Shimano vernieuwt Deore met 12, 11 en 10 speed opties

Nu 12-speed bij het midden en high-end segment ‘de standaard’ is, druppelt Shimano de daarbij behorende technieken door naar haar Deore groepset. Maar bij een upgrade in technologie én een kransje extra op de cassette blijft het niet.

De Japanse onderdelenfabrikant maakt van de Deore nu de breedste groepset ooit door óók 11- en 10-speed opties aan te bieden!

Deore 12 speed groepset op fiets

Twee jaar geleden was de introductie van nieuwste XTR-groepset het moment waarop Shimano het ‘langverwachte antwoord’ gaf op Sram’s Eagle groepsets met 12 versnellingen. Shimano hield het echter niet bij een 1×12 optie. Oók de voorderailleur bleef op XTR-niveau beschikbaar en aanvankelijk was er zelfs sprake van een 1×11 optie. Die laatste kwam echter te vervallen. Het jaar daarop, dus nu een jaar geleden, deed Shimano nóg iets opmerkelijks. Ze presenteerden niet alleen de verwachte nieuwe XT 12 speed groepset, maar óók de 12 speed SLX, die bij een standaard modelcyclus pas een jaar dáárna zou verschijnen.

Klaarblijkelijk hebben ze de smaak van ‘veel lanceren’ nu te pakken. Zo presenteren ze vandaag naast Flatmount-remklauwen voor XTR, XT en SLX groepsets, entry-level Microspline naven en wielen én een bredere XTR crank, ook een complete familie Deore-onderdelen, met méér opties dan ooit en dan wie ook! En daarmee is het de interessantste Deore-groepset ooit… Vooral de 12-speed optie zou wel eens een flinke boost kunnen geven aan het Deore-label.

Deore 1×12

Aan het hoofd van nieuwe Deore-familie staat de M6100 12-speed groepset. En waar je bij XTR, XT en SLX de keuze hebt uit 1×12 en 2×12, heb je bij de Deore slechts de keuze uit één variant: 1×12. Logischerwijs zien we hier veel kenmerken terug uit de duurdere groepsets.

DEORE M6100 12 speed

De nieuwe 12-speed Deore onderdelen zijn van de 11- en 10-speed versies te onderscheiden door het oil-slick logo.

Zo heeft de achterderailleur dezelfde layout, specifiek afgestemd op het voorderailleur-loos schakelen. Het parallelogram staat dus wat rechter, wat resulteert in een lagere schakelkracht en hogere stabiliteit. Daarnaast hebben de derailleurwieltjes nu ook 13-tanden, waardoor de ketting wat rustiger loopt.

Deore 12 speed achterderailleur

Deore 12-speed crankset Direct Mount

De 1x-specifieke crankset heeft nu óók een direct-mount kettingblad.

Schakelen doe je met shifters die je mét of zonder display kunt krijgen. Qua montage gaat Shimano in hun persbericht uiteraard prat op de I-Spec EV, die een mooie integratie met de remgreep geeft. Gelukkig kun je ook gewone klemband-opties krijgen zodat je óók andere remmen kunt combineren.

Deore 12 speed shifter opties

Bij deze 12-speed groepset heb je één cassette-optie: een 10-51t. Een compactere 10-45t, zoals bij SLX, XT en XTR, is er dus niet. De verbinding met de achternaaf is uiteraard van het Microspline-type. Omwille van de stijfheid van de grote kransen is óók deze cassette opgebouwd met een spider-constructie, die we voorheen alleen nog zagen bij de duurdere groepsets. Alle kransen zijn van staal; een lichtgewicht zal het dus niet zijn. De vertanding heeft ook het Hyperglide+ ontwerp, waardoor zowel het op- als afschakelen onder last een stuk soepeler én sneller zou verlopen.

10-51t 12 speed cassette Deore 2021

Qua remmen zijn er zowel 2- als 4-zuiger remklauwen. De remgrepen stammen overduidelijk af van de duurdere groepsets en hebben zelfs Servo Wave. Hierbij bewegen de remblokken in het eerste deel van de slag snel, om na het snelle aangrijpen vervolgens veel modulatie te geven.

Shimano Deore Servo Wave remgreep

2- en 4-zuiger remklauwen voor de Deore groepset

Tot slot is er bij deze 1x-specifieke groepset een universele hendel voor dropper zadelpennen. Die heeft de vorm en daarmee deels het gevoel van een shifter. Hij is er echter alleen in een I-Spec EV montage-versie. Die is dus alleen rechtstreeks te combineren met Shimano remmen, of je moet op zoek naar adapters om combinaties met andere remmen mogelijk te maken.

Dropper lever voor EV-Spec

Deore 11- en 10-speed

We kennen Shimano al jaren als dé partij die opties biedt. Met deze nieuwste Deore-groepset gaan ze daarin verder dan ooit. In alleen voorderailleurloze aandrijvingen geloven ze bij Shimano niet, dus zijn er ook voorderailleur-opties bij Deore. Wel lever je dan achteraan één of twee kransjes in. Een ramp? Nee, want het totale bereik blijft groots.

Deore M5100 1x10 groepset

Deore M5100 2x10 groepset

Deore M4100 1x10 groepset

Deore M4100 2x10 groepset

Oók bij deze 11- en 10-speed groepsets zijn er 1x opties. Bij de 11-speed M5100 groepset heb je dan de keuze uit een 30t en 32t kettingblad vooraan, gecombineerd met een 11-51t cassette. Kies je voor een setup mét voorderailleur dan heeft de bijbehorende crankset 36t en 26t kettingbladen. Deze kun je dan alleen combineren met een 11-42t cassette.

Vind je 10-speed voldoende, dan heb je eveneens de keuze uit 1x en 2x setups. Met één kettingblad vooraan heb je de keuze uit een 30t en 32t kettingblad,  gecombineerd met een 11-46t cassette. De 2x setup heeft 36t en 26t kettingbladen, in combinatie met een 11-42t cassette. Saillant detail; de 10- en 11-speed cassettes hebben geen Microspline passing, maar behouden de authentieke HG-passing.

M5100 crankset 11 speed Deore

De 11- en 10-speed groepset delen de 1x-specifieke crankset.

M4100 Crankset voor de 10 speed Deore

De crankarmen voor 2x-setups zijn bij de 11- en 10-speed groepsets óók identiek, maar de kettingbladen zijn uiteraard afgestemd op de breedte van de 11- danwel 10-speed kettingen.

10 en 11 speed cassettes

Van links naar rechts: 11-speed 11-51t, 11-speed 11-42t (voor de 2x-setup) en de 10-speed 11-46t cassette.

De achterderailleur stem je af op je keuze of je vooraan wél of niet wil schakelen. De 1x-specifieke achterderailleur voor de 11-speed groepset, wijkt nauwelijks af van de 12-speed variant. Dat terwijl de derailleurs die je gebruikt in combinatie met een voorderailleur nog sterk leunen op de vorige generatie Deore, al zijn ze qua vorm wel subtiel veranderd. Merk hierbij op dat de 10-speed versie géén ‘clutch’ heeft, zodat ‘ie tegen een scherpe prijs aangeboden kan worden.

Shimano Deore RD-M5100 achterderailleurs\

Links de 1x-specifieke 11-speed achterderailleur. Identiek aan de 12-speed versie, maar dan zonder oil-slick logo. Rechts de 11-speed achterderailleur die je combineert met een voorderailleur.

Qua shifters zijn er dezelfde opties als bij het topmodel van de Deore. Bij de remmen deelt de 11-speed M5100 groepset de remgreep én remklauwen met de 12-speed Deore groepset. Voor de 10-speed M4100 groepset is er een specifieke remgreep én zijn er specifieke 2- en 4-zuiger remklauwen.

Volledig overzicht

Shimano heeft voor een groot aantal componenten dus specifieke versies voor de 12-, 11- en 10-speed setups. Maar er zijn ook wat onderdelen die ‘slim’ toegepast kunnen worden bij elk van die groepen en geen specifieke variant vragen. We zagen hetzelde bij de GRX gravelgroepsets van het merk. Onderstaand overzicht geeft dat iets duidelijker weer.

Shimano Deore Overzicht 2021

Beschikbaarheid

Over prijzen heeft Shimano niets medegedeeld. Alle nieuwe Deore componenten zijn vanaf komende juni beschikbaar via de reguliere bikeshops.

Bron: bike.shimano.com

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Boris De Spider
Boris De Spider
2 jaren geleden

Al 2 gebroken deore M5100 dertailleurs in een maand… Eerste keer n stuk plastic tussen ketting en derailleur, tweede keer een kei…
Er moet toch een soort beschermjap of ei bestaan nee?