UCI schrapt 4-Cross wedstrijden uit de World Cup!

De mountainbike sport heeft moeite om zich aan een breder publiek te tonen. Cross country rondes kunnen nauwelijks goed genoeg in beeld gebracht worden en de wedstrijden zijn vaak te lang om het publiek via de televisie te boeien – zegt men – en daardoor blijft de drempel te groot voor sponsoren en ook het brede publiek om de sport te volgen.

Spektakelnummers zoals downhill en 4-cross zijn echter precies het tegenovergestelde: kort, vol spanning en zelfs met een beperkt aantal camera’s goed in beeld te brengen. De online uitzendingen van Freecaster werden in de laatste jaren dan ook steeds beter bekeken. De stijgende kosten zouden er vorig jaar aanvankelijk toe leiden dat er weinig ‘free’ van Freecaster over bleef, maar de al maar groter wordende groep kijkers zorgde er uiteindelijk voor dat sponsoren wel degelijk over de brug kwamen en de live-streams van de Wereld Bekers gewoon vrij beschikbaar bleven.

Groot is daarom nu onze verbazing dat de UCI het besluit heeft genomen om in 2012 de World Cup 4-Cross in zijn geheel te schrappen!!

De UCI schrift zelf op haar website:

Press release: Four-cross at the 2012 UCI Mountain bike World Championships

Following the publication of the 2012 Mountain Bike calendar, the UCI confirms that Four-cross events will form part of the programme of the 2012 UCI Mountain Bike and Trials World Championships to be held in Leogang, Austria.

However, due to the high costs of constructing tracks and their impact on the environment, the UCI has decided to withdraw this speciality from the programme of events at UCI Mountain Bike World Cups from next season.

De aangegeven redenen lijken weinig met de realiteit van doen te hebben en voeden eerder speculaties…

Hoge kosten? Natuurlijk, maar het succes van de voorbije jaren toont reeds aan dat sponsoren steeds meer interesse krijgen in met name de twee downhill en 4-Cross.

Maar hoge kosten voor het bouwen van parcoursen en hun impact op de natuur? Er liggen al ruimschoots voldoende 4-Cross parcoursen over de gehele wereld die een volledige World Cup kalender kunnen huisvesten. Dus wat de impact op de natuur  betreft is dat kwaad reeds geschied… Sorry, maar dat lijkt een weinig steekhoudend argument…

Nog niet zo lang geleden kwam de UCI al met het omstreden ‘frame sticker programma’, dat de sport voor óns, de consument, zou moeten verbeteren.  Zijn ze in Lausanne met deze nieuwe zet nu helemaal van het pad om de fietssport op een hoger en vooral breder niveau te brengen….?!

Bron: www.icu.ch

Geplaatst in Nieuws.
guest
13 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Tjeerd
Tjeerd
9 jaren geleden

Zijn ze helemaal van de pot gepleurd? Totaal onbegrijpelijk.

Mark
Editor
Mark
9 jaren geleden

Gaat Anneke de geschiedenisboeken in als laatste 4X Kampioene?
Het is nogal wat!

JeroenK
JeroenK
9 jaren geleden

Vervang in je hoofd Rik voor Pat McQuaid: http://www.youtube-nocookie.com/watch?v=Shk8HawnCTs

Coen
Admin
Coen
9 jaren geleden

Dus wel een WK, maar geen fatsoenlijke wedstrijden in aanloop daar naartoe?!
Waar moet ik nu nog toffe foto’s gaan maken, zonder over een glibberig pad, langs mensen wurmend een veel te steile DH af te lopen…?

Sven
Sven
9 jaren geleden

Kan maar een ding zeggen…

Gekke Franzosen. Manmanman…

Matthijs
Matthijs
9 jaren geleden

Bedoel je Zwitsers? De UCI is wel vrij internationaal hoor, verder.

Anyhow, dit is bad news voor mountainbiking! Bizar hoe de UCI contraproductief beleid blijft maken… Zie ook het van de kalender schrappen van supersuccesvolle evenementen als Houffa dit jaar en Offenburg komend jaar. Voor je het weet slaan se Mont Saint Anne ook over, kieper alle traditie maar overboord… Ik kan hier met mijn hoofd niet bij.

Lars
Lars
9 jaren geleden

What’s next? Maar helemaal stoppen met alle mountainbike disciplines? Helaas gaat het bij de UCI alleen om het verdienen van geld en niet om het promoten van een sport. Ongelofelijk hoe één organisatie stelselmatig “onze” sport kapot weet te maken alleen omdat ze er zelf onvoldoende aan verdienen…

Eric
Admin
Eric
9 jaren geleden

Ik ben benieuwd wat hier nog meer achter zit, maar denk dat de UCI eigenlijk de KNWU uitvergroot is. Er lopen een paar mensen met heel veel passie voor het MTB’en rond, maar het is voornamelijk een organisatie voor en door wielrenners. Het merendeel kan domweg de wereld niet door de ogen van een mountainbiker zien. Hoewel het mij als een grove schande klinkt lees je op US fora toch wel andere geluiden (o.a. “Eindelijk!”). De meningen over 4X evenementen daar zijn best verdeeld, te meer omdat de motivaties van de UCI daar misschien wel toepasbaar zijn. Darentegen: hoe veel… Lees meer »

Lars TB
Lars TB
9 jaren geleden

Toch een alternatieve bond op gaan zetten… Hoop organisatoren heb je zo mee (Houffa, Offenburg…).

JeroenK
JeroenK
9 jaren geleden
Reply to  Lars TB

Je bedoelt de Fourcross Alliance? De 4X world series is al in de maak.

Eric
Admin
Eric
9 jaren geleden

Daar zeg je wat. Denk dat je de renners ook mee moet hebben voor zoiets, maar ook de erkenning van IOC en overheden, wil het allemaal functioneren. Zou wel heel mooi zijn. Om maar terug te grijpen naar Nederland als schaalmodel voor wereld en al haar problemen: iedere keer als de KNWU iets flikt waar teams, renners en organisatoren het echt niet mee eens zijn wordt er geroepen iets anders op te richten. Maar wat is er van bijv. de MOG nog over? De (internationale) wielerbonden moeten het MTB’en helemaal los laten voor iemand anders z’n hand op steekt en… Lees meer »

Roel Vos
Roel Vos
9 jaren geleden

Blijkt maar weer eens hoever de ”hoge heren” van de sport af staan. Die mannen zitten er alleen voor zichzelf en een vette onkostenvergoeding die wij betalen! Schandalig.