Magura eLECT: met brein, zonder draad

In de tijd van E-Bikes en andere elektronische gadgets, kon remmen en vorken specialist Magura niet achterblijven. Een complete aandrijving ging hen echter te ver, dus besloten ze maar hun vorken te elektrificeren. Tenminste… Er een batterijtje in te stoppen en wat intelligentie, om zodoende de ultieme trailvork te ontwikkelen die met je meedenkt…

magura_elect_technik2

eLECT Selective Ride
De essentie van het nieuwe systeem wordt gevormd door een 3D versnellingsmeter. Die neemt de bewegingsveranderingen waar en koppelt hieraan een stand van de demper. Daarin zijn slechts 2 keuzes: open of dicht. Weliswaar heeft de gesloten stand een blow-off functie, maar in basis is dat het.
De bediening geschied in principe automatisch, maar er is een override-button waarmee je de vork handmatig kunt openen of sluiten.

Die override kan bediend worden op de vork zelf of via een draadloze remote. Het is dan alleen hopen dat je maatjes met een identieke vork niet op dezelfde frequentie zitten, anders kun je nog eens een keer een geintje uithalen. Natuurlijk heeft Magura hieraan gedacht en hebben ze gezorgd dat iedere vork een unieke synchronisatiecode heeft samen met de bijpassende remote.

magura_elect_automatischmanuell2_0

Het systeem los weegt in totaal (demper en remote) slechts 93 gram en is daarmee lichter (15 g naar verluid) dan de originele niet-elektrische demper van Magura.

Een grappige feature (maar ook noodzakelijk) is wat de Duitsers ‘free-fall detection’ noemen. Normaal gezien is dat een situatie waarin de vork geen obstakels tegenkomt en niet weet of we nu naar boven of beneden gaan. Deze functie zorgt er echter voor dat de vork op open staat, zodat je lekker zacht kunt landen en jij en de vork in de landing niet ongenadig hard op je donder krijgen.

magura_elect_freefalldetection2

Het interne batterijtje gaat 40 uur mee in automatische stand. Daarna kun je em aan de USB poort van je computer hangen om op te laden (en in de toekomst natuurlijk data uit te lezen, toch Magura?), want ik zit niet vaak met mijn computer naast mijn fiets… De remote heeft een CR2032 batterijtje nodig en gaat -nemen we aan- iets langer mee.

Upgrade
Heb je een Magura vork van 2010 of later, dan kun je deze techniek in je eigen vork krijgen. Met de module en de remote tover je je eigen vork zo om in een eLECT versie. De remote is met een eigen bevestiging op het stuur te monteren of als total integration op de MT remgrepen.

Wat kost al dat moois?
Dat kost 649 euro voor de ombouwkit en 1349 euro voor een complete TS8 eLECT 100 mm vork. Vork en losse kit zijn verkrijgbaar bij je gewaardeerde LBS of internetstunter vanaf september dit jaar.

Meer informations: www.elect.magura.com

JB

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments