Cube 2019 highlights: vooral meer trail-spul

Voor merken die vasthouden aan modeljaren staat het volgende jaar in de zomer al klaar. Het is voor hen dus nu de tijd om dealers en de pers uit te nodigen en de nieuwigheden te presenteren. Zo ook bij Cube. Tijdens hun Dealer Days, die de voorbije week plaats vond, lieten ze hun volledige programma voor 2019 zien. We kijken naar enkele highlights, waarbij de Duitsers redelijk wat nieuws hebben in het trail-segment.

Meer Trail Motion modellen

Begin dit jaar introduceerde Cube de Reaction TM; een meer trail-georiënteerde versie van hun Reaction hardtail. Hetzelfde frame als de gewone Reaction, maar dan dikker uitgevoerd met 27,5×2,6” banden en een voorvork met méér veerweg. 130 in plaats van 100 mm, wel te verstaan. Deze ‘Trail Motion’ saus wordt voor 2019 over meerdere modellen gegoten, al is de uitwerking niet altijd hetzelfde. In de eerste plaats over twee extra Reaction modellen, meer bepaald de Reaction TM Pro en TM Race met dus méér veerweg en dikkere sloffen.

Reaction TM: €1.099

Reaction TM Pro: €1.399

Reaction TM Race: €1.799

Ook bij geheel nieuwe Stereo 120 – daarover zo dadelijk meer – en de al bestaande Stereo 140 en 160 series vinden we nu een TM versie. Deze hebben allemaal evenveel veerweg en dezelfde bandbreedtes als de andere modellen in hun respectievelijke serie en… echt héél veel meer trail-georiënteerd zijn ze ook niet, maar worden gekenmerkt met one-by aandrijfgroepen en eenzelfde grijs/zwart-oranje kleurstelling.

De AMS 100 TM vormt echter de uitzondering. Bij deze carbon full suspension wordt er net als bij de Reaction wél meer afgeweken om écht verschil te maken binnen de serie. Waar de standaard AMS 100 modellen aan beide einden van de fiets 100 mm veerweg hebben, is de AMS 100 TM vooraan voorzien van een Fox 34 Step Cast voorvork met 120 mm veerweg. Verder zijn er bredere velgen en een dropper zadelpen voorzien. Met het C:68 carbon frame heb je zodoende een in basis erg lichte full suspension die dankzij meer veerweg en een iets vlakkere stuurhoek in eens heel wat meer kan dan de gemiddelde cross country fully.

Specialized deed onlangs hetzelfde met hun Epic; het is blijkbaar een niche met potentie en een die gemakkelijk te verkennen is door fabrikanten: monteer een langere voorvork in je lichtgewicht XCer en… verzin een iets langere naam. Tegelijkertijd kun je je afvragen of het écht nuttig is om een fiets te maken die het midden houdt tussen een rasechte cross country fully met 100 mm veerweg of de net wat meer trail georiënteerde fullies met 120/120 mm (of 130/120 mm) veerweg die soms ook al zó licht en efficiënt zijn dat je er geen flater mee zou slaan bij een cross country of marathon wedstrijd.

De AMS 100 TM is voorzien van SRAM GX Eagle 12 speed derailleur en shifter, een SRAM X1 carbon DUB crankset, Shimano XT schijfremmen, Fox 34 Float SC FIT 4 Factory Kashima voorvork, Fox Float DPS Factory EVOL achterdemper, Fox Transfer Kashima dropper en een Newman Evolution wielset met aluminium velgen die intern 30 mm breed zijn. Hij is de jouwe voor €3.999.

Stereo 120

Over fietsen met 120 mm veerweg gesproken: de Stereo 120 heeft eveneens een grondige update gekregen. Deze full suspension serie met 29” wielen bestaat vooralsnog uit vier aluminium modellen die qua ontwerp en veersysteem de recent vernieuwde Stereo broers met meer veerweg volgen. Alle Stereo 120 modellen hebben vooraan een voorvork met 130 mm veerweg en het frame heeft nog altijd ruimte voor een voorderailleur. Sterker nog, van de vier modellen worden er drie nog mét zo’n ‘verstelbare kettinggeleider’ geleverd. De serie begint met de Stereo 120 Pro met een prijs van €1.599, de Stereo 120 SL is met een prijs van €2.999 voorlopig het topmodel. Voor een carbon versie van deze 120/130 mm fully moet je nog even geduld hebben…

De opstapper: Stereo 120 Pro

Het (voorlopige) topmodel: de Stereo 120 SL

Stereo 150 Action team

In april van dit jaar trok Cube het doek af van de 29” enduro machine waarmee hun wedstrijdteam deel neemt aan de Enduro World Series. Aanvankelijk waren er drie versies beschikbaar, allen met een carbon frame. Alleen de duurste van de drie – de Stereo 150 TM met een prijs van €4.499, is uitgevoerd met het lichtere C:68 carbon frame. De Stereo 150 SL en Stereo 150 Race met een prijs van respectievelijk €3.499 en €3.199 zijn uitgevoerd met de iets zwaardere C:62 carbon frames. Het aanbod wordt nu afgetopt met een team replica. Voor €5.999 rijd je op dezelfde Stereo 150 waarmee Cube’s Action Team de enduro stages afragt. Uiteraard krijgt deze versie ook het lichtste C:68 frame mee.

Bron: www.cube.eu

Posted in Nieuws and tagged , , , , .
Tags: , , , ,

2
Reacties

avatar
nieuwste oudste populairste
Markt Plaats
Markt Plaats

Hi,
Jullie schrijven: “Voor een carbon versie van deze 120/130 mm fully moet je nog even geduld hebben…”
Dit met betrekking tot de Stereo 120. Ik miste al iets !!!
Weten jullie er meer van. komt er nog een carbon serie(tje) aan??
Wanneer kan ik, en kunnen we die als Stereo 120 HPC liefhebbers verwachten??

Jeroen
Jeroen

Geduld hebben, dat is de enige tip die ik je nu mee kan geven :-)