Dutch MTB Trail Awards 2018: De winnaars

De Oscars voor de mountainbike-trailbuilders… Zo zou je de Dutch MTB Trail Awards kúnnen noemen. Alleen dat is zo afgezaagd als… een boom langs één van de 190 mountainbikeroutes die Nederland rijk is. Waar het bij de Oscars gaat over het ‘zo goed mogelijk doen-alsof’, gaat het er bij de routebouwers een stuk serieuzer aan toe. Zij besteden menig uren aan aanleg en onderhoud; vaak buiten het zicht én besef van de gebruikers.

Voor het tweede jaar op rij is de Dutch MTB Trail Awards een erkenning voor deze grote groep, vaak vrijwillige, bouwers.

Na de aftrap vorig jaar, was iedere betrokken biker het er over eens: De Dutch MTB Trail Awards móet een jaarlijks terugkerend evenement worden. Dit jaar vond het evenement plaats tijdens de Nederlandse Mountainbike Summit; een kennisuitwisseling tussen vrijwilligers die routes en bikeparks aanleggen en onderhouden, georganiseerd door de NTFU in samenwerking met IMBA Europe, Tracks & Trails en Specialized. Het Europese hoofdkantoor van Specialized in ‘s-Heerenberg was afgelopen zaterdag dan ook het decor van een klein festival-in-wording.

Geen live muziek, maar wel met een pumptrack, een big airbag, een barbecue, een verzameling fietsen én fietsers en een gemoedelijke sfeer. Het zwaartepunt van de ochtend lag bij de (besloten) top voor de routebouwers. Diverse sprekers deelden ervaringen en wisselden tips uit. Onderwerpen als de complexiteit en (helaas) onwerkbaarheid van een landelijk vignet en financiering van aanleg én onderhoud kwamen uitvoerig aan bod. Na een rondje fietsen en een barbecue, stond het laatste deel van de dag in het teken van de uitreiking van de Awards, waarbij ook publiek aanwezig mocht zijn, maar niet in grote getallen aanwezig was.

Awards in 6 categorieën

Ook dit jaar werden de Awards uitgereikt in 6 categorieën. De jury, samengesteld uit een vertegenwoordiging van Specialized, Natuurmonumenten, Velosolutions, Bigairbag en de IMBA hebben zich in de voorbije maanden beraad om tot de winnaars te komen in de verschillende categorieën:

  • Beste nieuwe route;
  • Meest toegankelijke route;
  • Meest natuurvriendelijke route;
  • Beste MTB Bikepark;
  • De aanmoedigingsprijs, en;
  • De publieksprijs: De Gouden Schop.

Op de parkeerplaats bij Specialized was het een festival-esque gebeuren…

Met tips’n’tricks van RedBull/Specialized-coryfee Martin Söderström en Fanie Kok van Soil Searching.

Beste nieuwe MTB Trail

Winnaar: St. Pietersberg
Afgelopen jaar is deze route na een lang traject en veel overleg opgeleverd. De route ligt op een unieke locatie, de Sint Pietersberg, tegen het centrum van Maastricht en kent voor Nederlandse begrippen enorme hoogteverschillen en er zijn de nodige uitbreidingsmogelijkheden.

Meest toegankelijke MTB Trail

Winnaar: Rhenen
Volgens Mark Torsius van IMBA Europe zijn er een aantal belangrijke aspecten die de route in Rhenen toegankelijk maken. De route ligt in het stadsbossen van Rhenen en is gemakkelijk bereikbaar en door korte lengte te overzien voor de beginnende biker. Toegegeven; voor de écht beginnende biker is de route met zijn hoogteverschil misschien nog wel wat té uitdagend, maar heeft daarmee ook alles wat mountainbiken aantrekkelijk maakt. Torsius vulde aan dat de route een hoog ‘joehoe!’-gehalte heeft; gebaseerd op de reactie van zijn 8-jarige dochter waarmee hij de route reed.

Meest Natuurvriendelijke MTB Trail

Winnaar: Veluwezoom

Er zijn wel veel ontwikkelingen op de Veluwezoom. Het gebied is het thuis van een lange mountainbikeroute die omwille van het ‘landschappelijk schoon’ erg geliefd is. Het is ook een gebied waar veel over te doen is: de upgrade naar een meer weerbestendige route laat lang op zich wachten en zorgt voor de nodige discussies. Inmiddels zijn de vergunningen voor de geoptimaliseerde route(s) in het Natura 2000 gebied goedgekeurd en is daarmee, volgens de jury, de meest natuurvriendelijke MTB trail van Nederland (in wording).

Beste Bikepark

Winnaar: Roosendaal
In Roosendaal is afgelopen jaar een bikepark van absolute wereldklasse opgeleverd. Hoewel een zogenaamde pumptrack een op zichzelf staande categorie binnen bikeparks betreft, verdient Roosendaal erkenning voor de uitmuntende kwaliteit, omvang en schaal van dit park. En dat het potentie heeft, werd eerder deze maand al bewezen doordat er de Red Bull Pumptrack World Championships werden gehouden.

Aanmoedingsprijs

Winnaar: Montferland
De aanmoedingsprijs gaat dit jaar naar de routebouwers van vereniging de Pedaleur. Dit dankzij hun tomeloze inzet en de vele activiteiten die rondom de route worden georganiseerd. De route over de heuvels in Montferland maakt al volop gebruik van het hoogteverschil, maar het gebied heeft grote potentie voor méér… Volgens de jury heeft de route met een aantal kleine aanpassingen of vernieuwde segmenten het in zich om mee te dingen naar een absolute topnotering als publiekslieveling.

De Gouden Schop

Deze prestigieuze publieksprijs en verkiezing van de beste route op grond van rijervaring en onderhoud is gewonnen door de route van Amerongen. Ze wonnen met 729 stemmen uit een totaal van ruim 3.500 stemmen met een ruimte voorsprong van de route in Horst, Limburg.

De onderhoudsploeg van MTB Utrechtse Heuvelrug mag het inmiddels (al) befaamde Gouden routepaaltje dan ook ergens langs de route op de Amerongse Berg de grond in slaan.

De trotse winnaars van de Gouden Schop (en een dikke Specialized e-bike mét onderhoudstrailer).

Jouw route volgend jaar in de prijzen?

Wil je ook dat jouw lokale route een keer in de prijzen valt? Sluit je aan bij de lokale trailcrew en help mee! Niets geeft zoveel voldoening als het rijden over trails waaraan je zelf mee hebt gewerkt. Het is niet alleen een verrijking van je hobby, je draagt ook bij aan het plezier van een ander en de creatie van een positief beeld van de mountainbikegemeenschap. Wie weet resulteren jouw zweetdruppels volgend jaar wel in een prestigieuze Award!

Tekst: Mark ten Napel
Foto’s: Dutch MTB Trail Awards

Geplaatst in Nieuws, Routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments