Dit weekend: WK Cyclocross in Hoogerheide

Wietse Bosman werd als laatste toegevoegd aan de Belgische selectie voor het Wereld Kampioenschap cyclocross dat aanstaande zaterdag en zondag verreden wordt op Nederlandse bodem. Hij kon er niet van slapen. Dat lijkt me alleen niet echt de beste voorbereiding op een WK…

Dat WK vindt plaats in Hoogerheide op een door Adri van der Poel aangelegd parcours. Een parcours dat ondanks de inmiddels relatief droge laatste dagen, toch zwaar en zeker niet droog zal liggen volgens Van der Poel. De lus zal grotendeels identiek zijn aan de versie die al een aantal malen manches van de Wereldbeker mocht huisvesten.

Wie ligt dit parcours het beste? De sterkste of de snelste? Uiteraard zullen beide facetten erg belangrijk zijn, maar door vooral een (traditioneel) grootse vertegenwoordiging uit België zal enig tactisch vernuft minstens zo belangrijk zijn. Maar tactische momenten zien of forceren wil nog niet altijd zeggen dat het af te maken is zonder dat je toch echt de beste bent.

Wordt het outsider Zdenek Stybar? De immer gretige Tsjech die ‘voor de lol’ wat crossjes afwerkte dit seizoen dat verder vooral in het teken staat van wedstrijden op de weg? Zijn deelname is echter nog steeds niet 100% zeker. Misschien dat die andere outsider, de Frans kampioen Francis Mourey, het lukt? Hij steekt het hele seizoen al niet onder stoelen of banken dat hij mikt op de hoogste trede van dit WK. Zijn races in de voorbije periode laten ook zien dat hij er klaar voor is en dat je met hem op zowel zware als snelle omlopen rekening moet houden.

Of wordt het toch ‘onze eigen’ Lars van der Haar? Hij kan misschien in de eerste paar rondes nog een beroep doen op een erg sterk rijdende Corné van Kessel of een Thijs van Amerongen om weerwoord te bieden aan de Belgische delegatie. Hij zal vooral zelf aan de bak moeten tegen een brede afvaardiging uit België.

nk_veldrijden_7992_VZ

Dat, tenzij die afvaardiging zichzelf al half parkeert of bij voorbaat vooraf uitsluit. Hoe dat? Volgens sommige rijders en de lichtelijk sensatiebeluste media bij onze Zuiderburen is de wedstrijd al haast gelopen. Speculaties, roddels, steekspelletjes. Daar houden ze van en iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Zelfs de Belgische bondscoach Rudy de Bie tipt Mourey als een grote kanshebber.

Bosmans kon van zijn selectie dus amper slapen, terwijl Sven Nys ondertussen vanaf zijn vakantieadres in Mallorca iedereen uitdaagde dezelfde trainingscijfers te halen als hij op dit moment. Velen tippen hem, zichzelf incluis, als de te kloppen man.

Na een relatieve sterke tussenperiode kwakkelt Niels Albert in de voorbije weken duidelijk. Na kleurloze rondjes te hebben gereden tijdens de laatste Wereldbeker manche in het Franse Nommay afgelopen weekend, liet hij aan Sporza weten met ‘bergen en dalen’ te zitten. Pak een fiets met bredere banden en een geveerde voorvork en je kunt mountainbiken, denk ik dan… Kevin Pauwels dan? Pauwels staat het hele seizoen al zo scherp als zijn antwoorden in elk interview. “Mwoah…” Zijn teamgenoot Klaas Vantornhout sukkelt de voorbije weken ook en geeft ook zonder blikken of blozen toe dat hij in een slechte periode zit. Niet ideaal voor een WK dus.

Een geheel ander scenario is er voor Tom Meeusen. Met winst in Nommay heeft hij zijn messen geslepen en Bart Wellens, die zelf niet geselecteerd werd ten gunste van Bosmans, tipt hem zelfs als grote kanshebber op de hoogste trede van het podium.

nk_veldrijden_7918_VZ

Bij de Elite Dames kun je in een korte zucht zowat het hele deelnemersveld benoemen. Slechts drie van namen vullen dit seizoen echter stelselmatig het podium: Marianne Vos, Katie Compton en Helen Wyman. De exacte volgorde kan mogelijk nog spannend zijn. Althans, wat die eerste twee namen betreft. Wyman rijdt een absoluut sterk seizoen, maar rijdt eigenlijk enkel naar winst in wedstrijden als die andere twee er niet zijn. Vos lijkt net op tijd terug op haar niveau te zijn na haar operatie eerder dit seizoen. Compton wist in haar afwezigheid een flinke stempel te drukken op verschillende wedstrijden en zelfs bij Vos’ terugkeer haar nog een paar keer voor te blijven. Afgelopen weekend was ‘de oude’ Vos echter weer terug en soleerde ze in Nommay met grote voorsprong naar winst. Ze is er klaar voor!

… dus, wie, hoe…?
Wat de antwoorden zullen zijn op al dit gespeculeer gaan we aanstaande zaterdag en zondag zien. Dit kan op TV of door zelf in Hoogerheide te gaan kijken! Het parcours is redelijk ruim opgezet en met enkele grote TV schermen zal de koers ter plaatsen ook nog redelijk te volgen zijn. Tenzij heel België Hoogerheide weer voor een weekend lang annexeert, zoals ook al het geval was tijdens het WK op het zelfde parcours in 2009. Toen leek het het WK Carnaval. België won met verve.

nk_veldrijden_7949_VZ

Programma

Zaterdag 1 februari
11.00 uur – Junioren t/m 18 jaar
15.00 uur – Dames Elite

Zondag 2 februari
11.00 uur – Espoirs/beloften 19 t/m 23 jaar
15.00 uur – Mannen elite

Tickets zijn online te bestellen of verkrijgbaar aan de entree op de dagen zelf.

Meer informatie: www.wkhoogerheide2014.nl

JB

Posted in Cyclocross, Nieuws.

Reacties

avatar