Scott voor je kop… en je handen

Vivo helm en Ridance full finger handschoenen in de test

Als je Scott nog niet zou kennen van de fietsen, dan was het waarschijnlijk wel van de goggles. Of de ski’s. Scott heeft een enorm programma aan accesoires voor allerlei sporten, waaronder fietsen. Hoe dan ook: als je Scott nog niet van hun fietsen kent, heb je behoorlijk lang onder een steen gelegen. Had je toen een Scott helm op gehad, dan was je in elk geval je hoofd beschermd…

We gingen op pad met de Vivo helm én de Ridance full finger handschoenen.

Vivo helm

Door: Jeroen van den Brand

“The Scott Vivo Helmet is the go to helmet for style conscious trail riders”. Oftewel: perfect voor mij als ultieme fashion vicitm die geheel op wil gaan in de sub-genres die de mountainbikesport kent. Een redactietrip naar Zuid-Frankrijk bracht ons naar de paden die deel uitmaakten van de Shimano Epic Enduro. Behoorlijk ‘trail’ rijden, zeg maar. Al is het natuurlijk wel een vage term: waar eindigt cross-country en begint trail? En eigenlijk is elk pad wel te definiëren als een trail, toch?

Scott_Vivo04

De filosofie over dergelijke definities en mijn sarcasme over het genre-denken terzijde; wat we kunnen zeggen over helmen uit het trailsegment is dat ze één gemene deler hebben: méér bescherming, vooral aan de achterzijde. Dat is bij deze Vivo niet anders. De achterzijde van de schaal loopt wat verder door over het achterhoofd dan bij helmen die als ‘XC’ verkocht worden.

Dat brengt me meteen bij het enige bezwaar dat ik bij de Vivo heb. Helmen met een verder doorlopende schaal gaan ze niet altijd perfect samen met verschillende brilpootjes. Die van mijn Oakley M-Frame (ja, één uit het vorige millennium) liggen door hun lengte per definitie op de verstelbare achterhoofd-support en raken soms de binnenzijde van de schaal. In heftige stuiter-secties werd daardoor mijn bril lichtjes van mijn neus gekanteld en dat was niet prettig.

Scott_Vivo01

Toch is het draagcomfort van de helm goed. Hoewel Scott spaarzaam is in het toepassen van kussentjes, draagt de Vivo comfortabel en zijn er geen duidelijke drukpunten. De helm zit solide om het hoofd. De MRAS2 achterhoofd-support, die doorloopt tot de voorzijde van de helm, is in hoogte instelbaar en strak te trekken met een eenvoudige draaiknop. De riempjes zitten aan de voorzijde relatief dicht op het hoofd; ook dit kan met sommige brillen lastig combineren. In het geval van genoemde Oakley was dit geen probleem. De positie waar de riempjes bij elkaar komen, is met een verstelbare kunststof clip die perfect net onder het oor te plaatsen.

Het vizier is compact, steekt nauwelijks uit en is in twee posities vast te klikken. Uit de doos zat dit vizier in de onderste stand en daar is ‘ie tijdens de gehele testperiode gebleven. Hij zit niet in de weg en volstaat om net dat beetje licht en takken uit de ogen te houden. Gebrek aan ventilatie is bij deze helm een non-issue. Hoewel het tijdens de testperiode beslist niet zomers was maar de zon toch zijn werk deed, was het nooit broeierig onder de EPS schaal dankzij voldoende openingen.

Scott_Vivo02

De Vivo is leverbaar in de maten S, M en L. Ik koos M. Volgens de maattabel had maat S ook gepast, maar deze M zat zeker niet te ruim. Mijn advies is dus om de grotere te pakken als je twijfelt tussen twee maten.

Volgens onze weegschaal weegt de Vivo helm 310 gram. Hij kost €119,95 en is daarmee markt-conform op gewicht en prestaties. Inmiddels is de Vivo ook verkrijgbaar als de Vivo Plus, waarbij die Plus staat voor een MIPS binnenwerk die nog eens een extra beschermingsgraad toevoegt aan de helm. Deze MIPS versie kost €139,95.

Scott_Vivo03

Ridance handschoenen

Door: Jeroen Kooij & Eric Wictor

Wie de schoen past, trekke hem aan. Handschoenen zijn ook schoenen, toch(?), en nagenoeg elke hand is uniek net als de eisen die we als fietsers aan handschoenen stellen. In de categorie licht, grippy en luchtig komen we de Ridance handschoenen van Scott tegen. Dit zijn relatief eenvoudige, full-finger handschoenen voor cross country doeleinden in de zomer.

ScottRidance01

Ze zijn dusdanig dun dat ze bij hogere temperaturen nog steeds prettig dragen, wat wordt bijgestaan doordat er nergens irritante naden voelbaar zijn. De pasvorm bleek voor beide testrijders spot-on, waarbij Eric’s relatief lange duim geen problemen gaf: “Vaak is de duim te kort waardoor handschoenen bij mij meestal duim- en wijsvinger uitscheuren. Dat is met deze Ridance niet het geval.” Aan de zijde van de handpalm zijn geen gelkussentjes of andere features voorzien. Daardoor dragen de handschoenen onopvallend: Je merkt niet dat je ze aan hebt, aangezien je nagenoeg rechtstreeks contact hebt met het stuur. Echter, ten opzichte van blote handen, maken ze het verschil dat je goed grip hebt op je stuur dankzij het kunstleder in de handpalm.

Het “dunne” van de handschoenen betekent ook dat de bescherming minimaal is. Doorntjes prikken moeiteloos door de bovenzijde heen en laten snel sporen na in het materiaal. Ten opzichte van handschoenen met open vingereinden bieden deze Ridance net wat meer bescherming, maar hou het bij cross country. Wij gebruikten ze wel voor enduro, maar daarvoor bieden ze marginale bescherming. Na een paar valpartijtjes hadden we alsnog schaafwondjes op de knokkels. Voor enduro-esque taferelen kies je beter voor Scott’s Superstitious LF handschoenen. Voor gebruik in de Lage Landen zijn deze Ridance echter prima. Een val in zand of harde bosgrond kunnen ze prima hebben. Beter nog, natuurlijk: Val niet!

Verder viel het ons op dat het snot-veeg-paneel (waarom heeft de industrie daar nog geen feature naam voor bedacht?) vrij marginaal is. Daardoor werden het snot, de kwijl, etensrestanten en tranen alsnog vaak aan de mouw van het shirt afgeveegd…

ScottRidance02

Direct contact, luchtig en zonder opschmuck
Niettemin lijkt de materiaalkwaliteit ten opzichte van oudere Scott handschoenen enorm verbeterd. Eerdere versies hadden we ooit na twee wedstrijddagen al aan gort… Deze houden het beduidend beter vol en we waardeerden met name het onopvallend dragen van de Ridance. Gelkussentjes geven soms juist méér drukpunten dan dat ze verlichten. Hoe je handen passen op je stuur is erg persoonlijk. Zoek je luchtige handschoenen met weinig opschmuck, waarbij je zoveel mogelijk contact hebt met het stuur, overweeg dan deze Scott handschoenen.

Rond de pols is een elastische band voorzien die niet verstelbaar is. Bij ons sloot deze voldoende strak aan, zonder te af te knellen en zonder het aantrekken tot een worsteling te maken, maar iedere hand is anders. Doe je handen een plezier en pas de Ridance in één of twee maten, voordat je ze aanschaft.

De Ridance handschoenen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en hebben een adviesverkoopprijs van €35,-.

ScottRidanceAll

Meer informatie: www.scott-sports.com

Tekst: Jeroen van den Brand, Jeroen Kooij
Foto’s: Eric Wictor, Jeroen van den Brand

Posted in Reviews and tagged , , , , .