Ryde Edge MC1 – Licht en van eigen bodem!

Afgelopen EuroBike maakte we aangenaam kennis met een velg van Nederlandse bodem; de Ryde Edge MC1. Ryde, voorheen bekend onder de naam Rigida is al jaren een gevestigde naam op het gebied van velgen, maar dat betrof vooral het bulk low-end en midden segment, dat typisch via eerste montage de markt op kwam.

Met de nieuwe naam waait er ook een nieuwe, frisse wind bij de firma met de een fabriek en ontwikkelafdeling in Boxmeer en heeft men duidelijk een stap gezet om RYDE als aftermarket merk ook in het high-end segment neer te zetten.

De Edge MC1 is daarbij de eerste troef; een volledig in Nederland ontwikkelde en gefabriceerde aluminium velg die zich qua gewicht kan meten met de lichtsten op de markt! Op de EuroBike werd ons 285 gram voor een 26″ velg beloofd. De 27,5″ velg zou 300 gram gaan wegen en de grootste, 29″ velg, zou daar net 20 gram boven zitten.

Inmiddels liggen er 26″ en 29″ velgen op onze redactie om ze aan een grondige test te onderwerpen. Dat begint met een schuifmaat; de Edge MC1 velgen zijn uitwendig 24 mm breed en inwendig 21 mm breed. Daarna volgde de weegschaal, waar we aangenaam – en a-typisch voor de fietsindustrie – werden verrast! De 26″ velg bleef steken bij 267 gram en de 29″ velg bij slechts 302 gram! In beide gevallen betreft het velgen met 32 spaakgaten.

We gaan de velgen zelf opspaken om ook daarbij al een indruk te krijgen van de velgen, waarna we ze als wielsets in diverse omstandigheden aan de tand zullen voelen. Hierbij maken we gebruik van een setje Ringle Dirty Flea naven en de onlangs op de Bikmotion gepresenteerde Aivee naven uit Frankrijk. Beide navenset zullen we ook uitlichten in eigen reviews later dit jaar.

Let the wheelbuilding begin!

Wordt vervolgd…

JB

Geplaatst in Nieuws, Reviews.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Luc
Luc
11 jaren geleden

Ik kijk uit naar praktijktesten en aanbevolen prijzen.