Video | Allan Shaw rijdt de Silk Road Mountain Race… op een cargobike

In augustus 2023 vond voor de vijfde keer de Silk Road Mountain Race plaats. Een wedstrijd over 1.880 kilometer en 30.000 hoogtemeters door én over de Tian Shan bergen in Kirgizië, Centraal-Azië. In het ruige terrein is vrijwel geen enkele fiets dé meest geschikte en uitdagingen zijn er om aan te gaan, waarbij afzien sowieso een garantie is. Allan Shaw, avonturier in hart en nieren, reed de Silk Road Mountain Race op een… cargobike.

De Silk Road Mountain Race is een wedstrijd met en vooraf bepaald parcours dat in hoofdlijnen de zijderoute volgt. Niet dat het daardoor ook maar iets makkelijker wordt. De 1.880 kilometer hobbelt en stuitert over grind, smalle paadjes en oude Sovjetwegen, waarvan de houdbaarheidsdatum al heel wat decennia in het verleden ligt. De wedstrijd telt bovendien ruim 30.000 hoogtemeters in de ruige bergen van Kirgizië en je rijdt hem geheel zelfvoorzienend.

Silk Road Mountain Race…. op een cargobike

Allan Shaw rijdt vaker meerdaagse wedstrijden zoals de Tour Divide en de Atlas Mountain Race en weet dat eigenlijk geen enkele fiets écht perfect is. Hij besloot daarom op een Omnium cargobike de Silk Road Mountain Race te rijden. En eigenlijk is dat alles behalve een gek idee als je er wat langer over nadenkt. De langere wielbasis en het relatief laag geplaatste bagagerek vooraan dragen bij aan stabiliteit. Maar niet dat dit alles de wedstrijd ook maar iets gemakkelijker op maakt…

Allan Shaw – Silk Road Mountain Race op een Omnium cargobike

Cargobike met sjieke onderdelen van Tune, Chris King, Classified en Hope

Shaw bouwde z’n cargobike op basis van een titanium Omnium frame en een carbon bagagerek. Voor de afmontage koos hij voor enkele robuuste alsook sjieke mountainbike-onderdelen, zoals een mechanische Sram X01 12-speed derailleur die een Classified 12-speed cassette schakelt. Die 11-40t cassette is compact en geeft kleine stapjes, en dankzij de draadloos schakelende 2-speed Classified Powershift-naaf heeft-ie tóch een bereik van 530 procent. In het voorwiel zit een SP dynamo naaf. Beide wielen hebben carbon velgen met daar omheen Schwalbe Big Betty banden (20×2.25″ en 29×2.4″). De titanium Cane Creek eeWings Mountain cranks draaien in Chris King lagers. Ook het balhoofd haalde Shaw bij Chris King. De zadel- en stuurpen komen van Tune. Het remmen doet Shaw met Hope Tech 4 E4 schijfremmen. En voor z’n bagage vertrouwde hij op een combinatie van diverse Brooks Scape tassen.

Video | The Silk Road Cargo Race

Over zijn avontuur per cargobike is een film gemaakt. En die film, The Silk Road Cargo Race, ging onlangs in première. Je bekijkt de hele film hieronder.

Bron: Allan Shaw

Geplaatst in Specials en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments