Test | Evoc On-Bike Packs – Ook voor niet-bikepackers

Deel 1 van 2: frameopslag

Najaar 2019 presenteerde Evoc – bekend van (protector)rugzakken en reistassen – de On-Bike serie: multifunctionele tassen voor áán de fiets. De serie omvat frame-, zadel- en stuurtassen in verschillende maten.Zelfs als je geen bikepacking plannen hebt, zijn het interessante opties wat mij betreft. Hoe ik tot die conclusie kom? Lees vooral verder…

Natuurlijk is er helemaal niks mis met een rugzak. Evoc zal de allerlaatste zijn die je dáár vanaf zal willen praten. Maar het aanbod aan alternatieve opslagruimte lijkt alleen maar toe te nemen. Waarschijnlijk heb je dit de danken aan mensen die een roteind (gemeten in dagen) gaan rijden op een racefiets met dikke banden gravelbike. En andere (of, gek genoeg, dezelfde!) mensen die met hun race-ready 160 mm fully zonder rug- of heuptas bij de skilift staan te wachten. Misschien zijn het gewoon mensen die hun fiets graag volhangen met accessoires?

Hoe dan ook, terwijl Evoc expliciet termen als bikepacking en adventure in hun toenmalige persbericht noemde, omschrijft niks van dit alles momenteel mijn fietsgedrag. Mijn dagelijks avontuur is simpelweg door het bos naar kantoor shredden. Veel meer packen dan de essentiele zaken om anderhalf uur rammelen te overleven is voor mij – buiten de vakantie – dus niet nodig. 

Juist dáárom leken mij de twee kleinste On-Bike tassen me aanvankelijk ideaal: de Multi Frame Pack en de Top Tube Pack. Het zijn tassen waar je alledaagse handigheden in mee kan nemen. Je telefoon, een routevignet, je pinpas, een multitool, een binnenband… Juist voor mijn korte ritten rondom huis is dit – in combinatie met een bidon – ruim voldoende, zonder harde objecten in m’n shirt-vakjes te moeten stoppen. Of: bij panne zonder reparatiemogelijkheid naar huis slenteren.

Evoc On-Bike Rocky Mountain

Naast de twee frametassen bestaat het On-Bike assortiment uit zadel- en stuurtassen met BOA sluitingen. Eigenlijk was het de bedoeling dat mijn eigen Rocky er óók zo uit zou zien. Maar de – voor zowat heel de wereld – veranderde planning dit voorjaar heeft er een stokje voor gestoken. De On-Bike BOA stuur- en zadeltassen komen zodoende later aan bod. Foto: www.evocsports.com

Evoc Top Tube Pack & Multi Frame Pack

Als het om plaatsing op de fiets gaat zijn de Evoc Multi Frame Pack en Top Tube Packs de meest veelzijdige tassen in de On-Bike serie. De Multi Frame is er in maten S (16 x 8 x 5,5  = 0,7 L) en zoals getest M (16 x 11 x 12 cm = 1 L). De Top Tube Pack is het kleinere broertje en is verkrijgbaar in slechts één maat: S. Deze heeft een volume van 0,5 L (15,5 x 8 x 5,5 cm). Beide tassen delen dezelfde constructie. Concreet is dat een waterafstotende, harde stof aan de buitenkant en een lichtgekleurde voering met vormhoudende vulling vanbinnen. Tot slot een stroeve rubberen coating waar die tassen framebuizen raken. Er worden 3 klittenband bevestigingslussen per tas mee geleverd en beide modellen hebben tal van bevestigingspunten waar je uit kunt kiezen. De Top Tube Pack is bovendien voorzien van een klein spatwaterdicht poortje waar een kabel voor een accu (voor GPS of lampje) doorheen past.

Evoc On-Bike – De Top Tube Pack bedoeld als houder voor belangrijk voedsel, waar je tijdens het rijden bij wilt komen.

De Top Tube Pack is vooral bedoeld als houder voor belangrijk voedsel, waar je tijdens het rijden bij wilt komen. Voorwaarde is wel dattie makkelijke op je top tube past…

Evoc On-Bike – Top Tube Pack onder bovenbuis

Zo niet, dan is eronder natuurlijk ook geen punt!

Evoc Top Tube Pack

De Top Tube Pack is bedoeld voor bovenop de bovenbuis, achter de stuurpen. In de eerste plaats dan ook gevuld met voeding. Dit type tas is bekend bij triatleten en de enkele marathonbiker. En in deze functie is de Top Tube Pack ook zeker geschikt. Je kan de tas echter ook ín de voordriehoek van je frame stoppen: tegen de zadelbuis aan zoals ik gedaan heb, of tussen boven- en onderbuis. Precies zoals Evoc zelf in het persbericht als voorbeeld geeft. Opgelet: de ritssluiting van deze tas zit centraal. Dus plaats je ‘m op die laatste locatie dan blokkeert een buis de boel. Voor je bij de inhoud kan, zal je dus eerst de tas (gedeeltelijk) los moeten maken. Ergo: een andere plaatsing is handiger. Qua ruimte is deze tas ietsje te klein voor een fatsoenlijk minipompje of een 4,3″ telefoon. Maar zaken als een binnenband, bandenplugs, CO2-patroon en een multitool krijg je er makkelijk in. Vergeet je pinpas/ID niet in het nuttige zijvakje te stoppen. In de praktijk is de kabelpoort trouwens wel wat lastig om een kabel door te krijgen. Zeker als het om de mini-USB stekker van een (oudere) Garmin GPS gaat.

Top Tube Pack USB kabelpoort

Evoc Multi Frame Pack

De Evoc Multi Frame Pack is groter en daarmee direct wat breder inzetbaar. Desondanks is een maat L tas goed in de voordriehoek van een – eveneens maat L – frame te plaatsen. Let wel: zit de bidonhouder op je onderbuis wat hoog, dan kom je met een 750 ml alsnog in de knoop te zitten. In de Multi Frame Pack passen onder meer een acceptabele (mini)pomp, 5″ telefoon, grote multitool, binnenband en een kleine hoeveelheid eten, of een strak opgerold windvest. De toegang is een stuk handiger dan bij de Top Tube Pack, doordat de rits aan één van de zijranden zit. Je kan de tas dus makkelijk openen zonder een riem los te maken. Dit tevens zonder het gevaar dat alles er uit valt. De tas is een goede vervanger voor een kleine rugzak. Voor lange tochten met veel klimwerk (rondje Mont Blanc, iemand?) is het ook de ideale tas om de allerzwaarste materialen als gereedschap in te stoppen. Hiermee neem je wat gewicht van je rug.

Evoc On-Bike - Multi Frame Pack

Evoc On-Bike - Ruim voldoende inhoud voor je dagelijkse ritje

Klittenbandmontage, bescherming en waterdichtheid

Beide Packs zitten stevig op het frame, mede door de drie riemen en anti-slip rubber op de zijkanten die contact maken met buizen. Voorwaarde is wel dat je het klittenband strak om de buis heen rolt. Op de Multi Frame Pack gaat dit gek genoeg nét ietsje makkelijker, waarschijnlijk omdat de tas wat groter is.

Evoc levert per tas in deze On-Bike serie een stapel doorzichtige strips mee om je lak te beschermen (schilderstape werkt bij mij ook). Als er iets rammelt is dat uiteindelijk de tasinhoud en niet de tas zelf. Het gebruikte materiaal is verder redelijk vormvast en spatwaterdicht. Afgelopen winter is duidelijk geworden dat, tenzij je uren door stortregen rijdt, de waterafstotendheid ruim voldoende is. Bovendien is de buitenkant makkelijk met een vochtige doek schoon te maken.

Evoc On-Bike - Klittenband met anti-slip rubber

Conclusies

Ik moet bekennen dat deze Evoc On-Bike tassen de eerste opslagoplossingen zijn waar ikbuiten een rugzak om echt van gecharmeerd ben. Tape is érg onpraktisch. En hip enduro-stijl riempje werkt goed (ik heb er één van Backcountry Research) maar je kan nauwelijks wat mee nemen. Bovendien zit in de winter alles onder de bagger. Zadeltassen vind ik om dezelfde reden niks. Met als bijkomstigheden dat ze meestal te klein zijn voor een pomp, en lang niet altijd goed samengaan met flinke veerweg en een dropper zadelpen. Stop je gereedschap, eten en reservemateriaal ergens middenin of -op je frame en het geheel blijft om te beginnen een stuk schoner.

Met name de Multi Frame Pack is een goede maat voor mijn alledaags stapeltje benodigdheden. Hij laat zien dat beetje frametas ook ruimte biedt voor een acceptabele pomp. Daarnaast kan ik fatsoenlijk gereedschap, proviand en een moderne telefoon meenemen. Bij écht lange tochten kan al het fietsgereedschap en reservemateriaal er bovendien gewoon in blijven zitten. Dat maakt niet alleen de rugzak lichter, maar garanteert ook snelle toegang tot je essentiele spullen. En dat laatste is vervolgens weer ideaal bij wedstrijden. Niks is zo tijdrovend als panisch een rugzak moten doorzoeken. Zelf vind ik de Top Tube Pack aan de (te) kleine kant voor algemeen gebruik, maar ruil de minipomp in voor een CO2 patroon en het past weer prima. De leuke bijkomstigheid hier dat deze kleinere tas wél naast twee flinke bidons in je frame past.

Kortom: laten we de bikepackers dankbaar zijn dat we steeds meer keuze aan (frame)tassen hebben. De Evoc On-Bike Packs zijn een perfect voorbeeld zijn van hoe zo’n accessoire breder inzetbaar is.

Prijzen Evoc On-Bike serie:

  • Multi Frame Pack: S (0,7 L): €40,-, M (1 L): €45,-
  • Top Tube Pack: S (0,5 L): €35,-

Meer info: evocsports.com
Distributie: tehava.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments