Gravel Innsbruck 2021: gravel, singletracks en een bobsleebaan

2021-editie op zondag 12 september

Gravel Innsbruck is een jaarlijks terugkerend ‘multi-terrain cycling adventure’ dat plaatsvindt ín en rond de Tiroolse hoofdstad Innsbruck. Gravel en asfalt, maar ook singletracks en zelfs een bobsleebaan: de deelnemers treffen werkelijk iédere denkbare ondergrond. Tijdens de 2021-editie van Gravel Innsbruck op zondag 12 september is het wederom genieten op de kleine achterafweggetjes rondom en boven de stad. En je kan je nog altijd inschrijven.

Gravel Innsbruck

Starten aan de rand van de altstadt.

Gravel Innsbruck

Gravel Innsbruck

Wat er ook gebeurd: altijd blijven lachen.

Initiator Thomas Pupp: “Gewoon lekker fietsen en met gelijkgestemden”

Interview met één van de initiatiefnemers

Fietsevenementen ontstaan niet zomaar; daar zitten altijd gepassioneerde mensen achter. Bij Gravel Innsbruck is dat onder andere de Innsbrucker Thomas Pupp. Fietser, politicus, marketeer, reclameman en sinds enige tijd ook general manager van de wielerploeg Ride with Passion. “Gravel Innsbruck is een voortvloeisel van het WK Wielrennen van 2018”, vertelt Pupp als we hem bellen voor wat achtergrondinformatie. “Innsbruck stond tijdens het WK vol in de schijnwerpers als wielerstad. Mijn compagnon Gerhard Kapeller en ik wilden iets ontwikkelen om dat momentum vast te houden. Niet met wéér een wedstrijd, maar iets evenement-achtigs. Gewoon lekker fietsen en met gelijkgestemden van het landschap en de natuur rond Innsbruck genieten. We hadden sinds 2014 al ervaring opgedaan met de ‘Ride with Passion Tour’, een evenement dat we organiseerden voor onze partners, vrienden en de lokale gemeenschap. In 2019 hebben we dit omgedoopt in Gravel Innsbruck.”

Gravel Innsbruck – Thomas Pupp

Eén van de twee initiatiefnemers van Gravel Innsbruck: Thomas Pupp.

“Waarom dan gravelen en niet gewoon een cyclosportief voor wielrenners?”, vragen we. Hier komt de marketeer in Pupp naar voren. “Ik denk dat gravelen één van de interessantste ontwikkelingen binnen de fietssport is. Iedereen kan het doen en het materiaal is eenvoudig en relatief goedkoop. Ik zie het aan hoe ik zelf fiets; ik pak de laatste tijd vaker m’n gravelbike dan m’n racer. Door ons niet uitsluitend op wielrenners te richten, maar ook een offroad-component in te bouwen, kunnen we echt gave dingen doen. De beklimming van de Olympische bobsleebaan, de singletrack onder de Europabrücke of de supersteile Highway to Höll met een stijgingspercentage 28% zijn echt uniek, dat vind je nergens anders. Maar ook het starten en finishen in de stad is een bijzondere ervaring.”

Gravel Innsbruck

Het plateau van Mutters, een kleine 300 meter boven Innsbruck.

Noppenbanden en schrijfremmen zijn best handig.

Door de Olympische bobsleebaan!

Voor eten en drinken onderweg is gezorgd.

 

Voor wie zich urenlang het snot voor ogen wil klimmen zijn er andere cyclo’s…

 

Dat start- en finishterrein in hartje Innsbruck is tevens de party-zone, waar dj’s voor de muziek zorgen en de food trucks voor lekkernijen. Je kunt individueel of als team starten. Er is geen ranking of tijdregistratie. “Het gaat bij Gravel Innsbruck om de gezamenlijke beleving en het neerzetten van de prestatie op zich, niet om de snelste tijd”, benadrukt Thomas Pupp. “De klimmetjes in de route zijn daarom allemaal relatief kort. Voor wie zich urenlang het snot voor ogen wil klimmen zijn er andere cyclo’s, de onze moet voor een groot publiek toegankelijk zijn. Fun staat voorop.

Dat we daarmee de juiste snaar geraakt hebben blijkt uit de vele inschrijvingen die we uit de landen om ons heen krijgen. Bij de eerste Gravel Innsbruck hadden we alleen maar deelnemers uit de regio, voor de komende editie hebben we ook inschrijvingen uit Italië, Duitsland, België en ook bij jullie vandaan, uit Nederland. Haha, het verbaast me niks dat jullie Nederlanders altijd weer naar de bergen komen. Als je moet kiezen tussen altijd tegenwind of de bergen, dan zou ik ook voor de bergen kiezen…”

Gravel Innsbruck

Onder de beroemde Europabrücke door.

Racers, cyclocrossers, gravelracers en mountainbikers, ze zitten er allemaal bij.

Gesundheit! Volgend jaar weer?

Inschrijven kan nog!

Ga voor informatie, inschrijven en een gpx van de route (die je vooraf moet uploaden!) naar gravelinnsbruck.com.

Veloziners Jeroen en Mark reden Gravel Innsbruck vorig jaar ook. Hun reisverslag vind je hier.

Informatie

Algemeen

Gravel Innsbruck is maar één keer per jaar. Maar je kunt natuurlijk de hele zomer en nazomer wielrennen, gravelen en mountainbiken rond Innsbruck. Op innsbruck.info/nl vind je niet alleen de mooiste routes, maar ook al het andere dat je wilt weten over een fietsvakantie in en rond de (fiets)hoofdstad van Tirol.

Ernaartoe

Het is ongeveer 900 kilometer met de auto van Utrecht naar Innsbruck. Er is ook een uitstekende lowcost-vliegverbinding van meerdere luchthavens in Nederland naar Innsbruck.

Verblijf

Hotel Seppl in Mutters, even ten zuiden van Innsbruck is partnerhotel van Gravel Innsbruck. Ook de rest van het fietsseizoen is dit racefiets- en mountainbikehotel een goede uitvalsbasis voor tochten in de regio. Gastheer Bernhard Fritz — zelf ook fietsliefhebber — helpt je graag bij het uitzoeken van de routes. Het hotel beschikt over een beveiligde fietsenstalling, inclusief werkplaats. Diverse sauna’s en een zwembad vormen een perfecte afsluiting van een dag bikkelen. Naast fietsen in het bijzonder staat bij Seppl een gezonde levensstijl in het algemeen centraal. Dat vind je niet alleen terug in het culinaire aanbod met voornamelijk biologische producten uit de eigen streek, maar ook in de diverse yoga-programma’s die gegeven worden.

Berucht tijdens het WK in 2018: de “Highway to Höll”, met een stijgingspercentage van gemiddeld 12% en secties tot maar liefst 28%!

Foto’s: Franz Oss / Ride with passion

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments