Stan’s NoTubes Flow EX3

4e generatie enduro, DH en…e-bike wielset (en velgen)

Stan Koziatek stond met zijn merk NoTubes aan de wieg van tubeless banden die met vloeibare latex afgedicht werden. Met de jaren is die technologie gemeengoed geworden. Zowat iedere banden- en velgenfabrikant produceert vooral tubeless(-ready) producten, geschikt voor iedere discipline binnen het mountainbiken. Voor het ruigste werk bood NoTubes ruime tijd de Flow velg aan. Die is inmiddels toe aan zijn vierde iteratie: de Flow EX3.

Deze nieuwste telg in de familie is ten tijde van schrijven reeds leverbaar én bewezen: Martin Maes won er zowel een manche van de Enduro World Series als de Wereldbeker DH in La Bresse mee!

De originele ZTR Flow was 23 mm breed (intern) en verkrijgbaar in de destijds gangbare diameter: 26″ en 27,5″. Met de komst van de opvolger, de Flow EX, kwam er een wielmaat bij (27,5″) en werd de binnenbreedte opgerekt tot 26 mm. Door de extra verstevigingen in het profiel waren de Flow EX nauwelijks stuk te krijgen (waarvan akte). Hierop volgde de Flow Mk3 – lichter en wéér breder (29 mm) met geheel andere, rondere doorsnede zónder extra verstevigingen. De clou hierbij was dat de Mk3 niet van 6061 maar 6069 aluminium geëxtrudeerd werd – material dat toch net weer 10-15% sterker is.

De nieuwe Flow EX3 is feitelijk een combinatie van het profiel van de Flow EX met het materiaal en de binnendiameter van de Flow Mk3. Bovendien is de EX3 voorzien van een robuustere finish. Stan’s claimt hiermee z’n sterkste en meest schokbestendige velg ooit te hebben gemaakt. De EX3 is dan ook bedoeld voor enduro-, downhill- en het zwaardere e-bikegebruik. Behalve dat de Flow EX3 tegen een (flinke) stoot moet kunnen, is de velg ook ontworpen om eventueel luchtverlies nadien alsnog te voorkomen. De interne versteviging en lage velgrand maken de velg stijver en daarmee beter bestand tegen verbuigen of indeuken. Het eindresultaat is een velg die slechts 40 g meer weegt dan de ‘smalle’ Flow EX (maar wel 100 g meer dan de Flow Mk3). Vooralsnog houdt Stan vast aan symmetrische velgen.

Stans NoTube’s levert complete Flow EX3 wielen met eigen naven in 27,5″ en 29″ diameters. De wielen draaien om Stan’s Neo OS naven. Het Durasync vrijloopmechanisme daarvan bevat 3 lagers en 6 pallen en heeft daarmee een vrijloop-slag van 10 graden. De Flow EX3 wielen zijn voorzien van Sapim spaken (D-Light 2,0/1,65 mm) en aluminium nippels. Complete wielsets zullen tussen 2018 en 2116 g wegen, afhankelijk van diameter en configuratie. Uiteraard zijn er allerlei inbouwmaten verkrijgbaar, waaronder Cannondale Lefty SL, Lefty Supermax, SRAM Predictive Steering, Boost 110 mm en 148 mm, 150 mm, en Super Boost Plus 157 mm. Geldende beperkingen: Stan raadt maximaal 2,8″ banden aan en een rijder van hooguit 113 kg. Complete wielsets krijgen een adviesprijs van €739,-.

Voor de zelfbouwers is de Flow EX3 velg uiteraard ook los verkrijgbaar in 27,5″ en 29″. Belangrijke getallen voor wie zelf aan de gang wil zijn de ERD – 564 mm (27,5″) of 602 mm (29″) – en de maximale spaakspanning: 1225 N. Losse velgen zijn enkel verkrijgbaar met 32 spaakgaten en hebben een adviesprijs van €135,-.

Meer info: NoTubes.com
Distributie: Sabma.com

Afbeeldingen: (c) NoTubes | Fraser Britton | Ben Bourguignion | Kenny Wehn

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments