Collectieve oproep: Trailrespect en doe een regendans

#trailrespect #waarblijftdieregen

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan. Met linten zijn de parkeerplaatsen rond de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug afgezet. En inmiddels zijn diverse routes geheel gesloten. En dat niet alleen in de provincie Utrecht.

Redenen: drukte… én droogte.

Hoe nu verder? Tijd voor #trailrespect en… een regendans.

Al weken beheerst het Corona-virus ons dagelijkse leven. Voor velen is thuiswerken de nieuwe norm geworden en dat betekent ook dat men wat flexibeler is geworden in het moment van sporten. Dat is duidelijk te merken aan de drukte op de trails. Op veel mountainbikeroutes is het door de week nu drukker dan ooit. Enerzijds door de die-hard bikers, anderzijds door mensen die juist in deze periode het fietsen oppakken.

Trailrespect droogte

En beide effecten zijn eigenlijk een probleem. Uiteraard vanwege de noodzakelijke social distancing die nog altijd nodig is om het virus in te dammen. Maar daarnaast omdat trails dankzij de langdurige droogte van de voorbije periode, heel snel achteruit gaan in kwaliteit. ‘Nieuwe bikers remmen veel stuk’; een veel gehoord argument. Maar simpelweg méér bikers – hoe ervaren ook; op gort droge trails is gewoon funest. Dus amper 3 maanden na de oproep voor #trailrespect door de overvloed aan regen, gaat die oproep in herhaling om tegenstelde reden.

Wat kun jij daar aan doen?

#blijfthuis

Sowieso geldt nog altijd #blijfthuis in deze periode. Maar we snappen écht wel dat je af en toe ‘er uit moet’; we zijn buitensporters en die doen het doorgaans minder goed wanneer ze opgehokt worden. Echter; áls je dan op pad wil gaan, probeer de impuls te onderdrukken om routes te rijden als Dorst-Vrachelen-Teteringen, die in de Achterhoek en op de Utrechtse Heuvelrug. Sterker nog; de lokale routebouwers van in elk geval die routes hebben sommige van hun routes zelfs volledig afgesloten. Hou je daaraan! Voor morele verhevenheid dat jij wél kan sturen én remmen met respect voor de trails is nu even géén ruimte…

Trailrespect route omleiding

Ga liever eens op zoek naar landwegen en gravelpaadjes in de buurt. Het exploreren heeft namelijk nog een ander gunstig effect; het besef van tijd wordt anders omdat je met je gedachten bezig bent met richting zoeken. En dat werkt verfrissend!

Doe een regendans

Water is de enige remedie om de trails weer begaanbaar te maken. Dus doe een intense regendans. Maar als je niet bijgelovig bent, noem het body attack of core stability training. Ergo: verzin een alternatieve uitlaatklep. Het is minstens zo zinvol. Een sterk lijf is altijd een toegevoegde waarde op de fiets. Werk daarnaast aan je fietsskills; dat kan in je tuin, oprit of parkeerplaats om de hoek.

Gort droge trails

Hemelwater

Bert Lam, voorzitter van MTB Utrechtse Heuvelrug, meldt in De Gelderlander:

“We worden getroffen door de droogte. Aan slagregens hebben we niets. We hebben een paar dagen met van die miezerregen nodig, van die buien waar je kletsnat van wordt. Die wil eigenlijk niemand, maar voor ons is het een zegen. Het water van de winter zit in de bodem. De zachte bovenlaag speelt ons nu parten. Er zit geen structuur, geen verband meer in de fietspaden. Uiteindelijk zien we helemaal geen routes meer. Dan  is al ons werk voor niets geweest en zijn de investeringen voor niets gedaan. Dat is wel heel erg zuur.”

Check de staat van de route vóór vertrek

Gelukkig is voor de komende week wel wát hemelwater voorspeld, maar het is nog maar de vraag in hoeverre dat het effect zal hebben. Blijf de komende periode dus de websites en Facebookpaginas van je favoriete routes checken om te kijken wat de st(r)and van zaken is. Overweeg ook zeker eens mee te helpen bij het onderhoud, zodat we collectief hopelijk weer snel weer volop kunnen genieten van de vele trails die ons land rijk zijn.

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments