Met cassettes, kettingbladen, derailleurwieltjes en derailleurkooien timmert Garbaruk al heel wat jaren aan de weg. Het bedrijf kent z’n oorsprong overigens in Oekraïne, maar heeft z’n CNC-machines inmiddels al een tijdje draaien in Polen. Garbaruk weet tegen zeer scherpe prijzen complexe onderdelen zoals cassettes uit vol stafmateriaal te frezen. De kwaliteit is daarbij goed, zo is onze ervaring. In de voorbije jaren breidde het programma langzaam uit. Zo bracht Garbaruk onlangs nog cranksets uit voor gravel- en mountainbikes. Nu zet Garbaruk z’n volgende, grote stap en introduceert onder de naam RS een reeks naven, spaken én complete wielen. En die zijn licht. Zo weegt de gravelset met een interne velgbreedte van 25 millimeter op slechts 1.165 gram. De crosscountry-wielset met een interne velgbreedte van 30 millimeter komt niet verder dan 1.260 gram.
De truc zit hem niet alleen in de lichte carbon velgen, maar vooral ook in de aluminium spaken die Garbaruk dus zelf maakt. Die spaken zijn in diverse kleuren te verkrijgen en schroeven vast ín de naaf. De gelijkenissen met wat Industry Nine aanbiedt is daarbij moeilijk te ontgaan.
Rechte, aluminium spaken
Vooropgesteld: Industry Nine heeft géén patent op rechte spaken die met schroefdraad rechtstreeks met de naaf verbonden worden. Deze techniek bestaat al sinds het karrenwiel en is op zichzelf niet inventief. Ook zijn aluminium spaken niet uniek. Mavic en Fulcrum maken/maakten er óók gebruik van. Dat Garbaruk dus een ontwerp van Industry Nine kopieert is strikt genomen niet heel anders dan alle andere wielfabrikanten die met reguliere spaken elkaar ‘nadoen’.
De spaken van Garbaruk zijn rond in doorsnede en hebben een diameter van 2,9 millimeter. Garbaruk gaat er daarbij op een specifieke webpagina prat op dat de spaken sterker en stijver zijn dan conventionele roestvaststalen exemplaren. Maar of méér stijfheid per se een fijne eigenschap is, is natuurlijk een punt van discussie. En op zichzelf is dat wat anti-trending; steeds meer wielfabrikanten willen wielen in hoogte juist minder stijf maken. Een kneiterhard wiel geeft meer trillingen door en er is zelfs het punt te maken dat het je offroad snelheid kost in plaats van oplevert.
Garbaruk levert de aluminium spaken in acht kleuren die uiteraard afgestemd zijn op de overige onderdelen die het merk levert. Ze zijn alleen compatibel met de Garbaruk-naven.
Garbaruk RS-naven
Met 115 gram voor de voornaaf en 216 gram voor de achternaaf, zijn Garbaruks eigen RS-naven behoorlijk licht. Beide zijn uitgevoerd met aluminium assen met een diameter van 17 millimeter. Ondanks het streven naar een laag gewicht, heeft Garbaruk niet bezuinigd op de afmetingen van de lagers en worden de RS-naven voorzien van de grootst mogelijke afgedichte industrielagers. De aseindkappen zijn geschroefd; daardoor loop je niet het risico dat de eindkappen of zelfs de hele cassettedriver loskomen wanneer je het achterwiel uitneemt. De voorspanning op de lagers is overigens niet instelbaar; ook niet met de geschroefde eindkappen.
Qua vrijloop past Garbaruk een principe toe dat wat sinds het vervallen van het patent van DT Swiss breeduit in de industrie wordt omarmt. Juist ja; een vrijloop met axiale vrijloopringen, of ‘ratchets’ in goed Nederlands. De ringen ogen vrij dun in doorsnede; de tanden zijn niet extreem hoog in radiale richting. De ringen zijn echter betrekkelijk groot, waardoor de kracht per tand lager is. Het volgt de logica achter DT Swiss’ Ratchet DEG-ontwerp. Er zijn overigens 60 tanden, wat dus een vrijloophoek geeft van 6 graden.
Garbaruk biedt de RS-naven aan in alle moderne, courante afmetingen voor mountainbikes: 100/142 mm, Boost 110/148 mm en Superboost 110/157 mm, telkens met een 15 millimeter steekasdiameter. De RS-voornaaf is ook verkrijgbaar voor een 12 millimeter steekas zoals je die tegenkomt op gravelbikes.
Garbaruk RS-wielen compleet naar wens
Hoewel je de naven en spaken los kunt kopen, zet Garbaruk vooral in op complete wielen voor enduro, trail, crosscountry en gravel. In alle gevallen werkt Garbaruk dan met een carbon velg. Die produceren ze niet zelf, maar laten ze volgens eigen specificaties maken in China. En dat het Garbaruk om een laag gewicht gaat, blijkt als we naar de gewichten van de velgen kijken. Zo weegt gravel-velg met een binnenbreedte van 25 millimeter slechts 280 gram. De overige velgen hebben allemaal een binnenbreedte van 30 millimeter, waarbij de crosscountry-velg 330 gram weegt. De trail- en endurovelgen wegen respectievelijk 440 en 490 gram. Saillant detail is wel dat zowel de gravel- als crosscountry-velgen zijn vrijgegeven tot een rijdersgewicht van 100 kilogram. De trail- en endurovelgen mogen gebruikt worden tot een rijdersgewicht van 130 kilogram.
De crosscountrywielen hebben 24 spaken in voor- en achterwiel. Bij de gravelwielset kies je per wiel 24 of 28 spaken. Bij de trailwielen kun je individueel per wiel kiezen uit 28 of 32 spaken. De enduro zijn er alleen met 32 spaken in elk wiel. Je stelt de wielen dus zelf samen. Garbaruk heeft daarvoor een nieuwe, online configurator ontwikkeld. En het Poolse bedrijf biedt je daarbij écht veel vrijheid. Zo kun je niet alleen de kleur van voor- en achternaaf kiezen, maar ook voor élke spaak kun je keuzestress hebben.
Specificaties en prijzen
Garbaruk beidt de RS-naven aan voor 205 euro voor de voornaaf en 484 euro voor de achternaaf. Spaken kosten 9,10 euro per stuk. Maar als gezegd; Garbaruk mikt vooral op complete wielsets. Dat begint met een prijs vanaf 1.660 euro voor de gravel- en crosscountrywielsets. Wil je liever een set wielen met een velg naar eigen keuze, dan biedt Garbaruk een wielbouw-service aan, waarbij je – in overleg – een andere set velgen kunt kiezen.
Qua cassettepassing heb je de keuze uit vrijloop-drivers met een Sram XD, Shimano HG en Shimano microspline. Opvallend is dus dat Garbaruk de RS-achternaaf niet aanbiedt met een Sram XDR-cassettepassing voor gravelbikes. Een XDR-passing is 1,8 millimeter breder dan de XD-passing die we van de mountainbikecassettes van Sram kennen. Garbaruk biedt hiervoor overigens zelf een oplossing in de vorm van de Gravel Evo cassette met 10-44t-vertanding. Die is dus compatibel met Srams Flattop-kettingen en XPLR-derailleurs en dus een XD-passing heeft.
Garbaruk biedt een garantie van vijf jaar en een vervangingsprogramma in het geval van breuken als gevolg van een valpartij. Dat komt neer op een korting van 35 procent en is alleen van toepassing voor de eerste eigenaar.
Bron en meer info: garbaruk.com
Tja.. Als je smalle velgen neemt dan is het niet zo moeilijk om het gewicht laag te houden. Probeer het nog eens met velgbreedtes die in lijn liggen met de trend van nu. Mijn gravel wielen zijn 1270 gram, 30mm intern, 40 ext, 44 hoog. En kosten 1200 euro om maar een voorbeeld te geven.