Gravel stijlvol: Mavic breidt Allroad range uit

Meer wielsets, meer kleding, meer stijl

Adventure, Gravel, Pavé, of zelfs Dirt Roading; er zijn veel namen voor het nieuwe genre dat in de fietswereld bezig is met een stevige opmars. Bij Mavic noemen ze het vooral ‘Allroad’. En laat dat nu net ook de naam zijn van een serie producten die precies voor dit genre bedoeld zijn.

De Allroad serie omvat wielen, banden en kleding en daar zijn wat updates aan doorgevoerd. Om met de eerste twee samen beginnen; wielen en banden. Mavic ziet wielen en banden namelijk als één systeem: ‘Wheel Tyre System’ (WTS). Een logische gedachte, waarbij de Franse firma haar UST tubeless concept perfect kan uitrollen (…).

Wielen

Het programma is nu uitgebreid tot een totaal van 5 wielsets, die allemaal gebruik maken van aluminium velgen. Onderaan het programma is de Allroad UST Disc toegevoegd. Een wielset van €249 met een velg die intern 22 mm breed is. Het is een relatief klassieke wielset met stalen spaken en reguliere spaaknippels. De velg is UST compatible middels een specifiek velglint.

De Allroad UST Disc

Ook geheel nieuw is de Allroad Elite Road+. Dit is de kleine, dikke in de lijn met een 650b/27,5” velg met een interne breedte van 25 mm, speciaal gemaakt voor 45 mm brede banden. Net als de Allroad Pro UST Disc, Allroad Elite UST Disc én de Allroad Elite UST UB voor velgremmen, heeft de Elite Road+ een velgprofiel dat flink bewerkt is. Tussen de spaken in, daar waar de sterkte lager mag zijn, is materiaal weggehaald volgens Mavic’s ‘Inter Spoke Milling’ (ISM 4D) concept. De spaken schroef je, met speciale spaaknippels, rechtstreeks in de aluminium velg. Het voordeel van deze ‘Fore’ technologie is dat er niet dóór het velgbed geboord hoeft te worden en de velg dus luchtdicht is.

Allroad Pro UST Disc, inclusief Yksion Allroad XL 40 mm band.

Alle wielsets hebben een voornaaf die geschikt is voor standaard quick releases en 12 of 15 mm steekassen. De achternaven zijn eveneens met quick release in 135 mm inbouwbreedte uit te voeren of met een 12 mm steekas voor een 142 mm inbouwbreedte. De Instant Driver 360 vrijlopen (Shimano en SRAM XD versies beschikbaar) hebben 9 graden ingrijphoek en je kan kiezen tussen een 6-bouts en Center Lock schijfremverbinding. Bij zowel voor- als achternaaf zijn hoekcontactlagers toegepast; bij de voornaaf kun je die zelf nastellen, bij de achternaaf gaat dat vanzelf.

Specificaties

  • Allroad PRO UST Disc: 700c x 22 mm ISM 4D velg, Zicral spaken, 1610 gram – €999*
  • Allroad Elite UST Disc: 700c x 22 mm ISM 4D velg, stalen spaken, 1720 gram – €749*
  • Allroad Elite UST UB (velgrem): 700c x 22 mm ISM 4D velg, stalen spaken, 1590 gram – €649*
  • Allroad Elite Road+ Disc: 650b x 25 mm, ISM 4D velg, stalen spaken, 1740 gram – €700
  • Allroad UST Disc: 700c x 22 mm, ‘reguliere’ velg, stalen spaken, 1890 gram – €249

* Prijzen zijn inclusief Yksion Allroad UST banden in 30 of 35 mm breedte en een UST kit inclusief sealant.

Banden

Voor de 22 mm metende wielsets geeft Mavic aan dat ze geschikt zijn voor banden van 28 tot en met 45 mm. Ze werken echter vooral goed samen met de eigen Yksion Elite Allroad UST banden. Voorheen kon je alleen een 30 mm brede variant krijgen, nu is er ook een 35 mm versie.

Nóg breder kan in de vorm van de Yksion Allroad XL UST die 40 mm breed is. Het profiel van deze band is dieper gesneden dan de 30/35 mm Yksion. Een groter volume band heeft namelijk vooral nut op grovere ondergrond en slechtere omstandigheden. Water en troep worden door het diepere profiel weggevoerd zodat je grip houdt. In het midden is het profiel wat meer doorlopend, zodat de rolweerstand op harde ondergrond binnen de perken blijft. De Yksion Allroad XL UST is er vanaf juli.

Opvallend genoeg hebben de Fransen nog geen 650b x 45 mm band voor de nieuwe Allroad Elite Road+ wielset…

Specificaties

  • Yksion Elite Allroad UST 700c x 30 mm: 330 gram – €59 per stuk
  • Yksion Elite Allroad UST 700c x 35 mm: 395 gram – €59 per stuk
  • Yksion Allroad XL UST 700c x 40 mm: 450 gram – €59 per stuk

Via de MyMavic app (verkrijgbaar in de App Store en via Google Play) kun je een advies krijgen over de juiste bandbreedte én -druk, afgestemd op je velgbreedte en de ondergrond. Met een beetje gezond verstand kom je waarschijnlijk echter ook al een heel eind.

Kleding

Bij veel gravelrijders zie je op dit moment vaak nog of ze “van oorsprong” wielrenner of mountainbiker zijn: aan de super strakke race outfit, respectievelijk de wat meer loose mountainbike kleding. Maar aangezien gravel steeds langzaam een op zichzelf staande scene wordt met eigen kledingvoorschriften en conventies, heeft Mavic een specifieke lijn met kleding en accessoires die nu wat verder is uitgebreid. We pikken er de highlights uit.

Allroad Insulate Vest – €160
De Allroad Insulate Vest doet precies wat de naam vermoed: isoleren. Het vest is gemaakt met Primaloft om je tegen koude en wind te beschermen. Het gilet is mouwloos en waterafstotend. Hij is binnenstebuiten te dragen: sjiek grijs voor overdag, of fel oranje voor wanneer je wat meer op wilt vallen bij mindere weersomstandigheden of schemering. Het heeft zakjes op de borst en aan de achterzijde. Hoewel gevoerd, is het vest toch zo compact op te rollen dat het gemakkelijk in het meeleverde zakje opgeborgen kan worden.

Allroad Jersey – €150 / Allroad Thermo LS Jersey – €190
In stijl rijden komt met een prijs. Maar als het aan Mavic ligt, rij je dan wél in Merino wol, omdat dat enorm goed ademt, temperatuur regelt én fijn draagt.

Het Allroad Jersey is bedoelt voor de betere dagen. Het is uitgevoerd met een lichtgewicht Active Merino en korte mouwen. Verder zijn er 3 zakjes aan de achterzijde en zijn er subtiele reflecterende strepen aangebracht. De Thermo LS (Long Sleeve) is uiteraard dikker en heeft een extra sluiting rond de kraag om de temperatuur wat te regelen en is voorzien van een ritssluiting over de gehele lengte.

Allroad Fitted Baggy – €120
Stijlvol van top tot teen; dus ook halfweg? Voor over je favoriete bib/short levert Mavic de Allroad Fitted Baggy. Een ‘technical over-short’ met een dunne, sterke stof met enige stretch voor comfort. De broek zou licht dragen, luchtig zijn, maar niet té los hangen en dankzij de waterafstotende eigenschappen dus vooral ook ideaal zijn wanneer de omstandigheden alles behalve stijlvol zijn. De binnennaad is verstelbaar en er zijn meerdere zakjes beschikbaar, wanneer je niet alles in je shirt kwijt kan.

Allroad Pro schoenen – €270
Pas verkrijgbaar vanaf september: de nieuwe Allroad Pro schoenen. Perfect te matchen met de andere kleding uit de Allroad lijn, dankzij het classy overkomen. Maar dat is niet de ‘main feature’ van deze prijzige set. De schoenen zijn gemaakt uit een combinatie van Matryx en Kevlar materialen, die de schoen uiterst duurzaam én comfortabel moet maken. De zool is voorzien van een profiel dat lopen offroad en naar het terras toe goed mogelijk maakt, terwijl de Ortholite binnenzool je voeten comfortabel en stabiel houdt bij lange ritten. De schoenen zijn SPD-compatibel.

Bron: www.mavic.com

Posted in Nieuws and tagged , , , , .

Reacties

avatar