CloseTheGap HideMyBell Insider

Iets té goed verstopt…

Geef toe, het is gewoon ijdelheid. Je wéét dat een bel verplicht is op je fiets en je ervaart regelmatig dat mensen -terecht- je “Koop een bel!” toeroepen als je ze passeert. Ook al riep je nog zó netjes “Hoi!”.

Toch heb je géén bel, omdat “dat er gewoon niet uitziet”. Dat excuus wordt nu echter misschien van tafel geveegd…

Geloof me, ik ben nét zo. Op de racefiets rijd ik sinds kort echter met de HideMyBell: Een GPS houder met geïntegreerde, verstopte bel. Die bevalt uitstekend! Hij lijkt soms wat meer te trillen dan een Garmin Out Front mount, maar de GPS zit goed vast en de bel werkt perfect. Mensen reageren gewoon sneller en vooral vriendelijker. En dat is fijn. “Verbeter de wereld, begin bij je bel”, of zoiets. Voor de mountainbike is hij minder geschikt: de GPS zit dan kwetsbaar vóór het stuur. Terwijl een bel juist ook in de drukke Nederlandse bossen van pas kan komen.

Daarom ligt sinds eind november de HideMyBell Insider in de winkels, speciaal voor de mountainbike. CloseTheGap, de nieuwe naam van het bedrijf achter deze bel (dat dus voorheen HideMyBell heette), stuurde ons vast een exemplaar om mee te testbellen.

Alle merken fietscomputers met een ‘kwartslagmontage’ kunnen er op en je krijgt adapterplaatjes voor al die merken gewoon meegeleverd. Hij is gemaakt van de kunststof POM en past op sturen met een diameter van 31.8 en 35 mm. De klemband om het stuur is opvallend smal. De Insider voelt daarom bij montage wat slap aan, zeker als je bij een 31,8 mm stuur de meegeleverde rubber inlegstrip gebruikt. Eenmaal onderweg verdwijnt dat idee gelukkig: het ding is stijf zat en rammelt niet. De GPS zit goed vast. De bel zit overigens links omdat de klem links zit, en er zo rechts ruimte is voor een Shimano Di2-display.

Op de wegversie kun je de ‘klepel’ rustig voorspannen en loslaten om te bellen, maar dat is op de Insider niet genoeg: hij raakt dan de bel helemaal niet. Een korte, vinnige spanbeweging en dan in één keer loslaten is vereist. Dat kan op vier manieren… die alle vier echter een hun eigen nadelen hebben.

 1. Links: duim afsteunen op of naast de stuurpen, middelvinger afsteunen tegen de stuurpen en dan met je wijsvinger met een snelle beweging de klepel spannen en loslaten. Dit ook met lange handschoenen goed. Dat wil zeggen: op een vlak en recht pad. Op een hobbelige of bochtige trail is dit nagenoeg onmogelijk. Ook moet je erg ver je arm indraaien, tot je onderarm ongeveer parallel staat met de bovenbuis
 2. Links: Zonder afsteunen het middelste kootje van je wijsvinger precies langs de klepel petsen. Maar omdat je maar één hand aan het stuur hebt en de stuurpen heen en weer helemaal beweegt, is het zeer moeilijk om hem goed te raken. Blind lukt het helemaal niet, je moet de bel dus in het oog houden. Lange handschoenen verkleinen de kans op succes en kunnen achter de klepel blijven hangen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je je GPS eraf tikt: die zit, zoals gezegd, prima vast.
 3. Rechts: hand afsteunen tegen rechts tegen de stuurpen en met de duim bellen. Ook dit doe je je alleen op een recht pad. Het is lastiger dan optie 1, met lange handschoenen lukte het mij sowieso niet.
 4. Rechts: handpalm omhoog, hand afsteunen op de stuurpen en met de wijsvinger bellen. Ook dit doe je je alleen op een recht pds. Het is lastiger dan optie 1, met lange handschoenen lukte het mij sowieso niet.

Een extra probleem ontstaat bij modder en nattigheid: De bel blijkt daar erg gevoelig voor. Hij klinkt dan snel doffer of helemaal niet meer. Soms helpt het om de bel tijdens het rijden een beetje rond te draaien. Zo niet, dan moet je de bel losschroeven en schoonmaken. Tot slot geeft CloseTheGap aan dat de winterse lage temperatuur het kunststof stijver maakt, wat de werking van de bel kan verslechteren. Bij 0° C was dit echter nog niet merkbaar.

De vier manieren van bedienen. De volgorde van de foto’s is gelijk aan de volgorde van de tekst

De Insider is gemaakt om op zoveel mogelijk stuurpennen te passen, maar werkt het beste met stuurpennen van 80 mm of langer. Zelfs een grote Edge 1030 steekt dan noch aan de voorkant, noch aan de achterkant voorbij de stuurpen. Mooi beschermd zo, en geen ruzie met je stuurnummer. Op mijn 70 mm stuurpen steekt de 1030 aan de achterzijde wat uit. Ook steunt hij aan de achterkant niet zoals bedoeld af op de stuurpen (er zitten daar zelfs centreringsnokjes), maar op de topcap. Je moet er bij een korte stuurpen sowieso rekening mee moet houden dat je, als je gaat staan of een gekke manoeuvre maakt, met de knie tegen de bel aan kan komen. Voor stuurpennen korter dan 70 mm is de Insider af te raden: de klepel van de bel steekt dan aan de achterkant voorbij de stuurpen.

Met de GPS erop zit de bel vanuit de rijder gezien aardig goed verstopt… zéker onder de grote Edge 1030

Zónder GPS zie je dat de bel wellicht zijdelings nog wat dichter op de stuurpen had gekund.

Kijk je vanaf de zijkant, dan zie je dat de GPS ver boven de stuurpen zweeft: iets wat je vaker bij dit soort houders ziet. Met wat verstelmogelijkheden zou de houder beter kunnen aansluiten op de stuurpen, maar zo’n verstelling is natuurlijk moeilijk te combineren met de bel. Wel denk ik dat de Insider iets lager gebouwd had kúnnen worden.

Op de Insider zweeft de GPS wat verder boven de stuurpen…

…dan op de minimalistische, maar in Nederland prima werkende, Garmin kwartslaghouder.

De orginele HideMyBell heeft een mogelijkheid om er een camera- of lichtbevestiging aan vast te schroeven. Vanwege de andere bouwvorm heeft de Insider dat niet. Indien de klemband gedeeld zou zijn, zoals bij het origineel, dan zou dat echter misschien in het scharnierende gedeelte geïntegreerd kunnen worden. Iets voor in de toekomst?

Conclusie: Geen aanrader voor gebruik op de trails.

De originele HideMybell bleek een schot in de roos: een slimme, mooi geïntegreerde oplossing die veel mensen aanspreekt. De Insider stelt helaas teleur. De positie en bediening van de klepel maken dat je hem alleen op gladdere en rechte stukken goed kunt gebruiken. Zolang het grotendeels droog is. In alle andere gevallen moet je alsnog roepen.

Zo mooi slank en geïntegreerd als de wegversie is hij ook niet: De GPS zweeft ver boven de stuurpen en de bel steekt aan de zijkant wel een stukje uit.

Ons exemplaar is overigens een voorseriemodel, maar wel uit de definitieve productiemal. Op wat afrondingen en een logo’tje na is dit dus hoe hij straks in de winkel ligt. Al met al klinkt een €5 belletje onder duimbereik in combinatie met een GPS-houder naar keuze als een beter idee. Dan de ijdelheid maar even aan de kant…

Prijzen, specificaties, meer informatie

 • HideMyBell Insider, 50 gr (fabrieksopgave), passend op 31,8 en 35,0 mm sturen, inclusief adapters voor Garmin, Wahoo, Mio, Lezyne, Bryton en Polar computers: €36,95
 • Te koop bij de vakhandel of direct op CloseTheGap

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Jeroen van den Brand, Eric Wictor

Posted in Reviews and tagged , , , , .
 • Jur

  Het waarom je een bel zou willen verbergen is mij nog steeds niet duidelijk.

  • Nou, gewoon uit ijdelheid, Jur. Zoals de kop van het artikel al aangeeft.:-)