MAWHOT’duro: Un ran’duro très sympa!

Een mooie enduro in de Franse Ardennen

Op 29 mei reed ik de MAWHOT’duro in Montcy-Notre Dame, Noord Frankrijk. Een evenement vergelijkbaar met de eerder besproken Endurando: Een enduro, met duidelijk herkenbare specials, maar dan zonder tijdmeting. Of een toertocht met dikke afdalingen, zo u wilt.

Lang verhaal kort: Hij is leuk!

Kort verhaal lang: Voor slechts €10,00 krijg je 5 mooie specials binnen 35 km, een relaxte organisatie en dito sfeer, en een ravitaillering die prima in orde is. Plus – en dat is wel érg leuk – alle tijd om de specials nóg eens te rijden, als je je stoer voelt. Of revanche wilt nemen.

MAWHOT_03

De specials zijn grotendeels op losse bosgrond en wortels, kleine steenpassages en een willekeur aan sprongetjes. Er waren ook twee serieuze uitschieters: Special 2 eindigde op een soort van stenen wallride. Special 3 bevatte een monsterchûte van zeker 10 meter hoog, direct gevolgd door twee bochten: van modder. In het echt is hij hoger dan op de foto’s, en ik heb niemand’m zien rijden. Ze waren er echter wel, de bazen. En het ging niet iederéén goed af:

Goed, de omstandigheden waren dus modderig. Zeer modderig. Het weer op racetour day was in orde met een goede temperatuur en niet teveel regen, maar de heftige regen in de voorafgaande nacht maakten het evenement tot een dikke glijpartij. Een beetje jammer was dat wel. Het gaat ten koste van de snelheid, en sommige passages die ik droog wel zou rijden (zoals die chûte, uh-huh), reed ik nu niet. Aan de andere kant: Je moet het doen met de omstandigheden die je krijgt en het is ook een goede oefening. ’t is ook wel weer eens grappig. Voetje los in de bocht en glijden maar.

MAWHOT_10

De specials speelden zich grotendeels af op dezelfde heuvel. Dat betekent herhaling van verbindingsstukken, maar vooral een leuke centrale ravitaillering waar je steeds terug kwam, en waar één special direct langsliep, zodat je tijdens de lunch ook nog wat te kijken had.

Zo kwam ik de dag prima door. Meer dan prima om heel eerlijk te zijn. Ik vind dit soort evenementen eigenlijk veel leuker dan ‘klassieke’ enduroraces: Je kan alles samen met je vrienden rijden, krijgt wél de pret en technische uitdaging, maar hebt niet dat soms ellendig lange wachten voor elke special, het gedoe met doktersbriefjes en de kans op ál te veel ál te snelle rakkers in je nek. Ik zeg: Bon, meer van dit!

MAWHOT_08

Tot slot: Montcy-Notre Dame ligt wat verder weg dan de gemiddelde Ardennen-enduro. Maar op een half uur autorijden van Montcy ligt Les Hautes-Rivières, thuisbasis van de Enduro De La Semois. Ook daar liggen dus prachtige technische paden. Deze twee locaties maken samen een perfecte weekendbestemming.

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Mawhot MTB

Meer informatie: Mawhot MTB

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments