Reizen | Zillertal, Tirol: de Wiesenalm-trail

Ondanks dat het Oostenrijkse Zillertal voornamelijk bekend staat om z’n uitgebreide routenetwerk voor mountainbikers die graag lange tochten maken, valt er ook voor trailtijgers het nodige te beleven. Vooral de Zilllertal Arena aan de oostkant van het uitgestrekte dal heeft een paar leuke trails in huis. Zoals de Wiesenalm-trail boven het plaatsje Zell am Ziller. Arjan en Sebastiaan reden ‘m afgelopen zomer: “Iedere meter van de in totaal 740 dieptemeters is dikke fun. Niet te steil, niet te moeilijk, maar wel spannend en uitdagend, zodat je na een eerste run nog een keer omhoog wilt. En nog een keer…”

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Zillertal Wiesenalm-trail


“De Wiesenalm-trail is een fijne, afwisselende trail die je uitnodigt telkens nog een rondje te doen. Nergens te steil, lekker glooiend, met goed geplaatste kuipbochten en op strategische plekken opgeleukt met spannende steigerplankconstructies.”Sebastiaan, testrijder Velozine

Zwitserse trailbouwer

Het Tiroolse Zillertal staat bij mountainbikers vooral bekend om z’n eindeloze routenetwerk. Over onverharde bos- en bergwegen omhoog naar een berghut, lekker wat eten en drinken en daarna weer omlaag. Niks mis mee, maar omdat dit soort routes vooral een uitdaging zijn voor de beenspieren kan je op een gegeven moment de behoefte hebben aan paden die ook aanspraak maken op je stuurkunst. De Wiesenalm-trail boven de plaats Zell am Ziller, halverwege het Zillertal, is zo’n mountainbikepad.

Nieuw is de Wiesenalm-trail niet. Hij is al in 2012 aangelegd door het in pumptracks en biketrails gespecialiseerde Zwitserse bedrijf Velosolutions. De aanleg was bepaald niet simpel, herinnert Velosolutions-baas Claudio Caluori zich als ik ‘m om wat informatie vraag. “Vanwege het steile karakter van het terrein en een aantal moerasachtige stukken moesten we creatief zijn. Lange dwarsverbindingen verminderden de hellingsgraad van de paden en creëerden geschikte omstandigheden voor beginners. De natte secties hebben we met houten constructies overbrugd om de impact op de ondergrond tot een minimum te beperken”, vertelt de trailbouwer uit Flims, die met zijn onderneming ook verantwoordelijk is voor de biketrails in plaatsen als Laax, Samnaun en Champéry.

Zillertal Wiesenalm-trail

De meeste bikers zullen de gondel nemen, maar je kunt natuurlijk ook op eigen kracht naar boven toe pedaleren. Of, als je een e-bike hebt, met een beetje hulp van de motor.

Zillertal Wiesenalm-trail

Typisch Wiesenalm-trail: je hoéft het luchtruim niet te kiezen, maar het kán wel.

De middelste sectie bestaat uit een opeenvolging van kuipbochten.

Check die omgevallen bomen! Een bizarre storm heeft een paar dagen eerder flinke delen van het bos platgeslagen.

Zillertal Wiesenalm-trail

Via houten constructies worden zompige of al te steile secties overbrugt.

Pumptrack-gevoel

Wie de Wiesenalm-trail wil rijden kan het best parkeren bij het dalstation van de Rosenalmbahn bij Zell am Ziller. Vanaf daar neem je dan de gondel naar de Wiesenalm, de alm die de trail z’n naam heeft gegeven. Of je fietst omhoog, dat kan natuurlijk ook. Dat is wat Sebastiaan en ik doen. Niet omdat we zulke bikkels zijn, maar omdat we twee e-mountainbikes bij de hand hebben. Als je wilt kun je geheel over asfalt omhoog; je volgt de weg richting Gerlosberg en als je vervolgens bij Erlach linksaf slaat, kom je vanzelf bij de ingang van de trail uit. Als je meer van de uitdagingen bent kun je ook offroad omhoog. Je moet dan al bij Gelosberg naar links, waarna je via boswegen en -paden ook de Wiesenalm kunt bereiken. Dat is wat wij doen.

Hoe dan ook, eenmaal boven is het natuurlijk tijd voor koffie met iets erbij. Het grote maar gezellige café-restaurant op de Wiesenalm heeft het allebei. Na de kaffee mit apfelstrudel rijden we nog een heel klein stukje omhoog naar de ingang van de trail en daarna is het voorlopig even klaar met klimmen. De eerste kilometer van de Wiesenalm-trail vertoont overduidelijk de signatuur van bouwer Velosolutions; ondanks dat de trail hier per saldo maar gematigd daalt, kan je dankzij de vele bulten door flink te pompen de snelheid toch flink laten oplopen en kan je – als je de skills en het lef hebt – regelmatig het luchtruim kiezen. Dit is het betere pumptrack-gevoel!

Gestapelde kuipbochten

Na de pumptracksectie steken we de asfaltweg weg naar Ried over en wordt de helling al snel veel steiler. Wat volgt is een klassieke biketrail-sectie met een eindeloze hoeveelheid op elkaar gestapelde kuipbochten. Uitdagend, maar niet té. Niet alleen is het pad behoorlijk breed, ook liggen de bochten er subliem in, met bovendien een tamelijk gladde ondergrond. Daardoor kom je de bochten probleemloos door en kan je je zelfs een stuutfoutje permitteren. Natuurlijk, her en der liggen keien en wortels, maar wie geen moeite heeft met de singletracks op de Utrechtse Heuvelrug komt ook hier prima naar beneden.

De derde en laatste sectie heeft een geheel ander karakter. Veel smaller en met meer stenen en wortels. Zeker als je al vermoeid ben van de kuipbochten in het middendeel, moet je nu je aandacht er goed bijhouden. Wij in ieder geval zeker, want het is inmiddels gaan regenen, wat met name de secties met stenen of wortels extra uitdagend maakt. Maar ook zonder regen is deze sectie van de Wiesenalm-trail toch wel andere koek dan de hierboven genoemde Utrechtse Heuvelrug.

Even boven het dalstation van de Rosenalmbahn poppen we het bos weer uit en na een stuk of twintig slalombochten over een weitje staan we nat maar gelukkig weer op de parkeerplaats. Wat doen we? Bikes schoonmaken op de afspuitplaats of nog een rondje? Nóg een rondje natuurlijk!

Zillertal Wiesenalm-trail

Het laatste deel van de Wiesenalm-trail is minder kunstmatig…

Zillertal Wiesenalm-trail

… en bestaat voornamelijk uit smalle, ongepolijste singletrack

Stoppen omdat het regent? Of toch nog een rondje? Nog een rondje!

Wiesenalm-trail: de moeite waard?

Moet je voor de Wiesenalm-trail helemaal naar het Zillertal rijden? Als je alléén deze trail gaat rijden is dat wellicht wat teveel van het goede. Aan de andere kant: je houdt het gerust een weekend lang op de Wiesenalm-trail uit, zeker als je gebruik maakt van de gondel. Je kunt dan lekker veel runs maken, waardoor je het parkoers alsmaar sneller en vloeiender kunt afwerken. Ik heb de trail drie keer achter elkaar gereden en merkte dat ik steeds makkelijker naar beneden ging. En dat voelt lekker. Bovendien: als je ‘klaar’ bent met de Wiesenalm-trail kun je verkassen naar Gerlos, aan de andere kant van de berg. Daar liggen op de Isskogel nog eens een stuk of vijf singletracks, allemaal met gondels bereikbaar.

Als je er geen hekel aan hebt zelf je hoogtemeters te veroveren, dan zijn er in het Zillertal nog veel meer mogelijkheden paadjes te rijden. De flowtrail bij Kaltenbach bijvoorbeeld. Met flow omlaag én omhoog. Op zoek naar meer uitdaging? Dan is de singletrack naar de oude douanepost op Hundskehljoch, op de grens met het Italiaanse Zuid-Tirol, zeker een tip. Of de Pfitscherjoch-trail bij het Schlegeis-stuwmeer. Na een uitdagende klim een espressootje doen in het Pfitscherjoch Haus aan de Italiaanse kant van de grens en dan weer terug. Lang verhaal kort: er zijn genoeg spannende trails te rijden in het Zillertal.

Van zo’n lekkere trail wordt Sebastiaan gelukkig, zélfs als het regent…

Informatie Wiesenalm-trail

Startlocatie

Parkeren kan bij het dalstation van de Rosenalmbahn bij Zell am Ziller. Je kunt de gondel omhoog nemen, maar zelf omhoog fietsen kan natuurlijk ook. Je neemt dan het best de weg richting Gerlosberg. Als je vervolgens bij Erlach linksaf slaat kom je vanzelf bij de ingang van de trail uit.

Trail

De Wiesenalm-trail is ruim vijf kilometer lang, met 740 hoogtemeters. De trail bestaan geheel uit singletrack, waarvan het grootste deel door het bos loopt. De officiële moeilijkheidsgraad is ‘mittelschwierig‘ (S2) en dat klopt wel. Je hoeft geen afgetrainde downhiller te zijn om lol te beleven op de Wiesenalm-trail. En je hoeft dus ook geen downhillbike te hebben. Een goede trailbike kan ook prima.

Beste tijd

Afhankelijk van het weer is de Wiesenalm-trail open van eind mei tot begin oktober.

Mountainbikeverhuur

Lijkt het je leuk de Wiesenalm-trail te rijden, maar je hebt geen geschikte mountainbike? Huren is dan een optie. Bij het dalstation van de Rosenalmbahn vind je een mountainbikeverhuurder.


Gereden mountainbikeroute(s)

Bij Velozine steken we een hoop tijd, geld en moeite in de productie van reisverhalen. We willen je inspireren er op uit te trekken en aanmoedigen dezelfde mooie mountainbikeavonturen te beleven als wij. De route(s) die we voor dit verhaal gereden hebben we op onze Komoot-pagina geplaatst.




Algemene informatie Zillertal

Algemeen

Met de auto is het vanuit Utrecht ongeveer 950 kilometer rijden naar Zillertal. Vanuit Amsterdam gaan rechtstreekse vluchten naar het nabij gelegen Innsbruck, met een spoorverbinding tot Mayrhofen. Of je legt het gehele traject per trein af. Supercomfortabel en nog goed voor het milieu ook! Kijk voor meer info over vakanties in het Zillertal op sommer.zillertal.at. Hier vind je alles voor je vakantie, van uitstapjes tot accommodaties.

Slapen

In het Zillertal liggen 31 gespecialiseerde bikehotels. Hier ben je niet alleen verzekerd van een extra stevig ontbijt, maar kunnen ze je ook helpen met je routeplanning. En uiteraard is er in deze hotels een veilige overdekte stalling voor je bike aanwezig. Ook helpen ze graag bij het huren van een (e)MTB. Vaak worden de huurbikes bij het hotel bezorgd en opgehaald!

(e)MTB-verhuur

In het gehele Zillertal worden volop mountainbikes en vooral e-mountainbikes verhuurd. Het zijn er teveel om hier op te sommen, maar via deze link krijg je een goed overzicht van de verhuurlocaties in het Zillertal.

Routes en trails

Het gehele gebied omvat volgens de VVV meer dan 1.300 kilometer aan mountainbike-routes voor bikers van alle niveaus, veelal met uitzicht op een of meer van de drieduizenders die het dal flankeren. En nu we toch met cijfers strooien: je kunt volgens diezelfde VVV in het dal bij meer dan 150 berghutten terecht voor je natje en je droogje! Info over klassieke mountainbikeroutes vind je hier, een overzicht van alle singletracks vind je hier.

Gidsen

Er zijn in het Zillertal meerdere bedrijven die mountainbiketochten met begeleiding aanbieden. Zo leer je op een leuke en veilige manier het gebied kennen en kom je op plekken die je zelf niet zo even weet te vinden. Je vindt in deze link een overzicht van de gidsbedrijven.

Zillertal Activcard

Met de Zillertal Activcard, te koop voor drie, zes, negen of twaalf dagen, reis je onder meer dagelijks een keer gratis met de kabelbaan. Er zijn tien liften die de kaart accepteren, waaronder zeven die bikes meenemen. Daarnaast maak je met de Zillertal Activecard vrij gebruik van het openbaar vervoer, heb je gratis toegang tot de zwembaden en ontvang je leuke kortingen op verschillende sportieve en culturele uitjes. Hebben beide ouders een Zillertal Activcard, dan gaan kinderen gratis mee! Klik voor alle info op zillertal.at.

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments