Cadex AR stuur: 190 grams carbon stuur voor je gravelbike

Sinds enige tijd timmert Giant met de lichtgewicht onderdelen van het eigen label ‘Cadex’ behoorlijk aan de weg. Maar het blijft niet bij de weg, want afgelopen week introduceerde Cadex het AR stuur; een carbon gravelstuur van 190 gram dat uit één geheel is gemaakt.

Cadex AR carbon stuur gravelbike

Bikers die al sinds de jaren ’90 biken, herinneren zich de naam ‘Cadex’ nog wel als typenaam van composiet frames van Giant. De Taiwanese fietsgigant liep met deze composiet frames behoorlijk voor op de concurrentie en tot op de dag van vandaag zijn ze één van de grootste experts. Cadex wordt sinds enige tijd neergezet als op zichzelf staand, high-end onderdelenmerk waarin deze expertise ook buiten Giant en Liv fietsen om aangeboden wordt.

Naast het 160 gram wegende Race Handlebar komt Cadex nu met het AR stuur voor gravelbikes. En net als bij de Race Handlebar, is ook het nieuwe AR stuur als één geheel geproduceerd. Veel carbon racefiets- en gravelbikesturen bestaan uit tenminste drie delen die verlijmt worden. Door die lijmverbindingen – met dus overlap van de individuele delen – weg te laten en het stuur uit één geheel te maken, weet Cadex het gewicht zo laag als 190 gram te krijgen (bij een stuurbreedte van 420 mm). Cadex claimt hiermee ook een stijver geheel te verkrijgen. Of dat dat per se gunstig is voor een gravelbike, mag je zelf uit maken. Maar al dat lichtgewicht komt wel met een stevige prijs: € 349,95.

 
Cadex AR carbon stuur gravelbike

Cadex AR carbon stuur gravelbike

Cadex AR carbon stuur gravelbike

Compact met backsweep

Het Cadex AR carbon gravelstuur is relatief compact, met een drop van 115 mm en reach van 70 mm. Voor een optimale ergonomie heeft het bovenste gedeelte een backsweep van 3º. Zo’n achterwaartse buiging zagen we eerder ook al bij de Giant Revolt Advanced 2 gravelbike die we vorig jaar testten. De zijkanten van dit Cadex AR stuur zijn 8º ‘onderuit’ gekanteld (flare) en de uiteinden lopen 3º naar buiten. Die uiteinden zijn overigens 40 mm langer dan die van de Race Handlebar en zorgen voor extra stabiliteit en controle bij afdalingen wanneer je onder in het stuur hangt, aldus Cadex in het persbericht. Tot slot is het stuur Shimano Di2 compatibel, zodat je de bar-end module EW-RS910 in het stuur kwijt kunt.

Specificaties Cadex AR carbon gravelbike stuur

  • Klemdiameter: 31,8 mm;
  • Breedte (remgreep tot remgreep): 400 mm, 420 mm, 440 mm, 460 mm;
  • Breedte (uiteinde stuurbocht tot uiteinde stuurbocht): 460 mm, 480 mm, 500 mm, 520 mm;
  • Flare: 8 graden;
  • Outsweep: 3 graden;
  • Backsweep: 3 graden;
  • Drop: 115 mm;
  • Reach: 70 mm;
  • Gewicht: 185 gram (400 mm), 190 gram (420 mm), 195 gram (440 mm), 200 gram (460 mm);
  • Adviesverkoopprijs: € 349,95.

Meer informatie: www.cadex-cycling.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments