Rocky Mountain vernieuwt trailbike Instinct voor 2024

Nog meer verstelbaarheid én opbergvak

Voor 2024 vernieuwt Rocky Mountain de Instinct, een model dat sinds jaar en dag door de Canadese fietsfabrikant gepresenteerd wordt als alleskunner. Met vooraan 150 en achteraan 140 millimeter veerweg blijft de Instinct volgens de Rocky Mountain een echte trailbike, geschikt voor verre tochten, lange beklimmingen én ruige afdalingen. Ondanks een bekend voorkomen is de Instinct rondom vernieuwd. Het frame is lichter, de dempermontage is weer geïntegreerd in het frame en het balhoofd is verstelbaar. En in de vergrootte onderbuis vind je nu de Penalty Box, Rocky Mountains opbergvak.
Rocky Mountain Instinct 2024

Rocky Mountain Instinct 2024: volledig nieuw model

Op het oog zijn de veranderingen aan de 2024 Instinct subtiel, maar wie goed naar het frame kijkt ziet dat Rocky Mountain weinig van het vorige model, dat uit 2021 stamt, over heeft genomen. Met name de onderbuis is véél dikker geworden en de overgang met de balhoofdbuis is flink verstevigd. Ook is er nu in die onderbuis ruimte voor gereedschap, een bandje of een mueslireep of twee. Het opbergvak met luikje heet Penalty Box, omdat de Canadezen nogal gehecht zijn aan hun ijshockey-referenties. De veerweg – 140 millimeter achteraan en 150 millimeter vooraan – blijft wel onveranderd.

Rocky Mountain Instinct 2024

Rocky Mountain Instinct 2024 Penalty Box

Een opbergvak in de onderbuis; óók bij Rocky Mountain vind je die nu. Al noemen zij hem de ‘Penalty Box’.

Details

Opvallend is het verdwijnen van de aluminium shock mount. De demper zit op een nieuwe Instinct weer ‘gewoon’ direct aan het carbon voorframe vast. Juist die dempermontage – en een andere maat demper – maakten het verschil tussen de oude Instinct en z’n dikkere broer de Altitude. Want overige framedelen waren bij die frames hetzelfde, waardoor ombouwen tussen beide bikes mogelijk was. Dat men hier vanaf stapt suggereert dat ieder model fiets weer een uniek frame krijgt.

Zoals de meeste full-suspension bikes die Rocky Mountain de laatste jaren produceerde krijgt ook de Instinct in de kleinste maten 27.5 inch wielen en in de grotere 29 inch wielen. Heb je een framemaat S nodig dan heb je zelfs keus. Alle framematen krijgen een voor de maat specifieke tune van de demper (er wel van uitgaande dat kortere rijders ook lichter zijn), en de kleinste modellen gebruiken zelfs een andere maat demper.

Bij het 2024 model van de Instinct heeft Rocky Mountain de dempermontage aan het voorframe weer geïntegreerd in plaats van een losse montage zoals  bij de voorganger.

De dempermontage is verstelbaar. Ride4 noemt Rocky Mountain dit al jaren en geeft een breed scala aan fine-tuning aan geometrie en veerkarakterstiek.

Naast het toevoegen van opbergruimte is er nóg een interessant nieuw detail: de montage af fabriek van een reach adjust balhoofd. Hiermee is de voorvork middels excentrische balhoofdlagercups 5 millimeter naar voren of achteren in de balhoofdbuis te schuiven. Standaard komt elke Instinct met 0 millimeter offset, maar de losse lagerschalen met 5 millimeter offset worden wél standaard meegeleverd. Het kunnen verstellen van de achtervorklengte en de hoeken (beide middels omkeerbare Ride4-flipchips hevel en de verstelling in de drop-outs) wordt van het vorige model overgenomen.

Rocky Mountain houdt met de Instinct vast een een zero-stack balhoofd, BB92 trapaslagerpassing, een 30,9 millimeter zadelpen en Boost-inbouwmaten voor de wielen. De kettinglijn is nog steeds ‘normaal’, niet de 55 millimeter of méér die je bij sommige andere merken tegen komt.

Kabels gaan nog altijd netjes via de zijkant van het frame naar binnen.

De achtervorklengte is 10 millimeter te verstellen door de flipchip om te draaien.

Rocky Mountain Instinct carbon frame 2024

Aan detailfoto’s ontbreekt het in het persbericht, maar bij dit losse frame is te zien dat het balhoofd ovaal is. Door excentrische lagerscups (meegeleverd) te monteren is de voorvork 5 millimeter naar voren óf naar achteren te plaatsen. Standaard is een set met 0 millimeter offset gemonteerd.

Geometrie

Er is bij de 2024 Instinct nog ruime anderhalve graad van de balhoofdhoek afgeschaafd. Die staat ergens tussen de 63,5 en 64,5 graden afhankelijk van de Ride4-afstelling. De achtervorklengte is – inclusief verstelbereik – gelijk gebleven. Reach, stack en wielbasis zijn ongeveer hetzelfde gebleven. Dat past binnen de algemene trend van stagnerende groei op dit gebied. Fietsen zijn kennelijk wel echt lang genoeg geworden. De zitbuis is nog iets ingekort, maar die waren bij de voorgaande Instinct al aan de korte kant. Er is dus volop ruimte voor een zadelpen met serieuze droplengte.

Rocky Mountain Instinct 2024 geometrie

Modellen en prijzen

De 2024 Rocky Mountain Instinct is in onze contreien in vier verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Het goedkoopste model krijgt een aluminium frame en is in twee kleurstellingen verkrijgbaar voor 4.600 euro. Deze Instinct Alloy 50 komt met een Rockshox Lyric Select voorvork en een Fox Float X Performance achterdemper. Opvallend dus dat zelfs de goedkoopste versie een meer dan fatsoenlijke achterdemper mét extern oliereservoir meekrijgt. De aandrijving bij deze versie is er in de vorm van Shimano XT shifter en derailleur in combinatie met een SLX-cassette.

De overige modellen zijn krijgen een geheel uit carbon vervaardigd frame en zijn slechts in één van beide kleurstellingen beschikbaar. Dat geldt ook voor het losse carbon frame. Die gaat trouwens pas over de toonbank als je 4.400 euro neertelt. De Instinct Carbon 50 is er vanaf 6.000 euro met dezelfde afmontage als de Alloy 50. Daar boven staat de Instinct Carbon 70 met een prijs van 7.900 euro met een Fox 36 Float Evol Grip 2 voorvork, Fox Flaot X Performance Elite achterdemper en een volledige Shimano XT-afmontage. Het topmodel, de Instinct Carbon 90, krijgt Factory-series Fox veerelementen en Shimano XTR-onderdelen en bovendien Race Face ARC Carbon velgen. Voor dit topmodel moet je 12.000 euro neer leggen op de toonbank van de Rocky Mountain-dealer.

Rocky Mountain Instinct A50 2024 Rocky Mountain Instinct C70 2024

Bron en meer info: bikes.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments