NTFU lanceert gedragscode voor gravelbikers: de Gravel Code

“Be Nice, say hi – Enjoy nature – Stay on track”

Nog niet zo heel lang geleden las je hier een oproep voor meer scherpte wanneer je een gravelroute van internet plukt en op pad gaat. Niet elk pad is namelijk toegankelijk voor bikers. Maar dat is niet altijd even duidelijk wanneer je zo’n file download. En met de sterke toename van het gravelbiken, zag óók de NTFU de noodzaak om in navolging van onze Evil E hier meer bewustwording voor te creëren, óók voor die gravelbikers die zonder gps rijden. Zij komen dan nu ook met de Gravel Code.

Gravelbiken is mateloos populair. Steeds meer bikers zoeken – letterlijk – hun weg op de gravelbike en maken dankbaar gebruik van talloze gravelroutes die als gps-file via diverse sociale platforms, websites en blogs via internet gemakkelijk beschikbaar zijn. Voor menig biker is de gravelbike een ideale manier om te exploreren; ongeacht de ondergrond nieuwe gebieden ontdekken en compleet ontsnappen aan de waan van de dag.

Grote druk op de natuur en daarmee toegankelijkheid

In Nederland is de natuur erg gefragmenteerd en het kan zomaar zijn dat het pad onder je wielen over de grond van diverse grondeigenaren gaat. Elke eigenaar kan bovendien daar zo zijn eigen toegangsregels voor gebruikers voor hebben. Het resultaat is dat op veel plekken lastige situaties ontstaat tussen verschillende groepen recreanten. Maar ook met de fauna. Het is nu eenmaal erg druk in de natuur. En dat alles maakt dat bikers – helaas – steeds vaker het onderspit delven ten aanzien van de toegang van gebieden. Specifieke paden en zelfs volledige gebieden worden steeds vaker compleet afgesloten voor de tweewieler.

De Gravel Code

De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) lanceert daarom nu de Gravel Code. Dit initiatief moet er toe bijdragen dat gravelbikers óók in de toekomst nog volop van gravelroutes en onverharde paden in algemene zin kunnen blijven genieten. Want uiteindelijk heeft elke biker daar toch echt zelf rechtstreeks invloed op.

De Gravel Code is een gedragscode en bestaande uit drie regels:

  1. Be nice, say hi – Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.
  2. Enjoy nature – Neem afval terug mee naar huis en maak geen lawaai; laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.
  3. Stay on track – Niet elk pad is een fietspad. Controleer je gedownloade route en check – voordat je een strook induikt – of er verbodsborden staan.

Signeren Gravel Code

Om de lancering van de Gravel Code kracht bij te zetten stonden de initiatiefnemers afgelopen weekend op het bekendste gravelpad van Nederland, het Let de Stigterpad. Honderden fietsers lieten hun handtekening achter op het gele bord dat speciaal voor dit doel naast de Utrechtse gravelstrook was gepland.

Signeer de Gravel Code en krijg legale gravelroutes cadeau

Sta jij ook achter de Gravel Code? Signeer deze dan vanaf vandaag op gravelcode.nl en draag uit dat jij een échte gravelaar bent. Laat zien hoe het ‘heurt’ en als dank krijg je een aantal 100% legale gravelroutes als download cadeau.

NTFU Gravel Code

Bron en meer info: www.gravelcode.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments