Luid en duidelijk: Handup handschoenen

Nu verkrijgbaar in Nederland en België

Mijn eerste blik op de website van handschoenenmerk Handup gaf me een onmiddellijke flashback naar de brillen van Pit Viper. De – eveneens uit de Verenigde Staten afkomstige – fabrikant dáárvan heeft ‘fout’ tot een trademark verheven. De jaren ’80 nostalgie druipt van het product af; de website straalt vooral idioterie en absurde eigenzinnigheid uit. De Pinkbike review liegt er echter niet om: Pit Viper maakt een functioneel érg goede bril.

Nu ligt het er bij Handup nog niet zó dik bovenop – het 80’s revival gehalte ontbreekt gelukkig. De boodschap is echter nog steeds zeer luid en duidelijk: fun(!)… en functioneel. Ook bij Handup zit meer achter het visuele geschreeuw dan enkel opvallend design met felle kleuren. (Nader bekeken zou ik hooguit de website wat druk noemen: de handschoenen zelf zijn simpelweg fraai en kleurrijk). Qua materiaal en constructie zijn Handup handschoenen namelijk bewust minimalistisch. Geen gel-inserts, geen klittenband sluitingen, geen lapjes voor extra grip en uiteraard nergens een opgelijmd plastic logo te bekennen. De gedachtegang hierachter is waarschijnlijk dat met goede materialen allerlei toevoegingen simpelweg niet nodig zijn.

Hier ik kan me wel in vinden: De handschoenen die bij mij het langst mee gaan zijn allemaal simpel van constructie en degelijk van materiaal. Eén goed voorbeeld zijn de eveneens minimalistische Scott Ridance die het bij mij 3 seizoenen uit hebben gehouden. Een ander voorbeeld waren* Oakley Factory Pilots. Des te complexer de handschoenen, echter, des te eerder ze rijp lijken voor de Kliko. Plastic logo’s die na een week los laten, (kunst)lederen lapjes voor extra grip die pillen; klittenband dat stopt met klitten. Des te meer panelen er zijn, des te meer stiksel er nodig is, en stiksel laat maar al te vaak los. Zeker als je te beroerd bent om het fatsoenlijk af te stikken. Uiteraard hangt dit alles samen met materiaal- en productiekwaliteit, maar geef mij maar iets waaraan zo min mogelijk mis kan gaan.

*: Tot Oakley de pasvorm veranderde

K.I.S.S.

Dus: Keep It Simple, Stupid. Handup handschoenen bestaan daarom uit slechts enkele panelen van verschillende materialen. De bovenkant is gemaakt van ventilerend 4-way stretch gaas, de handpalm is van Clarino leder met kleine ventilatiegaten en en silicone print voor extra grip. Tot slot is de hele buitenkant van de duim van badstof – onmisbaar om het zweet van je wenkbrauw of de modder van je goggles te vegen. Een echte sluiting ontbreekt – het materiaal van de handschoenen rekt om de pols voldoende om aan en uit te kunnen trekken.

Gevoelsmatig heeft de simpele(re) constructie van Handup ook het voordeel dat er minder naden, overgangen tussen panelen of stiksels aanwezig zijn. Al die zaken kúnnen leiden tot drukpunten of irritatie. Als bijkomend voordeel valt de prijs – door het gebrek aan toeters en bellen – ook schappelijk uit: €28,- per paar handschoenen.

Maatwerk

Handup handschoenen worden sinds kort geïmporteerd door Mountain Sports, die momenteel 7 stijlen aanbiedt. Maatvoering is breed en loopt van XXS (7,6x 18,4 cm) tot XXL 10,8 x 22,2 cm). Ben je matzwart nu eindelijk zat dan is het vermoedelijk zaak om er snel bij te zijn als je wat moois ziet; de collectie wordt immers 4-5 keer per jaar ververst! In aankomende wintercollectie is trouwens ook een waterdicht model voorzien. Wil je toch iets subtielers, zoek je wat bij je sponsorkleding of wil je een persoonlijk bericht voor bevriende wandelaars op je handpalm, dan biedt Handup ook bedrukking op maat.

Meer info: handupgloves.com
Distributie: mountainsport-distribution.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments