Van Roekel vertelt: Mountain Klein 1989

vrv770
 

RTV Utrecht heeft “Van Rossem vertelt”, wij hebben “Van Roekel vertelt”! In deze serie vertelt Jeroen van Roekel, oprichter en directeur van het Mountainbike museum, over de meest bijzondere exemplaren in zijn collectie. Items die voor hem éxtra speciaal zijn, om welke reden dan ook. Het kan een unieke of onbetaalbare fiets zijn, maar ook een klein onderdeel, of zelfs een oude fiets waar op het eerste gezicht weinig aan is. Je wordt echter niet zomaar museum-directeur: Jeroen weet van al deze items wel iets bijzonders te noemen!

mountainklein01

Déze kende je misschien al…

Als je bij het zien van de eerste foto denkt: “Volgens mij is deze al eens voorbij gekomen!?”, dan heb je in ieder geval deels gelijk. Het onderwerp van deze Van Roekel vertelt, een stokoude Mountain Klein, kwam namelijk al langs in het verslag van de Klein Meeting in het Mountainbikemuseum in oktober 2016. Daarom laten we de technische details dit keer even voor wat ze zijn, maar krijg je vooral te lezen hoe Jeroen aan deze fiets kwam. Want dat is wel weer een typisch Van Roekel-verhaal!

 

Wereldreis, wereldverhaal

Jeroen: Deze Mountain Klein (zo heette het merk toen nog) is ooit verloot door het Duitse mountainbikeblad “Bike.” In hun eerste jaargang in 1989 om precies te zijn. Een zekere Marina Plattenhart uit Duitsland had hem gewonnen.

mountainklein04

mountainklein06

In 2002 was ik met mijn vriendin op wereldreis op de fiets. In Nieuw Zeeland kwamen we een Duits gezin met twee kinderen tegen: Ook zij waren op wereldreis… op twee tandems!

Het stel heette Marina en Frank. Juist, dè Marina die ooit die Mountain Klein won, zo bleek toen we aan de praat raakten! Wat ook bleek, was dat Marina de fiets niet meer in haar bezit had. Om de wereldreis te bekostigen, had ze hem net voor de trip verkocht. We kwamen elkaar regelmatig weer tegen in Nieuw Zeeland. En elke keer plaagde ik ze over het feit dat ze die fiets aan iemand anders verkocht hadden!

mountainklein03

mountainklein05

Ook na het Nieuw-Zeeland avontuur hielden we contact. Toen ik eens bij ze was, hadden ze de Mountain Klein speciaal voor mij tijdelijk te leen van de koper, zodat ik hem kon bekijken. Maar terugkopen.. dat was helaas onmogelijk. De nieuwe eigenaar wilde hem niet kwijt.

De jaren verstreken. Ik was weer eens in Duitsland. Marina en Franks kinderen wilden graag een poppenhuis, maar die waren reteduur. Toen heb ik spontaan zo’n ding voor die kids gemaakt. Tja, je hebt een bouwbedrijf of niet… Mijn verrassing was groot, toen bleek dat Marina en Frank als dankjewel de Mountain Klein hadden losgeweekt en teruggekocht van de koper… en ik’m mee naar huis mocht nemen!

 

Een goed doorleefde fiets

Jeroen: Ik heb zelf nooit op de fiets gereden, maar de vorige eigenaars des te meer! Hij is flink gebruikt, en dat doet me deugd. Overal keasen, verschillende banden, niet-originele onderdelen en een ouderwets smal verzaagd stuur. Deze fiets heeft een druk leven gehad, en ik vind dat prachtig! Er zit leven in! Op dit moment komt hij niet meer buiten en is hij met waardig pensioen. Maar Frank, Marina én Deutsche Bike zijn van harte welkom om er gezamenlijk weer eens een rondje op te komen fietsen!

mountainklein02

Nou vooruit, één technisch detail dan: De zadelpen is tevens een fietspomp. Het kon niet gek genoeg zijn in de jaren 80…

mountainklein07

mountainklein08

mountainklein09

 

Tekst: Jeroen van Roekel, Lars Vogelenzang
Foto’s: Coen de Jongh

Posted in Mountainbike museum, Specials and tagged , .