Avid BB7 Road SL updated

We kwamen al een ‘verdwaald’ exemplaar tegen vorige week op de EuroBike, maar nu pas valt het officiële persbericht op onze deurmat. In afwachting op ‘het grote nieuws’ over de hydraulische RED schijfremmen, worden we nu alvast het bos in (en de weg op) gestuurd met een vernieuwde versie van de BB7 mechanische schijfrem.

De BB7 is zowat de ‘grand daddy’ wat mechanische schijfremmen betreft en weet menig ‘voor mij geen hydrauliek maar wel schijfremmen’-fanaat of ‘ik moet mechanische schijfremmen hebben omdat ik met een dropbar rijdt en zowel SRAM als Shimano er erg lang over doen om met een hydraulische versie te komen’-futurist naar tevredenheid te stoppen. De herziene Road versie voor 2013 is wat slanker vorm gegeven. Daarnaast is titanium hardware toegepast en zijn de remblokken uitgevoerd in een lichter organische remvoering op een aluminium achterplaat. Daarmee is 25 gram per rem gewonnen.

Het werkingsprincipe is onveranderd, maar toch was er ruimte voor verbetering. Wie met mechanische schijfremmen rijdt of heeft gereden, weet dat – zeker bij een lange remkabel naar de achterrem – modulatie nog al eens lastig kan zijn. De reden hiervoor zit hem niet in het remklauwmechanisme zelf, maar in de remkabels. Traditionele buitenkabels voor de rem bestaan uit een strak gewonden metalen spiraal. In tegenstelling tot de buitenkabels voor derailleurs, waarbij de staaldraden in een meer coaxiale richting zijn gepositioneerd, is een buitenkabel voor de rem daarom enigszins samendrukbaar. De reden hiervoor is te herleiden uit het feit dat een remkabel veel zwaarder belast wordt en een meer coaxiale kabel voor het schakelen onder deze krachten kan openbreken. Daarmee is dit echter de achilleshiel van de mechanische schijfrem. Door de samendrukbaarheid is het lastig om een mechanische rem fijntjes te bedienen wanneer je flink in de ankers moet maar niet je wiel wil blokkeren.

SRAM onderschrijft dit en komt daarom nu met een specifieke remkabelset voor mechanische schijfremmen; SlickWire Road Brake XL. Deze buitenkabel is nog altijd spiraalvorming gewonden, maar volgens het persbericht zou deze nu ‘compressieloos’ zijn; niet meer samendrukbaar. SRAM claimt dat de nieuwe kabel ook 30% lichter zou zijn dan de standaard buitenkabels. De binnenkabel is overigens PTFE gecoat, ‘slick’ dus.

De nieuwe Avid BB7 Road SL schijfremmenset is leverbaar met 160 en 140 mm en hebben een adviesverkoopprijs (per rem) van €152,00. De kleur, die ‘Falcon Grey’ wordt genoemd, is specifiek afgestemd op de kleuren van de overige SRAM racefietsgroepen. De SlickWire Road Brake XL kabelset voor 2 remmen zal voor €40 over de toonbank gaan. Zowel de remmen als de kabelset zijn vanaf november 2012 verkrijgbaar.

Bron: www.sram.com

JB

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments