Oakley Kato bril: krankzinnige gesnavelde blikvanger

Ongezien demarreren is er niet meer bij…

Het lijkt weer een beetje te borrelen bij Oakley op het gebied van fietsbrillen. De afgelopen twee jaren was vooral de Sutro-familie in beeld: brillen die er – als je’t mij vraagt – uitzien als een Kever-voorruit-met-pootjes. Maar nu… nu is er de Kato! En daarmee toont Oakley weer waar ze vroeger briljant in waren: krankzinnig design gecombineerd met nieuwe technologie.

Oakley Kato

Komen de naam en/of de vorm je bekend voor? Dat kan. Ze verwijzen naar het gemaskerde karakter van Bruce Lee in de 1966 Green Hornet film.

De 2021 voorjaarscollectie van Oakley zit sowieso vol met designtechnisch interessante modellen. Twee maanden geleden zagen we al de Plazma bril verschijnen, met een agressief design dat refereert aan de New Racing Jacket. Toen was daar pasgeleden de Encoder, met een unieke bril – of eigenlijk – lens die ook als frame dienst doet. Maar nu is dan – na negen maanden van waarnemingen op het web én in het wild – eindelijk officieel de Kato bril geïntroduceerd.

Baanbrekend

Of je de bril nou prachtig of spuuglelijk vindt: het design en de techniek van deze bril zijn absoluut baanbrekend. Dat alleen al maakt de Kato naar mijn bescheiden mening tot een échte en geslaagde Oakley. De grootste blikvanger is natuurlijk de snavel, gevolgd door de naar voren gebogen bovenrand. Dit maakt de lens tot een serieus dubbelgekromd oppervlak, wat hem véél stijver maakt dan andere frameloze brillen. Het optisch correct maken en houden van de lens moet wel de grootste technische uitdaging zijn geweest. Normale lenzen worden gesneden uit min of meer bolvormig gegoten ‘pucks‘, maar de mal voor deze lens is wel even wat ingewikkelder…

“Modern groot”

Of die rare vormen – behalve stijfheid – enig praktisch nut hebben? Uh… zeg jij het maar, ik twijfel. Wél praktisch is het dat de lens ten opzichte van de pootjes te kantelen is in drie standen, en dat je er drie maten neusstukjes bij krijgt. Zo zou hij op elke gok moeten passen. En nu we het toch over passen hebben: de Oakley Kato is met 64 mm totale hoogte een ‘modern forse’ bril en met 149 mm breedte ook in die richting bepaald niet karig. De ‘fit’ zou ook wat groter moeten zijn dan veel andere modellen.

Er zijn goedkoperen manieren om op te vallen…

Al deze nieuwigheid komt wel tegen een prijs. € 270 om precies te zijn. En de lenzen zijn niet verwisselbaar. Dus wil je twee verschillende lenzen… dan ben je gelijk € 540 kwijt. Slik… Die extreme prijs, gekoppeld aan het wilde design, maakt dat we deze Oakley Kato bril waarschijnlijk niet extréém veel in het wild zullen tegenkomen. Maar áls je er een tegenkomt, dan is de herkenning instantaan…

Oakley Kato Prism Black

Oakley Kato Prizm Road

Oakley Kato Prizm Sapphire

Varianten: nu… en straks?

De Oakley Kato komt enkel met contrastverhogende Prizm lenzen. Je kan ‘m krijgen in de volgende varianten, allen geleverd met een bewaarbox en een zakje:

  • Prizm Road: 20% Lichtdoorlating, dieproze doorblik, rood gespiegeld;
  • Prizm Sapphire: 12%, grijsbruinig, lichtblauw gespiegeld;
  • Prizm Black: 11%, grijs, zilver gespiegeld.

Alle drie lensvarianten zijn wel tamelijk donker voor in het bos, voor mij persoonlijk zelfs té donker. Maar er komt hoogstwaarschijnlijk nog meer! Want, nog niet geïntroduceerde maar al wel gespot, zijn de volgende varianten:

  • Prizm Trail Torch 35%, dieproze, roze gespiegeld;
  • Prizm 24K: 11%, brons, goud gespiegeld;
  • Prizm Road Black 11%, dieproze, zilver gespiegeld;
  • Prizm Dark Golf, 22%, donkerroze.

En vind je de vorm mooi, maar de snavel net te heftig: Okaley komt binnenkort ook met de Kato X. Die heeft de lensvorm en de pootjes van de Kato, maar mist de snavel. Toch blijft hij nog steeds een stuk wilder dan de Encoder. Mogelijkheden voor brildragers verwachten we niet. Kleinere varianten zijn… welkom, wat mij betreft.

Meer info: www.oakley.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments