EuroBike 2015: Dag 1 – Euro’s, Bikes, durf en gaaf!

De klok geeft 21u51 aan. Met een ferme Schnitzel achter de kiezen klap ik mijn laptopscherm open onder weinig sfeervol licht in ons verder wel idyllische Gasthaus van een ouder echtpaar waar we al jaren komen rond deze periode. Elk jaar komt deze periode voor het gevoel sneller en elk jaar doe ik de voordeur van het Gasthaus open met het gevoel dat ik hem slechts enkele weken terug nog achter me dicht trok.

Inmiddels geeft de klok 21u53 aan en ik graaf in mijn gedachten naar wat ik vandaag gezien en gehoord heb tijdens het jaarlijkse schoolreisje van de fietsenbranche, terwijl ik met een half oog mee kijk naar de foto’s die op een ander laptopscherm geselecteerd worden.

Geen gevoel en geen indruk domineert terwijl ik reflecteer op deze eerste dag voor ons op de grootste fietsbeurs ter wereld: de EuroBike. Enkel de realisatie dat dit voor mij de 12e ‘beursgang’ is. Een realisatie die me automatisch terug laat denken aan eerdere bezoeken. Dat wordt nog eens verder gevoed doordat ik deze editie alleen met vriend, collega en mede-oprichter Coen op pad ben voor onze jaarlijkse pelgrimage.

Tot dusver is dat alleen al voor ons beide voeding voor anekdotes uit het verleden, die een onvermijdelijke uitwerking hebben op de lachspieren. De grap is echter dat we dat ook op de beursvloer merken tijdens gesprekken en in wat we zien. Trends van nu worden vergeleken met trends van weleer en we treffen veel oude fietsen op grote en kleine stands. Veel bedrijven grijpen terug naar hun verleden in marketinguitingen en sommigen richten zelfs een complete hoek in op de stand om een overzicht te geven van de rijke historie van het merk. Opvallend veel zelfs en reden voor ons om hier later specifiek op terug te komen…

Euro’s en Bikes
Goed: EuroBike. De naam zegt het al: Euro’s en bikes. Het doel is natuurlijk dat deze twee tegen elkaar geruild worden en omdat te doen worden we elk jaar weer getrakteerd op ‘nieuwe’ spullen.

Vooraf werd er – onder meer door de beursorganisatie zelf – aangekondigd dat e-MTBs dé trends van dit jaar zullen zijn. Ja; ze zijn er, maar ze lijken lang nog niet hetzelfde draagvlak te hebben in de volle breedte van de industrie als andere trends. Op de beursvloer kom je er veel, zelfs best veel tegen, maar opvallend genoeg is dat vooral bij merken die uit de Alpen-regio komen. Wellicht ook meer logisch: daar zijn veel hotels en verhuurbedrijven te vinden die een nieuw publiek weten aan te trekken met fietsen die leuk zijn om omlaag te rijden, zonder dat het een flinke conditie vergt om omhoog te komen. Niet overal zijn liften aanwezig en het klinkt ook ‘sportiever’ dat je omhoog bent gefietst…

Fatbikes kwamen de voorbije jaren redelijk in beeld bij veel merken en hoewel er voldoende velgen en banden beschikbaar zijn, echt massaal wordt er niet op doorgepakt. Dat is wat anders met die andere trend: Plus-bikes. Deze behoren nu al bij vrijwel elk merk tot het standaardprogramma, maar zoals we al eerder concludeerden is het duidelijk dat velen nog er hun eigen visie en doelgroepen op nahouden. Men is zoekende en het is aan de markt om te bepalen waar die Plus-trend zich rond zal consolideren (of niet…).

Durf: gaaf!
Datzelfde geldt voor die andere niches: gravel en adventure bikes. Fietsen die voorheen slechts bij de obscure kleine merkjes plaats hadden, vind je meer en meer terug bij de mainstreammerken. Men durft eerder dergelijke proefballonnetjes op te laten, zelfs als de marketingafdeling nog niet weet wat ze er over moeten vertellen.

Het effect is echter dat men niet meer wacht op elkaar, maar dat er een sfeer ontstaat waarbij nieuwigheden omarmd worden ook al is het doel misschien niet eens echt duidelijk. Normaal ben ikzelf meer van het denken in nieuwe producten die een bestaand ‘probleem’ oplossen; maar strikt genomen hadden we dan al kunnen stoppen met ontwikkelen in de jaren ’90 en het is makkelijk ageren tegen zo’n lukrake ontwikkeldrift. Meer dan andere jaren zie je echter nu dat de markt echt beweegt en aantrekkelijker wordt en dat men ook méér durft. Kijk naar SRAM die nu een draadloos schakelsysteem op de markt zet. Maar ook voor dit genre nieuwe spelers: FSA en Rotor. FSA werkt ook aan een draadloos systeem en Rotor houdt het niet langer bij cranks en ovale kettingbladen. Zij lanceerde op deze beurs hydraulische derailleurs – waarom ook niet!? Geen simpele onderdelen om te ontwikkelen en tot voor kort was de algehele houding in de industrie dat dat soort technieken enkel voorbehouden was aan ‘de grote spelers’.

Men durft weer en meer nog: men doet het ook. Eindelijk weer eens ‘nieuws’ dat niet gaat over een ‘nieuwe kleur’… Gaaf!

Maar sommige dingen veranderen nooit: het is inmiddels 23u25 en zowel mijn hoofd als voetzolen verlangen naar rust. Morgen namelijk weer een wandelmarathon over de beursvloer. Ook dat is niet anders dan andere jaren, even zo de afsluiter van onze eerste reportage: foto’s!

bmcspeedfox650b
BMC was één van de 29-inch-only merken, nu introduceren ze echter toch een 650b Speedfox (130 mm) om toe te geven aan de vraag uit de markt (speels en sterk).

maguradropper
Magura introduceert een draadloze dropperpost. Je hebt alleen wel weer een draad nodig om hem op te laden…

marzocchi
Marzocchi leeft! Het is alleen verdacht stil op de stand…

norco650bplus
In de categorie 650B Plus: Norco doe ook mee aan de trend.

orange
Dé trendkleur voor 2016 is… juistem.

rockyelement990
Voor mooie designs en kekke kleurtjes kocht je altijd een Rocky Mountain. Nu was de mooiste fiets uit de collectie deze Instinct 999 MSL… in statig zwart?!

rotoruno
Hydraulisch schakelen voor de racefiets op de Rotor stand… 3 keer raden wat daar al op de tekentafel ligt!

rotwildAMG
“Ah, u heeft geen geld voor een echte AMG? Daar hebben wij de oplossing voor!”… Right?!

santacruzVW
Door de overname van PON binnenkort verkrijgbaar bij de VW dealer?

shimanoadventure
“Hij heeft nog net geen stalen neuzen, maar verder kun je er alles mee!” wisten ze me bij Shimano te vertellen. Ik vraag me alleen wel af wat voor moeilijk avontuur je aan moet gaan, willen normale fietsschoenen niet meer voldoen.

scottnino
Ok, ik geef het toe, stiekem ben ik wel een beetje fan van Nino Schurter en hoewel ik me niet kan herinneren dat ie dit seizoen op deze fiets heeft gereden, vind ik het wel een mooi apparaat.

canyonracedisc
Bijna 10 jaar geleden kwam Canyon al met een prototype racefiets met (dubbele!) schijfremmen…

canyoncompu
…anno 2015 zijn de nieuwe producten vooral in de vorm van Iphone compatibele computers.

cdalebadhabit
Ook Cannondale heeft wat ‘slechte gewoontes’, de Habit met 650B Plus banden

focusaccu
In de categorie elektrische brommers: met dit formaat accu zou je met deze Focus toch minstens naar Zuid Spanje moeten kunnen fietsen!

chrisking
Speciaal voor Pieter: Chris King staat je net te app-en of je ook nog naar zijn feestje komt, ze hebben kaas, soepstengels en bier (en wij begrijpen de combinatie niet).

chriskingparty
Wie van deze twee heren heeft de rest van de kaas opgegeten?!

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Coen de Jongh

Geplaatst in Specials en getagd met .
Tags:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments