Duurtest: Giro Jacket flat pedal schoenen

Uitgetrapt en afgelopen

Na jaren gebruik te hebben gemaakt van klikpedalen en -schoenen, stapte ik begin vorig jaar over op flat pedals en bijbehorende schoenen. Terugkerende knieklachten waren de directe aanleiding om deze overstap te maken. In de maanden daarvoor reed ik met clipless schoenen op flat pedals. Een combinatie die verre van optimaal was: de grip van dat soort schoenen op flat pedals is namelijk slecht. Het effect was echter wel dat ik geen knieklachten meer had. Wat restte was de overstap naar flat pedal schoenen. Gezien mijn positieve ervaringen met Giro’s Terraduro clipless schoenen, koos ik Jacket’s van datzelfde merk.

Qua maatvoering in lengte en breedte zijn ze vergelijkbaar met de Terraduro’s. Qua pasvorm was het dan ook meteen scoren; de schoen zit mij als gegoten. De voet wordt goed omsloten zonder dat er ergens iets knelt. Het zijn net pantoffels, echt comfortabele schoenen. Dit comfort uitte zich in het feit dat ik ze liever niet meer uittrok… en dat deed ik dan ook minimaal afgelopen seizoen. Dat heeft zijn tol geëist want nu 4000 km verder is het oranje verkleurd, ziet de buitenkant er doorleeft uit en is de zool versleten.

 

Ondanks de ‘sneaker look’ bieden de schoenen voldoende bescherming.

 

De veters zijn prettig te strikken en blijven goed op spanning. Je strikt ze aan de binnenkant van de tong en de lussen stop je daarna weg ín de schoenen. Door de lengte van de veters blijven ze ook goed in de schoenen zitten. Ondanks de ‘sneaker look’ bieden de schoenen voldoende bescherming. De neus is intern extra verstevigd en kan dus tegen geweld waar een sneaker het nakijken heeft. De waterafstotendheid is verrassend goed, vocht hoopt zich eerst op in de buitenlaag van de schoenen. Pas als die verzadigd is worden je voeten nat. Daarvoor heb je wel enkele uren in de regen fietsen voor nodig, of het moedwillig doorwaden van wat slootkanten. De keerzijde is dat het drogen een eeuwigheid duurt. Bijkomend nadeel daarvan is de geur die dit met zich meebrengt…

De Jacket’s zijn voorzien van een Vibram zool. Dat materiaal staat er om bekend een uitstekende grip te bieden. De hoeveelheid grip die een zool heeft is zeer bepalend voor het succes van een dergelijke schoen op de mountainbike. Ik gebruikte de Giro’s op Exustar pedalen: de grip van de zool op het pedaal is goed. Zó goed zelfs, dat ik hier erg aan moest wennen. Even mijn schoenen verzetten om de juiste positie op het pedaal te vinden was er niet bij. In de maanden daarna werd het gelukkig een reflex om de schoenen gelijk goed op de pedalen te plaatsen.

De stijfheid van de zool is ruimschoots voldoende; de trapenergie wordt goed overgebracht. Een vergelijk met een stijve carbon zool zoals te vinden onder XC schoenen is – uiteraard – niet passend. Flat pedal schoenen zijn voor een ander soort gebruik bedoeld. Je PR tijden verbeteren op Strava raad ik dan ook aan met genoemde stijvere XC schoenen. Het kán met flat pedal schoenen, maar ik merk bij flink doortrappen en ook bij ritten langer dan 2,5 uur dat ik snel genegen ben om op pad te gaan met schoenen met een stijvere zool.

Lopen met de schoenen gaat onder droge omstandigheden erg goed. Op stenen, in gras op een bladerdek; de schoenen houden goed contact met de ondergrond. Zodra het vochtiger worden is het zaak om je voeten vooral bewuster neer te zetten. Hierdoor heb je meer druk op je voeten staan en dat is nodig omdat je snel grip verliest. Wordt het écht nat of modderig, probeer dan vooral fietsend boven te komen (…) want het alternatief is kruipen. Kom je niet fietsend boven en wil je onder natte omstandigheden nog goed kunnen lopen dan is een paar schoenen met spikes beter op hun plek.

Doorleefd, maar niet opgegeven

De schoenen zijn nu een jaar oud en zijn doorleefd. Ze zijn in alle weersomstandigheden gebruikt, vaak nat geweest en amper gepoetst. Zo zien ze er ook wel uit; het oranje is ook wat verkleurd en de zool vertoont duidelijk gebruikssporen, voornamelijk veroorzaakt door de pinnen van de flat pedals. Toch concludeer ik dat de kwaliteit goed is; nergens hangt iets los en zijn ze nog altijd stevig aan te trekken. Tot slot is de prijs met €129,99 en ook het gewicht van 416 gram (fabrieksopgave) marktconform voor dit type schoenen.

Of ik de schoenen weer zou kopen? Jazeker, al was het maar om weer gesoigneerd op het terras te verschijnen…

Meer informatie: www.giro.com

Tekst & foto’s: Jurriaan Vis

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments