislidmaatschap van de KNWU nodig. Daarmee is dit dus een uitgelezen kans om je eens te meten met licentierijders, of gewoon eens te proeven van cross country wedstrijdrijden.

Zaterdag 24 juni is overigens volledig volgepland met jeugdwedstrijden die deel uitmaken van de Landelijke Jeugd Competitie MTB en daarnaast een wedstrijd voor de Nieuwelingen met licentie.

Over het parcours

Groesbeek was in 1991 het toneel van een wereldbekerwedstrijd. Alle grootheden van die tijd stonden aan de start. Een groot deel van de paden van dat parcours maakt deel uit van het Hel van Groesbeek Festival parcours. Daarnaast worden de zwaarste en mooiste technische paden in het gebied opgenomen in de ronde van in totaal 8,5 kilometer lang. Er zijn maar liefst 9 klimmen... per ronde. Eén klim is zelfs ruim 1 kilometer lang! Dat het een écht klimrondje is blijkt wel uit het hoogteprofiel; je maakt 230 hoogtemeters per keer. De rijders die de 150 minuten wedstrijd aandurven, zullen daarmee tegen de 2.000 hm afleggen. En dat in Nederland! Goed; de naam was Hel van Groesbeek, weet u nog?

HvGroesbeekHoogteprofiel

Retro-wedstrijd en reünie

Ride like it’s 1990 all over again!
Racen op een parcours met zo’n historie vraagt om een retro-wedstrijd! De organisatie heeft besloten dat er een apart klassement komt voor retro-rijders: zij krijgen dan ook een eigen start direct achter de 75 minuten wedstrijd en finishen tegelijkertijd. Er zijn geen specifieke criteria waaraan jij of je fiets moet voldoen, maar hoe origineler en ouder (ja, ook de berijder), hoe leuker natuurlijk. Ook daar zal de organisatie specifiek oog voor hebben en dat ook zeker niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Jeroen van Roekel is er met zijn VW T2 bus en een selectie uit zijn verzameling: een heus pop-up Mountainbike Museum. Ook de Velozine-crew zal hier haar hang-out hebben. Een perfecte plek om sterke verhalen van weleer op te halen. Of... om Velozine-stickers te scoren (...). Reed je vroeger wedstrijden en lijkt het je leuk om je oude strijdmakkers weer eens te zien? Kom gewoon langs! Je hoeft niet te racen, maar het mag natuurlijk wel!

MTBMSpec03

Inschrijven

Zoals gezegd zijn de wedstrijden op zondag 25 juni óók te rijden zonder licentie. Een perfecte kans dus om kennis te maken met wedstrijdrijden. Rij je graag marathons en ben je vaak aangewezen op wedstrijden in België of Duitsland, dan is de 150 minuten wedstrijd met circa 2.000 hoogtemeters een mooi Nederlands alternatief!

Het inschrijfgeld bedraag €17,50 en je kunt je inschrijven tot alle startplekken vergeven zijn en maximaal tot 18 juni 2017. Op de dag zelf is er nog een mogelijkheid bestaan tot na-inschrijven. Reken dan alleen niet op een startplek vooraan, uiteraard… Retro-rijders geven zich op bij de 75 minuten wedstrijd en selecteren verderop tijdens de inschrijfprocedure de categorie ‘retro’.

Meer informatie en inschrijfmogelijkheden: www.mtbgelderlandzuid.nl/festival

Met dank aan Jim van Overbeek voor de originele flyer en wedstrijdfoto.

Posted in Events, Nieuws.