ION Rascal schoenen

Doordacht en degelijk

Mountainbikeschoenen: ze zijn er in alle soorten en maten, van SPD-compatibele bergschoenen tot carbon wedstrijdslippers die slechts een paar ons wegen. Voor ieder hokje dat er in onze sport te bedenken is, is er wel specifiek schoeisel. Vervolgens lapt menig rijder de bebakening van het hokje aan zijn laars…

Bij alles meer dan alleen Nederlandse paden is mijn voorkeur een enduro/all-mountain schoen. Vergeleken met een klassieke XC schoen biedt dergelijk schoeisel vooral meer bescherming en is er gewoon fatsoenlijk mee te lopen. Duurdere modellen zijn ook nog eens voorzien van een vrij stijve middenzool voor hoge(re) trapefficiëntie. De Rascal van de Duitse watersport- en fietsfanaten ION is hiervan een perfect voorbeeld.

Inclusief verse modder van Enduro2 Davos en mijn eigen custom inlegzooltjes

Enduro/AM schoenen komen, kort door de bocht, in twee smaken. De ene variant is vooral een verstevigde sneaker met veters en profielloze buitenzool. Bij nattigheid wordt zoiets een slappe spons met een schoenplaatje. De andere variant is duurder en meer wedstrijdgericht, met snelsluitingen, een zeer stijve (carbon) middenzool en een flink noppenprofiel op de buitenzool. Met name het stijfheidsverschil tussen midden- en buitenzool zorgt er doorgaans voor dat je zulke schoenen vrij snel kapot loopt.

ION zoekt met de Rascals de (gulden?) middenweg. De sluiting is een combinatie van veters – voor een goede spanningsverdeling – en de zekerende Serpen-tie er overheen. Dat riempje laat al trappend afstellen ook toe. De middenzool is vervolgens voldoende – maar niet overdreven – stijf. De buitenzool heeft een subtiel noppenprofiel. Bescherming is er in de vorm van een breed afgeschermde toe box en een opstaande rand aan de binnenkant van de enkel. Qua gewicht zitten de Rascals met 480 gram per schoen (maat 43) tussen referenties als de Mavic CrossMax XL Pro (wedstrijdschoen – 445 gram) en Giro Chamber (sneaker – 512 gram) in. Dit is grofweg 90 gram per schoen meer dan ultralichte XC modellen. De uitsparing voor de schoenplaatjes laat een groot verstelbereik toe en is licht naar de cranks toe verschoven. Bovendien zit deze met lichte offset naar binnen geplaatst, waardoor de Rascals niet al te snel tegen je cranks schuren.

Pasvorm blijft persoonlijk en die van de Rascals bevalt mij wel. Knel- of drukpunten zijn niet aanwezig. De vorm is vergelijkbaar met reeds genoemde Mavic CrossMax XL, de maatvoering valt echter gelijk met dagelijkse schoenen (dus een hele maat groter dan Mavic of Sidi). Ik gebruik steunzolen voor extra voetboog ondersteuning. Die dingen nemen aardig wat ruimte in  – de Rascals kunnen het echter goed hebben. Veters als sluiting laten toe de druk goed te verdelen. De Z-strap daar overheen past bij mijn hoge wreef (+ steunzolen) nét: ik heb ongeveer 20 mm overlap in het klittenband. Hoewel weinig, blijft het goed zitten, zelfs ondanks modder -en ijs!

De afwerking is goed: strakke naden, mooi vormgegeven componenten en geen los stiksel te bekennen. Ondanks enkele honderden kilometers op pad, inclusief lopen over stenen, door modder en aardig wat sneeuw, zien de Rascals er nog bijna nieuw uit. Dit geldt zelfs voor de buitenzool, waar maar minimale sporen van slijtage te bekennen zijn. De grip tijdens lopen is zeer goed- m’n hiel kwam nooit uit de hielcup schuiven. Daarnaast zijn de Rascals redelijk spatwaterdicht. Worden ze langdurig doorweekt, dan duurt het – omwille van dezelfde quasi-waterdichtheid – wat langer voor ze droog zijn. Erg veel vocht houden ze echter niet vast – ze voelen na een flink bad hooguit klam aan.

De Rascals zijn goed met zowel (semi-)platform als gewone XC pedalen te combineren – de schoenen zijn voor beide opties voldoende stijf om stabiel en efficiënt genoeg te voelen. Onderleg-plaatjes (om je schoenzool te beschermen tegen slijtage van de pedaal bindingen) laat je het beste achterwege. De uitsparing voor de schoenplaatjes is bij de Rascals immers vrij ondiep – een onderlegplaatje zorgt ervoor dat de schoen niet meer op het pedaal zelf rust.

Conclusies

De Rascal van ION is een nette schoen voor iedereen die meer functionaliteit of bescherming zoekt dan een gewone XC schoen kan bieden. Er zijn ietwat lichtere, stijvere en bijgevolg duurdere schoenen in dit segment. De Rascals zijn echter een stuk degelijker en leverbaar voor een betere prijs.

Prijs: €139,95
Maatvoering: EU 37 t/m 47
Meer info: ion-products.com/bike

Tekst & foto’s: Eric Wictor

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , .
Tags: , , ,
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments