29″: Specialized Enduro krijgt een grote broer

Wie een beetje z’n lunchpauze’s verdoet met surfen op fietssite’s wist dat het er aan zat te komen: een 29er versie van Specialized’s vertrouwde maar immer bruter wordende Enduro. Proto’s waren gespot en als die niet onder dwang van nieuwssite’s en fora verdwijnen dan weet je dat het de eerste actiefoto’s met fabrieksrijders, een persbericht, of een officiële publieke introductie niet lang op zich zal laten wachten.

Is die Enduro 29 het wachten waard? Nouja, op basis van een PDF in je inbox is daar onmogelijk antwoord op te geven. Text, uitleg en een paar mooie foto’s zijn echter wel voldoende om een heleboel verwachting te scheppen. Waarom? Specialized schreeuwt niet heel erg hard op het moment. En hoe kunnen ze dat ook? Het hele 29″ versus 26″ debat is inmiddels tot vermoeienis gevoerd, en dan voegt men er nog een twijfelmaat bij. Die The Big Red S vervolgens bewust links laat liggen. Het antwoord zit ‘m zoals wel vaker vooral in de details. Of eigenlijk de som ervan.Daarom zou je warm moeten lopen voor een Enduro, en des te meer voor deze nieuwe grote broer.

In de eerste plaats zijn er de grote wielen: ceteris paribus rollen ze beter en hebben ze meer grip. Ja, dit wil je. Altijd. Inderdaad, de combinatie met 155 mm aan veerweg levert potentieel beperkingen op, maar Specialized lijkt die vooralsnog niet tegen te zijn gekomen. Toegegeven, de maatvoering begint bij een arbitraire ‘M’, maar ze weten grote sloffen (29×2.5″) nog goed in de korte achtervork kwijt te kunnen.  Zeiden we kort? Ja. Kort. 430 mm. Door bovendien vast te houden aan hun eigen FSR veerconcept en een creatief gekromde zadelbuis te gebruiken blijft de Enduro relatief compact. Dat een 2.5″ band past zegt ook wat. Je hoeft die maat natuurlijk niet te steken, en een beetje extra ruimte voor modder kan heel, héél veel waard zijn.

Over geometrie gesproken: maatvoering loopt tot en met XL, in twee stappen. De bovenbuizen zijn lang genoeg dat je al klimmend je niet op een circusdriewieler waant.  Bij een fiets als deze is dat belangrijk: lang niet iedereen kan, of wil, de hele dag met de lift omhoog. De Enduro was van oudsher een fiets om mee te spelen en te ontdekken. Nu des te meer, en bij een indrukwekkend gewicht van 12,7 kg. De balhoofdhoek is met 67,5 graad dik in orde als de spannende lijnen eenmaal gevonden zijn.

Alle modellen zijn voorzien van 34 mm Fox vorken – een passende keus voor deze categorie fiets. Specialized-typische details maken de Enduro 29 modellen compleet: 142+ 12 mm steekas achter, PressFit 30 trapas, Roval wielsets en AutoSag dempers, interne kabelgeleiding voor een dropper zadelpen. Een interessante bonus, dat op zich een apart nieuwsitem al waard zou zijn, is de nieuwste iteratie van de Command Post zadelpen. Bij deze “IR” (gokje: “Internal Routing”?) versie, geleverd bij beide carbon Enduro 29 modellen, loopt de bedieningskabel niet alleen door het frame, maar is de klem wat gebruiksvriendelijker ontworpen, en is het ventiel extern gemaakt.

Naast de drie maten zijn vier modellen voorzien: twee in carbon en twee in aluminium. Het S-Works topmodel wordt geleverd met SRAM XX1 groep, Roval carbon wielen (oooh!), Kashima-gecoate vorvork (yess!) en een Cane Creek Double Barrel demper (aaah!). Veel mooier kan je het waarschijnlijk zelf niet maken. Het S-Works frameset is wel los leverbaar, mocht je het toch willen proberen.

Prijzen zijn op het moment van schrijven ons nog niet bekend.

Bron: www.specialized.com

EW

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden

dát en iets met testfiets regelen ofzo :-)

Dennis
Dennis
11 jaren geleden

2 alu versies? Ik kan op de specialized website maar 1 alu versie vinden, de Comp. Kleuren zijn weer een ramp :)

Lars TB
Lars TB
11 jaren geleden

Met mijn 1,80 zou ik aan de M moeten. Zit me toch af te vragen hoe ze dat nu precies zien bij Specialized. Deze fiets is dus niet voor personen onder de 1,75?

JeroenK
JeroenK
11 jaren geleden

Inderdaad en dat zeggen ze ook gewoon.