Aangetrokken: Ion Traze AMP Long baggy shorts

Het gaat wél om de lengte…

Wat hebben zee en bergen met elkaar gemeen? Nou, gezonde, geioniseerde lucht! Ten minste, dat schijnt. Wellicht is dát de reden dat het in 2004 gestarte Ion na surfgear in 2012 óók mountainbikegear ging maken. En dat “Ocean blue” hun huiskleur is.

Wij konden hun Traze AMP Long shorts testen!

Long shorts: vergeef ons de woordspeling. Maar Long staat er met reden: Ion levert deze broek — naast een regular versie — óók in een versie met 4 cm langere pijpen. Dat was voor mij met mijn stokfiguur-lichaam dé reden om deze baggy bij Ion aan te vragen voor een test. Met mijn smalle en lange bouw is een goed passende broek vinden namelijk váák een extreme uitdaging.


Maatvoering: Stokfiguren verheugt u!

Traze is Ion’s ‘trail’-lijn. De broek heeft, volgens Ion, een ‘regular fit’, maar dan in dit geval met langere pijpen. De broek valt in maat S (!) ook inderdaad voor mijn doen lekker lang. Nu is maatvoering soms wat lastig om uit te drukken in cijfers, dus tijd voor wat vergelijkingsmateriaal.

Als ik hem bijvoorbeeld vergelijk met mijn Endura MTR in maat M dan reiken de pijpen van de Ion in maat S zelfs zo’n 3 cm verder richting de knie! Waarbij ik wel moet optekenen dat de wérkelijke heupmaat de Ion in maat S — platgelegd, dicht, niet-opgespannen — slechts één cm smaller is dan die van de Endura in maat M. En dat de pijpen van de Ion — ook platgelegd — 2 cm breder uitvallen. De pasvorm van de reguliere Traze is in beginsel dus iets wijder/korter dan die van de Endura, maar de Long versie compenseert dat ruimschoots.

De Vaude shorts in mijn kast komen qua lengte/breedte niet eens in de búúrt van de Ion. Mijn enige broek die de Ion wat dat betreft nog iets overtreft, is een oude POC Dit is echter een specifieke DH broek, gemaakt van een dikke, valbestendige stof.

Uiteraard trekt de broek wel wat op tijdens het fietsen… Toch maakt Ion de ‘Long’ belofte waar, wat mij betreft.

De heupmaat is over een groot bereik verstelbaar met brede en netjes afgewerkte klittenbanden, zodat hij altijd op de juiste hoogte blijft hangen.

Wat verder opvalt

De stof is lekker zacht en echt opvallend stretchy. De platte naden zitten bovendien nergens in de weg. Nergens zitten scherpe randjes van klittenband of ritsjes op de huid. Daarbij zijn de banden waarmee je de broek op spanning trekt breed en knellen dus niet af. Zéér comfortabel allemaal!

De broek voelt ook lekker licht en luchtig. Alle donkergrijze stof op de achterkant en op de heupen is dun en geperforeerd. Bovenin de pijpen zitten zelfs ook nog wat kleine ventilatiegaatjes.

Die gaatjes vertonen tot op heden ook geen slijtage. De kleuren zijn na een paar keer wassen ook nog steeds goed, en de naden zijn allemaal nog oké. Het geheel maakt dus een zeer degelijke indruk. De hoeveelheid ritten die we met de shorts tot nu toe hebben gereden maken deze review echter geenszins tot een duurtest. Over de langere termijn doen we dus nog géén uitspraken. Datzelfde geldt ook voor de anti-bacteriële behandeling die de broek heeft ondergaan bij productie.

Tja, hoe noem je dít nu weer… Klittergulp? Hij kan soms wat ongelijk komen te zitten als je de stof niet goed vastpakt met twee handen, maar verder werkt het prima. Achter de opening loopt de stretchstof door.

De Traze AMP heeft twee grote broekzakken met prima bedienbare ritsen. Een klein zakje onderaan de linker pijp, specifiek voor een liftpas ontbreekt. Maar goed, deze broek is gemaakt voor ‘trailgebruik’, oftewel ritten waar je voornamelijk ook zelf omhoog fietst. In de rechter broekzak — helaas niet afgebeeld — zit overigens een rechthoekig, spatwaterdicht en met een flap afgesloten vak van neopreen. Speciaal bedoeld voor je telefoon. De binnenmaten van dat vak zijn 8,5 x 15 cm.

Kleuren en kosten

De Ion Traze AMP Long is leverbaar in zwart, lichtblauw, oranje en root brown. Ongeacht de kleur kost ‘ie €99,95. De Traze AMP heeft inmiddels wel een kleine cosmetische update gehad… en de mooie Ocean Blue kleur is voor 2020 helaas uit de catalogus verdwenen. Met een beetje mazzel kun je hem echter nog ergens scoren: Het artikelnummer is 47902-5788-blue. Voor 2021 wordt deze vervangen door een lichtere blauwe versie, genaamd ‘Inside Blue’.

Long live long!

Fietskleding in lengtematen. Hulde aan Ion, wat mij betreft. Behalve deze Traze AMP voor ‘trailrijders’ biedt Ion voor de enduristen ook de Scrub AMP in een Long variant aan. Die heeft een loose fit, is gemaakt van een wat steviger materiaal, leverbaar in zwart en kost €129,95. Daarnaast is er een Long versie van hun binnenbroek-zonder-bretels voor €59,95.

Fietskleding in lengtematen, dat zouden meer fabrikanten moeten doen! Ik raad Ion echter aan om de concurrentie vóór te blijven, hun ‘Long’-gamma uit te breiden en die lijn sterker te promoten… Aan mij hebben ze er dan zéker een fan en klant bij.

Meer informatie: www.ion-products.com

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Petra Nijman

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments