Dit weekend: WK Veldrijden Tabor 2024 op TV en livestream

Parcours-preview en uitzendschema

Komend weekend is het de hoogmis van het veldrijden. In het Tsjechische Tabor vindt het WK Veldrijden 2024 plaats. Op het vooralsnog relatief droge en snelle parcours mogen de veldrijders en -rijdsters vanaf vrijdag uitmaken wie de regenboogstrepen mogen dragen in 2024. We kijken alvast even vooruit en geven je een volledig overzicht van de uitzendingen op TV en via livestream vanaf het WK Cyclocross 2024 in Tabor.

WK Cyclocross 2024 – Wereldbeker veldrijden Tabor – tv en livestream uitzendingen overzicht

WK Veldrijden 2024: wereldkampioenen al uitgemaakte zaak?

Of je nu ter plaatse kijkt, of het WK Veldrijden op TV of via livestream volgt; al enkele jaren hebben we het geluk dat er in nagenoeg elke categorie volop spanning en sensatie zijn gegarandeerd en in 2024 zal dat niet anders zijn. En óók bij de Elite Heren en Vrouwen, zelfs ondanks duidelijk uitgemaakte topfavorieten.

Elite Heren

Mathieu van der Poel is uiteraard topfavoriet, maar ook voor hem geldt dat de wedstrijd nog altijd gereden moet worden. Bij de jongste wereldbekerwedstrijden reed Van der Poel niet souverein aan de leiding van begin tot einde. De verklaring daarvoor zit hem in de trainingsarbeid in opbouw naar het WK. Dus ja, het moet wel héél raar lopen wil Matje niét de grootste kans maken op de witte trui met regenboog strepen. Maar ook wat pech had invloed. En dat is nooit 100 procent uitgesloten, ook niet bij een WK waar er volop kapers op de kust zijn die óók scherp staan. Bij de kapers overigens niet de klasbakken Wout van Aert en Tom Pidcock. Zij slaan het cyclocross wereldkampioenschap 2024 in Tabor over.

De groep rijders die óók kans maken op een podiumplek is behoorlijk breed. De Belgische Eli Iserbyt rijdt het hele seizoen al goed. Landgenoot Michael Vanthourenhout gooit de voorbije wedstrijden erg hoge ogen en dan is er Thibaut Nys. De nog jonge Nys wordt eveneens als één van de kopmannen van de Belgische formatie vooruitgeschoven. Vanuit Nederland zullen de Belgen flink tegenstand kunnen verwachten van kleppers Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar. Nieuwenhuis rijdt een erg goed en constant seizoen en Ronhaar heeft ook al heel wat indrukwekkende dingen laten zien.

En ook al zal thuisrijder Zdeněk Štybar waarschijnlijk géén grote rol van betekenis spelen vooraan in de strijd; de kijkers zullen ongetwijfeld op hem gericht zijn. En terecht; tijdens het WK Veldrijden 2024 zal hij definitief de wedstrijdsport vaarwel zeggen na een indrukwekkende carrière op allerlei tweewielers.

Elite Vrouwen

Wat Mathieu van der Poel is bij de Elite Heren, is Fem van Empel bij de Elite Vrouwen. Want zij steekt er met kop en schouders dit seizoen bovenuit. Puck Pieterse werd onlangs nog ziek en reed afgelopen weekend alles behalve op haar beste kunnen. Maar met wat rust zou die misschien wel eens erg goed uit de verf kunnen komen komend weekend. Een groter vraagteken is Ceylin Carmen del Alvarado die met rugklachten kampt. Lucinda Brand zal zich ongetwijfeld volop mengen in de strijd. Ze mist de punch van Van Empel, maar compenseert dat met gedrevenheid. Maar of dat voldoende gaat zijn om Van Empel van de eerste plek te houden?

Parcours in Tabor

Hoewel cyclocross een internationale sport is en de UCI er veel aan doet om het wereldwijd populair(der) te maken, zijn er maar weinig locaties buiten België die stelselmatig opgenomen worden in de wereldbeker. Tabor is er wél een van. Het is de Tsjechische bakermat van het veldrijden en in 2024 vindt hier dus het wereldkampioenschap plaats.

Het parcours is 2.950 meter lang en is te typeren als een weidecross. Het is geen klimparcours, maar vlak is het er ook niet. Er zijn twee bruggen, twee trappen en flink hoge balken in een strook omhoog.

World Championship Cyclocross 2024 – Wereldkampioenschap WK Veldrijden Tabor Parcours

WK Cyclocross 2024 Tabor – parcoursvideo

In Tabor wil het nogal eens vriezen, maar daar lijkt voor het komend weekend allerminst sprake van te zijn. Met temperaturen boven nul en wat regen in aanloop naar het WK, zal het parcours er misschien iets modderig bij liggen, maar een échte moddercross zal het ook niet zijn.

Uitzendingen van NOS, Sporza en Eurosport

Traditiegetrouw moet je bij onze Belgische buren van Sporza zijn als je het hele WK wilt volgen. Want zij zenden gewoon alle categorieën van het WK Veldrijden 2024 uit via TV en livestreams. De livestreams van Sporza zijn overigens alleen te bekijken vanuit België. De NOS zendt de Elite dameswedstrijd van zaterdag en de Elite herenwedstrijd van zondag live uit via TV en via een livestream. Verwacht alleen geen omkadering bij de Nederlandse Omroep Stichting. Sporza heeft daarentegen wél een ruime omkadering, waarbij er voor de Elite dames- en herenwedstrijd flink wordt voorbeschouwd. Overigens zendt Sporza óók de Mixed Relay van vrijdag 2 februari uit op televisie!

Uitzendschema Wereldkampioenschap Veldrijden 2024 TV en Livestream – Tabor (Tsj)

Vrijdag 2 februari 2024

  • 12:30 u – Mixed Relay

Zaterdag 3 februari 2024

  • 12:30 u – Mannen beloften

Zondag 4 februari 2024

* Sporza livestream is alleen in België te beschikbaar.

Meer informatie: mstabor2024.cz

Een overzicht van alle cyclocross-wedstrijden die op TV en via Livestream te volgen zijn, vind je hier.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments