Stadsbos013: Stad, natuur én mountainbikers komen samen

Nederland is straks 24 kilometer MTB route rijker!

Op de website van Stadsbos013 staat: “Stadsbos013. Groter dan het Amsterdamse Bos en het Bois de Boulogne in Parijs. Een onontdekte schat in het zuidwesten van Tilburg waar stad en natuur samenkomen.” Daar mag binnenkort ook “en mountainbikers” aan toegevoegd worden. Nederland wordt namelijk in 2017 een mountainbikeroute rijker.

Het 1400 hectare grote gebied nabij Tilburg is volop in ontwikkeling. Het gebied huisvest nu al een golfbaan, sportvelden, talloze wandel- en fietspaden en speeltuinen. Met de aanleg van een mountainbikeroute van circa 24 kilometer komt daar dus een speeltuin voor fietsen met dikke banden bij! De route is een initiatief van enkele mountainbikers van onder andere de lokale mountainbikevereniging MTB Tilburg.

stadsbostilburg02

Gelegen ten zuidwesten van de Brabantse stad: 1400 hectare natuur. Daarmee is het Tilburg’s Stadsbos groter dan dat van Amsterdam én Parijs.

Inmiddels is de route samen met lokale bikers én Patrick Jansen uitgestippeld. Juist, dié Jansen die eerder al zijn handtekening in diverse natuurgebieden zette in de vorm van attractieve routes, waaronder die op de Utrechtse Heuvelrug en de nog in ontwikkeling zijnde nieuwe routes in Zuid-Limburg. Over de aard van de route is nog niets medegedeeld, maar het is Brabant: dus verwacht relatief vlak en zanderig. Jansen’s betrokkenheid impliceert in elk geval dat het een aantrekkelijke route zal worden waarbij de omgeving goed zal worden benut.

Momenteel worden mogelijk knelpunten met bestaande wandel-, fiets- en ruiterpaden bekeken. Dit gebeurt in overleg met onder meer maneges in de buurt en met de grondeigenaren en instanties als het Waterschap, Brabants Landschap en de Brabantse Waterleiding Maatschappij. Voor het deel van de route dat langs het spoor zal lopen, wacht de gemeente nog op toestemming van ProRail.

De route zal eind het eerste kwartaal, begin tweede kwartaal 2017 gereed moeten zijn. Voor de aanleg én het onderhoud worden vrijwilligers ingeschakeld en als het mogelijk is, wordt er een werkgelegenheidsproject van gemaakt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mocht je overigens zelf interesse hebben om de handen uit de mouwen te steken bij de aanleg en/of het onderhoud dan kun je contact opnemen met mountainbikevereniging MTB Tilburg.

Bron: www.stadsbos013.nl & Gemeente Tilburg

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Cesco Massimo Dolce
Cesco Massimo Dolce
7 jaren geleden

Leuke artikel! Er staat wel een pijnlijk foutje in. De MTB-route is niet een initiatief van MTB Tilburg, maar van een initiatiefgroep van enkele enthousiaste mountainbikers, o.a. van MTB Tilburg :) ;)
Zie ook onze FB https://m.facebook.com/MTBStadsbos013/?ref=bookmarks: