Test | Pro Bikegear Lock-on Sport: Mountainbikehandvatten zonder fratsen

Ongeacht wat je bike gekost heeft en van welk merk-ie is; de handvatten die de fabrikant er je stuur heeft geschoven doen vrijwel altijd wat ze moeten doen: zorgen dat je handen er niet vanaf glijden. En zeker als je altijd met handschoenen rijdt gaan ze behoorlijk lang mee. Maar áls ze toe zijn aan vervanging moet je toch een nieuw paar uitkiezen. De Lock-on Sport-handvatten van Pro Bikegear zijn dan geen verkeerde optie, zo ondervonden Arjan en Sebastiaan.

Tekst & foto’s: Arjan Kruik

Pro Bikegear Lock-on Sport

Getest: Pro Bikegear Lock-on Sport-handvatten.

Hoe ruiger het pad, hoe belangrijk de grip.

Volop grip zonder dwingende handpositie

Leef met vlag en wimpel, maar hou het simpel. Pro Bikegear, een aan Shimano gelieerd onderdelenmerk, doet met z’n Lock-on Sport-handvatten niet aan fratsen. Niet qua naam en niet als het gaat om het ontwerp. Althans, dat is de eerste indruk, maar als je beter kijkt – en er mee rijdt uiteraard – dan zie en merk je dat er wel degelijk goed over deze mountainbikehandvatten is nagedacht.

De grip en houvast hebben een dubbele basis: als eerste het vrij zachte, bijna kleverige kraton, een kunstrubber dat zich vanwege z’n elasticiteit, taaiheid en slijtvastheid goed leent voor mountainbikehandvatten. En dan is er nog de verspringende lamellenstructuur die het contactoppervlak met de hand moet vergroten en daarmee de houvast en demping moet optimaliseren. Over demping gesproken: het kunstrubber is aangebracht over een dunne huls van een harde kunststof. Echter, ter hoogte van de buitenkant van de hand zit er een opening in die huls, waardoor die plaats het kunstrubber doorloopt tot óp het stuur. Dat wil zeggen dat er feitelijk méér materiaal zit tussen de hand en het stuur. Ergo: meer demping.

Nou moet je je van die demping niet al teveel van van voorstellen; er zijn genoeg handvatten die meer comfort bieden dan de Lock-on Sports van Pro Bikegear. Ondanks de opening in de binnenhuls zit er nou eenmaal niet heel veel rubber tussen de hand en het stuur. Pro Bikegear biedt het handvat aan in twee diameters – 32 millimeter en 30 millimeter – en de kleinste van deze twee voelt het hardst aan. Maar let op; ‘hard’ is niet per se negatief. Veel rijders prefereren een zo direct mogelijk contact met het stuur. En de de Lock-on Sport-handvatten van Pro bieden dat.

Pro Bikegear Lock-on Sport-handvatten komen geen grip tekort.

Ook voor blote-handen-rijders

Gezien het ontbreken van allerlei grove ribbels en bobbels op met name de onderkant van de Pro Bikegear Lock-on Sport-handvatten, had ik voorafgaand aan deze test m’n twijfels over de grip en de houvast die ze zouden bieden. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat me dat honderd procent is meegevallen. Ja, een ribbel of rand aan de onderkant om daar de vingers omheen te plooien zou ik nog steeds niet erg vinden, maar heel erg gemist heb ik ‘m ook niet. Het ontbreken van zo’n geprononceerde structuur heeft bovendien als voordeel, dat je het handvat onder iedere hoek goed kunt vasthouden.

Ik rij het liefst zonder handschoenen en in dat geval is de grip die het materiaal en de structuur van deze Pro-handvatten bieden gewoon prima. In de regen neemt de grip af, maar niet zo extreem als sommige concurrerende handvatten die spekglad worden als ze nat zijn. In die zin zijn de Pro Bikegear Lock-ons redelijk regenbestendig. Maar dan nog; in de regen uitdagende trails rijden zonder handschoenen is sowieso een slecht idee. Althans, ik moet nog een handvat tegenkomen dat geen grip verliest als het hard regent.

Pro Bikegear Lock-on Sport

Kenmerkend voor de Pro Bikegear Lock-on Sport-handvatten: een verspringende lamellenstructuur.

Ook de schuin aflopende aluminium klemband is een echt Pro-dingetje. Klein minpuntje: een aandraaimoment van anderhalve newtonmeter is niet veel, maar desondanks had ik liever een wat grotere boutkop gezien dan de huidige M2,5.

Pro Bikegear Lock-on Sport

In tegenstelling tot de meeste andere lock-on-handvatten zijn uiteinden van de Pro-handvatten open. Een stevige sluitdop wordt meegeleverd.

Pro Bikegear Lock-on Sport

Pro Bikegear biedt z’n Lock-on Sport-handvatten in twee diameters aan: 32 millimeter (links) en 30 millimeter.

Pro Bikegear Lock-on Sport

Welke maat je ook neemt: ook als je zonder handschoenen rijdt is de grip goed. En mét uiteraard ook.

Pro Bikegear Lock-on Sport

Waar veel handvattenmakers aan de onderzijde van het handvat kiezen voor uitstekende ribbels en/of bobbels, daar volstaat Pro met dezelfde lamellenstructuur als bovenop (rechts). Op de plek van de wijsvinger zit geen enkele structuur. Het idee daarachter: die vinger heb je altijd aan de rem.

Het relatief zachte en stroeve kunstrubber en de verspringende lamellenstructuur van de Pro Bikegear Lock-on Sport-handvatten geven op stuiterpaden nét dat beetje extra houvast waarnaar je op zoek bent.

Conclusie

Ik heb beroepshalve iedere week wel een ander handvat in m’n handen. En meestal heb ik weinig reden tot klagen. Okay, soms, als de fabrikant van de testfiets supergoedkope grips heeft gemonteerd van hard, plastic-achtig materiaal. Houvast biedt dergelijk budgetspul nog wel enigszins, zeker als je met handschoenen fietst, maar comfort en demping kun je wel vergeten. De Lock-on Sport-handvatten van Pro Bikegear zitten nadrukkelijk niét in die categorie. De houvast die deze handvatten bieden is ronduit goed, de demping redelijk.

“Lang verhaal kort: ik zie heel veel redenen om dePro Bikegear Lock-on Sport-handvatten van op m’n bike te houden en maar weinig om ze er weer vanaf te halen.”

Ook de rest van het plaatje klopt. Het monteren is appeltje-eitje, alhoewel ik me afvraag waarom Pro voor losse sluitdoppen heeft gekozen. De afgeschuinde aluminium klemband voegt functioneel wellicht niet veel toe, maar ziet er wel mooi uit. En de klemboutjes vertonen toe nu toe geen sporen van roest en dat zie ik helaas wel eens anders. Lang verhaal kort: ik zie heel veel redenen om de Lock-on Sport-handvatten van Pro Bikegear op m’n bike te houden en maar weinig om ze er weer vanaf te halen.

Pro Bikegear Lock-on Sport-handvatten | Prijzen en specificaties

Pro brengt de Lock-on Sport-handvatten in in twee diameters: 30 en 32 millimeter, beide met een breedte van 130 millimeter. Een paar 32 millimeter exemplaren weegt 115 gram. Pro Bikegear Lock-on Sport-handvatten zijn er alleen in zwart. De prijs voor een paar van deze mountainbikehandvatten ligt rond 25 euro.

Meer informatie: pro-bikegear.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments