Trek / Bontrager WaveCel: nieuwe helmtechnologie

’48x beter dan piepschuim’

Aan de fietshelm is in feite de afgelopen jaren weinig veranderd. Ja, we hebben nu MIPS en vergelijkbare systemen, optimale afstelmechanieken of een Koroyd-structuur bij sommigen, maar de basis is de afgelopen twee decennia simpel en onveranderd: EPS schuim dat de klap opvangt door te vervormen. Als het aan Trek ligt, is dat tijdperk nu ten einde. Zij introduceren WaveCel technologie.

Wat is WaveCel?

Dit zegt Trek er zelf over:

“WaveCel is een comprimeerbare celstructuur aan de binnenzijde van Bontrager WaveCel-helmen. Het materiaal is ontwikkeld door orthopedisch chirurg dr. Steve Madey en biomechanisch ingenieur dr. Michael Bottlang, twee experts die al 25 jaar samenwerken op het vlak van fractuurbehandeling, borst- en bekkenletsel en de voorkoming van hoofdletsel.”

In simpele taal uitgelegd: de binnenkant van de helm is niet langer alleen een schuimstructuur waarbij het EPS samengeperst wordt in het geval van een crash. Bij WaveCel is dit een geweven polymeerstructuur die als één groot draadmodel is verwerkt in de helm. Die draadstructuur kan in diverse richtingen meebewegen en daarbij energie opnemen. Pas in het laatste stadium verkreukelt die draadstructuur en kunnen lagen ten opzichte van elkaar verschuiven. Daarmee heeft de WaveCel-structuur dus drie achtereenvolgende stadia waarin energie tijdens een crash opgenomen wordt.

WaveCel biedt volgens Trek met name extra bescherming bij veelvoorkomende fietsongelukken waarbij je niet uitsluitend loodrecht met je helm ergens tegenaan valt. Loodrechte klappen opnemen is namelijk het enige dat EPS kan.

Waarom dan niet gewoonweg een MIPS binnenwerk?

Er wordt met geen woord over gerept, maar ongetwijfeld spelen de licentiekosten voor het opnemen van een MIPS binnenwerk mee in de overweging van Trek om met een eigen techniek te komen. Vanuit een functioneel oogpunt is WaveCel echter ook echt anders. Het kan in alle drie de dimensies meebewegen, waarbij MIPS slechts tot het opvangen van roterende bewegingen beperkt is.

Volgens Trek voorkomt deze techniek in 99 van de 100 gevallen een hersenschudding bij veelvoorkomende fietsongelukken. Ze claimen daarbij maar liefst 48x effectiever te zijn dan een helm van EPS-schuim. Trek hoopt hiermee in ieder geval een flinke klap (ha…ha…) te maken in het veiliger maken van fietsen.

De WaveCel technologie komt in eerste instantie in de volgende helmen:

  • XXX WaveCel Racehelm – €249,99
  • Blaze WaveCel Mountainbikehelm – €249,99
  • Specter WaveCel Racehelm-  €149,99
  • Charge WaveCel speedpedelec helm – €149,99

 

De Blaze mountainbikehelm komt in een variëteit aan kleuren: Roarange…

Miami blue

Slate / grijs

Matzwart

of speciaal voor Trek-fanboys: een Limited Edition in de kleur Purple Haze

Liever een witte helm? Dan zul je uit moeten wijken naar bijvoorbeeld deze Specter, al is dit geen mountainbikespecifieke helm.

De helmen hebben een BOA-systeem voor de afstelling van de helm, het sluitsysteem van de riem is magnetisch en de helm wordt standaard geleverd met de Blendr houder voor je GoPro of Bontrager verlichting. Als klap op de vuurpijl: als je binnen één jaar crasht waarbij je helm beschadigt, levert Trek gratis een nieuwe!

Wij gaan binnenkort met de Blaze op pad, een review daarvan – al of niet met crashimpact – kun je over een tijdje hier op de site lezen.

Meer weten?
https://wavecel.trekbikes.com/

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments