Pivot LES Fat: Fatbike op afslankkuur

De tijd dat elk merk een fatbike móest hebben was kort, en is inmiddels ruimschoots voorbij. De dikste banden zijn teruggepropt in hun niche (wat relatief goed ging dankzij de lage spanning…). Enkele merken in die niche zijn echter nog steeds vol overtuigd van de lol van de dikke banden, zij komen gewoon met nieuwe modellen. Zo ook het Amerikaanse Pivot. In aanloop naar de winter hebben zij hun LES Fat een update gegeven.

Het 26” wiel kreeg een levensverlenging door de fatbike. In de vorm van brede velgen met 4,0″ tot zelfs 5,0” banden. Niettemin lijkt ook hier langzaam een einde aan te komen en migreren fatbikes ook naar grotere wieldiameters. Zo komt de vernieuwde Pivot LES (als in; Pivotless, scharnierloos…) Fat nu standaard met 27,5” velgen met een breedte van 80 mm met en 3,8” brede banden. De reden voor deze keuze, aldus Pivot: “The shorter sidewall height of 27.5 Fat tires offers improved cornering feel, less weight and the benefits of improved roll-over and momentum carrying characteristics that come with larger diameter wheels.” Of te wel, letterlijk ‘Less Fat’…

De LES Fat is echter behoorlijk universeel. Dankzij de verstelbare “Swinger” patten kun je nagenoeg alle ‘overmaatse’ wiel/band combinaties kwijt in het frame. Zo levert Pivot de fiets optioneel ook met 27,5+ wielen, met 50 mm brede velgen en 3,0” banden. Je kan zelfs 29+ wielen monteren met een bandbreedte tot 2,8”, en ook die ‘kleine dikke’ 26×5,0″ wiel/bandcombinatie. Verder is er de keuze tussen een starre carbon voorvork of Manitou’s Mastadon geveerde voorvork. Er zijn vier complete fietsen beschikbaar. Twee met de 27,5×3,8” banden en twee met de 27,5×3,0” banden. In alle gevallen krijg je een Shimano XT afmontage (maar dankzij de Swingers kun je ook singlespeeden of Rohloffen!) De fietsen met  een starre voorvork kosten €4.799. Wil je de Manitou geveerde voorvork, dan betaal je €300 meer.

Pivot heeft (nog) geen groot dealernetwerk in Europa, maar sinds enige tijd wél een verkooporganisatie in Duitsland en enkele dealers in België. Daarnaast neemt Vos Sports Vision de distributie in Nederland voor hun rekening.

Eddie Masters gets LesFat: size is the only thing that really matters.

Bron: www.pivotcycles.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments