Merida Presscamp – Merida Racing; Paars, groen en 27,5″

Voor het eerst in al die jaren dat Merida haar fabriekswedstrijdteam voorstelt op het, nu wel, zonnige Mallorca was er een breuk met de inmiddels traditioneel geworden agenda. Waar het voorheen alleen rond het Multivan Merida biking team en hun nieuwe fietsen draaide, was er dit weekend vooral ook aandacht voor het nieuwe avontuur van de Taiwanese fietsfabrikant. Merida is namelijk hoofdsponsor geworden van de Italiaanse wegformatie van Lampre.

Clash of cultures?
Tja, en wat doe je dan als een wielrenteam als huiskleuren fuchsia en een beetje blauw heeft en de fietsfabrikant groen prefereert en daar beide onder geen beding vanaf wil stappen? Je combineert het geheel gewoon zonder inachtname van enige represailles van de modepolitie. Dat vervolgens de voltallige internationale pers inmiddels het kleurpatroon overal ziet, wegens permanent ingebrand in het retina, is dan natuurlijk uit te leggen als een ultieme vorm van aandacht vestigen.


Dikke loggie, check. Tattoo, check. Strakke koppies, check. Strak pakkie, check. Bukfiets, auw!

CFO van Merida, William Jeng, was ook uitermate trots op de entree van Merida in het World Tour circuit en liet dit ook duidelijk blijken bij de voorstelling van het team afgelopen vrijdag. Een voorstelling die voor de wielrenners wellicht wat ‘wennen’ was. Hoewel Merida’s Press Camp tot de grootste in de fietsindustrie behoort, het heeft toch wel een redelijke laid-back sfeer. Uiteraard met officiële tintjes wanneer het er echt toe doet, maar over het algemeen gaat het er vrij relaxt aan toe, voor zover dat dat mogelijk is met ruim 300 genodigden. De ploegvoorstelling was dan ook minder statig dan je bij typische wielerploegvoorstellingen ziet, in een grote eetzaal waar het in overvloed te nuttige vlees op een groot open vuur op de binnenplaats gaar werd gemaakt onder het genot van drank, muziek, gezelligheid en grappen en grollen. Daarin bleek voor de Lampre rijders ook wel dat Merida voornamelijk haar wortels heeft in de mountainbikesport waar dikke horloges en de meest blinkende schoenen iets minder van belang blijken…

Multivan Merida Biking team
Het mountainbiketeam blijft de komende jaren nog gesponsord door Volkswagen, dus de Multivan blijft terugkomen in de naam van de formatie. Wie dit seizoen niet meer terug komt is Ralph Näf. Hij verruilde het vooral groene-zwarte tenue voor een overwegend rood tenue van het Zwitserse BMC. Ook Jochen Käss, Hannes Genze en Andreas Kugler rijden het komende seizoen niet meer voor dit team. José Antonio Hermida en Gunn-Rita Dahle Flesjå blijven de kern van de ploeg vormen en ook Rudi van Houts scharen we hier inmiddels ook bij. Het team wordt dit jaar aangevuld met twee jonge talenten. De Zwitser Thomas Litscher kon vorig jaar niet zo zeer potten breken, wel botten… De U23 wereld kampioen van 2011 viel het teammanagement toch op in zijn technisch kunnen en hoopt dan ook dit seizoen in het team door te kunnen bouwen aan zijn carrière die hem, naar eigen zeggen, hopelijk brengt tot op het indrukwekkende niveau van Hermida. In 2012 werd de Tsjechische Ondřej Cink de U23 wereld kampioen en bekroonde daarmee zijn sterke opmars in het internationale mountainbike circuit. Dat krijgt nu een vervolg met de overstap van een nationaal Merida wedstrijdteam naar het internationale Multivan Merida team.


Tijd voor een feestje; Moeders, gefeliciteerd met uw 40ste verjaardag!

Naast een inhoudelijke update van het team heeft de team ook een nieuwe uitstraling gekregen die Merida’s nieuwe huisstijl reflecteert. De groene vlammen zijn inmiddels uitgedoofd en hebben plaats gemaakt voor een strakker design waarbij de groene kleur wel blijft overheersen, zij het minder uitbundig. Iets wat ten dele de perspresentatie van het team ook wel wat ‘kleurde’. Deze was namelijk wat minder uitbundig dan voorgaande jaren. Hermida blijft echter Hermida en weet de lachers nog altijd op zijn hand te krijgen.

Teamfietsen, alleen 29″ en 27,5″
Dit weekend wordt de nieuwe carbon hardtail met 27,5″ wielen, de Mid.Nine Big.Seven officieel voorgesteld. Deze zijn allemaal in de teamkleuren uitgevoerd aangezien Hermida deze fiets als voornaamste wapen zal gebruiken in het komende seizoen. Met zijn speelse rijstijl voelde de Spanjaard zich niet zo thuis op de 29″ fietsen en blijft vooralsnog de voorkeur te geven aan de hardtails. Naast de 29″ Big.Nine hardtail zal het team ook beschikken over een full carbon versie van de vorig jaar geïntroduceerde Big.NinetyNine die toen enkel nog een voorframe uit het zwarte koolstofvezel had. De 26″ O.Nine zullen we niet meer terug zien bij het team en het vermoeden is ook sterk dat Merida de 26″ racehardtail vrij snel uit zal faseren ten gunste van de nieuwe Big.Seven. Dit kan gezien worden als een stevig statement dat velen zeer waarschijnlijk zullen gaan volgen.

Morgen wordt deze nieuwe telg officieel voorgesteld en hebben we hopelijk de kans deze fiets met de poldermaat wielen aan de tand te voelen!

Wordt dus andermaal vervolgd…


Pronto, pronto, veloce…


Het jonge talent uit Tsjechië, Ondřej Cink, promoveerde van een nationaal Merida team naar het international Multivan Merida team en is op dit moment de enige wereld kampioen (U23) in het team.


Rudi van Houts, inmiddels één van de vaste waardes in het team


Veel pech afgelopen jaar, maar verzekert dat we wat van hem gaan zien…


Hermida: “De 27,5″ hardtail past veel beter bij mijn rijstijl dan de 29er. Ik zal er waarschijnlijk de meeste wedstrijden op rijden…”


Geen groene vlammen meer dit jaar, maar echte…

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Coen de Jongh

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis
Dennis
11 jaren geleden

Hoe heet die kleur? Fuchsia? Dat moet uit een persbericht komen… Echte mannen noemen dat gewoon roze.

Coen
Coen
11 jaren geleden

Roze is de verzamelnaam… Fuchsia is de specifieke kleur. De VZ shirtjes voor de dames waren ook fuchsia ;-)

Kiona
Kiona
11 jaren geleden
Reply to  Coen

Goed zo Coen! Ken je kleuren! :-)
Waarom staat er eigenlijk paars in de titel?? :-P

JeroenK
JeroenK
11 jaren geleden
Reply to  Kiona

Da’s de verzamelnaam waar roze weer deel van uit maakt? ;-)

Kiona
Kiona
11 jaren geleden
Reply to  JeroenK

Ik weet het al! Als je het blauw en roze uit het Lampre pakje mengt, dan krijg je… Paars! :-)

Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden

Tja… en paars plus groen maakt… wit!?! Heeft iemand team Blanco al gewaarschuwd? :-)