NKSS2015: Velozine goes embedded!

NKSS 2015 logo

Komend weekend is Bergeijk het decor voor het Nederlands Kampioenschap Singlespeed (NKSS) mountainbiken. Het evenement, met jaarlijks een andere locatie en organisator, is een vreemde eend in de bijt binnen de fietssport. Is het een wedstrijd, of toch niet? Is het überhaupt een sportevenement, of een verkapt gastronomie-evenement? Je moet het eigenlijk ervaren om het te begrijpen.

Omdat de singlespeed-scene klein en ondergronds is, heeft u misschien de inschijfperiode gemist. Misschien heeft u zelfs geen singlespeed. Of misschien kende u het begrip singlespeed* nog helemaal niet! Hoe dan ook, de kans dat u er komend weekend niet bij bent, is vele malen groter dan de kans dat u er wel bij bent. Dan mist u dus die ervaring. Velozine zal u echter een indruk geven die daar zo dicht mogelijk bij komt. En om dat mogelijk te maken, presenteren wij trots een bijzondere en voor ons nieuwe vorm van samenwerking:

Velozine goes embedded

20110704-01101

Onze reporter Lars Vogelenzang zal het gehele weekend als embedded journalist verslaan. Hij gaat het evenement als totaalervaring zelf beleven en rapporteren vanaf het terrein. De organisatie van het NKSS heeft ons een “embedded persaccreditatie” verstrekt waarmee alle deuren opengaan. Onze reporter heeft tijdens het evenement -mits te allen tijde herkenbaar als pers- toestemming om op het evenemententerrein rond te lopen, te slapen, te praten met de deelnemers én te filmen. Beide partijen hopen op een vruchtbare samenwerking.

Om vast een beetje een beeld te geven van wat u en wij kunnen verwachten, leest u hieronder een interview met de organisator voor 2015 Pieter d’Haens.

VZ: Bergeijk, moeders haalt uw kinderen binnen?

P d’H: Geen commentaar

NKSS-2015-back-to-basics_1

VZ: Het thema is dit jaar: “Back to basics”: Care to eleborate?

P d’H: Back to basics slaat op meerdere zaken, maar het komt er vooral op neer dat er weinig voor nodig is om je goed te vermaken. De basics zijn lekker fietsen, kamperen in een mooie omgeving, goed eten en drinken… en vooral ook goed gezelschap. Niet heel ingewikkeld, maar singlespeed mountainbiken is sowieso nogal basic natuurlijk.

VZ: 75 mens aan de start, klopt dat? Hoe verklaren jullie dit succes?

P d’H: Het zijn er eigenlijk een paar meer, afhankelijk van het zaterdagavondprogramma zal het deelnemersveld misschien nog wat uitgedund worden.
Wat betreft de grote interesse, ik denk dat er vorig jaar een geweldige editie is neergezet door onze Limburgse vrienden “the rolling Gnomes”, die is bij de meeste mensen nog wel even blijven hangen… aan het promotiemateriaal van ons grafisch team kan het in ieder geval niet hebben gelegen.

VZ: Jullie FB site is in het Engels: Is het dermate internationaal geworden?

P d’H: Er zijn traditioneel altijd wel een paar internationale bezoekers op het NKSS, dit jaar was het al vroeg duidelijk dat het er een paar meer zouden zijn. Om iedereen op de hoogte te houden, is de site in het Engels. Het is een open NK en we houden het graag voor iedereen laagdrempelig… ook voor het communicatie en social media team dat onze Facebook pagina beheerd

VZ: Vanwaar de kaas?

P d’H: Zonder kaas zou ik NK niet hebben mogen organiseren. Om de organisatie van 2015 in de wacht te slepen moest ik een aantal uitdagingen aangaan met 2 andere mededingers die streden voor dezelfde eer. Een van de uitdagingen bleek het eten van een geurend Limburgs kaasje te zijn; op dat moment kon ik de naast de kaas, de overwining al bijna ruiken. Ik ben een grote kaasliefhebber, tijdens deze editie zal er daarom een kaasproeverij zijn met traditionele Belgische kaas van een zeer goede bron, de bevriende brouwers van het Eindhovens van Moll waren zo enthousiast dat ze besloten ons van bijpassend bier te voorzien.

VZ: We vinden in het programma weinig informatie over de wedstrijd. Kunnen jullie daar wat van vertellen?

P d’H: De insteek van het NKSS is dat je voor het event komt, en niet om te racen. Dit is terug te zien in de inschrijvingen. Grofweg 80% heeft gekozen voor de weekend optie en blijft kamperen, vaak met aanhang en kinderen. Hoewel iedereen welkom is, wil ik mensen aantrekken die dat begrijpen. Er zal vast iemand als eerste over de finish komen, maar het blijft belangrijker dat iedereen een leuk weekend heeft gehad. Daarnaast plakken aan de organisatie van een wedstrijd een hoop risico’s en zijn er een hoop valkuilen waarvoor je moet indekken, ik houd me liever bezig met het opstellen van het bier en kaas assortiment.

NKSS2015-parcours_1

VZ: Hoe zwaar is het parcours dit jaar?

P d’H: We hebben ons best gedaan zoveel mogelijk actie en mooie singletracks in een rondje van 6 km te stoppen. Door de vele internationale inschrijvingen voelde ik de druk om een mooi parcours voor te schotelen. In de omgeving is genoeg singletrack te vinden maar zijn de hoogteverschillen minimaal. Een combinatie van mooie stukjes uit de vaste route, een paar zandduinen en wat hulp bij het aan elkaar linken van al dit leuks heeft hopelijk een NK waardig parcours opgeleverd.

VZ: Enkele jaren geleden werd de singlespeed-gemeenschap opgeschrikt door een roep om professionalisering van de sport. Wat is jullie visie hierop?

P d’H: Sport blijft een ruim begrip, laat ik zeggen dat ik het goed vind zoals het nu is, al heb ik iets gehoord over 12″ inch wielen in de nabije toekomst.

VZ: Embedded Journalism is een nouveauté in de singlespeed scene. Wat heeft jullie doen besluiten om hier aan mee te werken?

P d’H: Had ik het al over laagdrempeligheid gehad? Zelfs embedded journalists zijn welkom. Het leek me beter om maar gewoon mee te werken voordat er een verkeerd beeld wordt geschetst van onze atleten.

VZ: Over verkeerde beelden gesproken… Embedded journalism heeft sinds het Amerikaanse leger het gebruikt een wat twijfelachtige status: sommige mensen noemen het propagandistisch. Zijn jullie niet bang voor negatieve publiciteit?

P d’H: Haha, dat is het probleem voor degene die het NKSS 2016 mag organiseren, succes alvast!

NKSS2015 Merchandise

VZ: We zien jullie merchandise. Wat is jullie verdienmodel?

P d’H: Je doelt op de bierpullen? Vaak worden op singlespeed events de lekkerste biertjes voorgeschoteld, maar zijn er in velden of wegen geen fatsoenlijke bierglazen te vinden. Het leek me leuk om dat op deze manier op te lossen. De pullen zijn speciaal voor het evenement gemaakt door bevriende Singlespeeders uit Slovenië en worden zonder winstmarge verkocht.

 

Begrijpt u het al?
Wij duidelijk nog niet, zo blijkt uit het verschil in toon tussen de vragen en de antwoorden. Reden te meer om dit spannende project te starten en ons onder te dompelen in het evenement. Wij hopen u na het weekend een goed beeld te kunnen geven!

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: NKSS 2015

* Singlespeed: Een mountainbike zonder versnellingen. Of, om het op een andere manier te uit te leggen: SRAM zou het X1x1 noemen.

Posted in Events, Nieuws, Singlespeed and tagged , , , , .

Reacties

avatar